Преди капитулацията на Хасан Тахсин паша частите на VІІ пехотна

...
Преди капитулацията на Хасан Тахсин паша частите на VІІ пехотна
Коментари Харесай

На този ден Седма Рилска дивизия достига Солун

Преди капитулацията на Хасан Тахсин паша частите на VІІ пехотна Рилска дивизия се намират при Айватово, на 12 км северно от Солун. В ранното утро на 27 октомври рилци под командването на генерал-майор Спас Георгиев стартират фронтална офанзива „ На нож” и съумяват да се вклинят в османските позиции. Турците са разгромени и стартират оттегляне. След успеха пред българите пътят за Солун към този момент е открит.

Във времето, до момента в който българите прочистват височините към Айватово, комендантът на солунския гарнизон Хасан Тахсин паша се предава с войските си на гръцката войска. Стряскащият зов „ българите идат” принуждава турския паша да избере да постави оръжие пред гърците, вместо да попадне в плен на нашите войски. По-късно излиза наяве, че е бил корумпиран от локални гръцки банкери, уплашени от вероятността Солун да стане български. Влязлата без пердах в Солун гръцка войска отхвърля да допусне български елементи в града, но след договаряния на 28 октомври сред командващия VІІ Рилска военачалник Георги Тодоров и гръцкия престолонаследник принц Константин е признато гръцкото изискване за влизането на две български дружини в града.

Още същата вечер влизат не две дружини, а една пехотна бригада с три батареи и един конен ескадрон. На идващия ден контрактуваните две дружини, в цялостен състав и един ескадрон с развято знаме и с музика, отпред на Техни царски височества българските князе Кирил и Борис, аташираните при тях офицери и щабът на VІІ пехотна Рилска дивизия влизат тържествено в града с параден марш. Привечер идва и още един български полк, по този начин макар сделките, в Солун се концентрират повече от 10 000 български бойци от победоносната Седма пехотна Рилска дивизия.
тагове седма пехотна рилска дивизия солун ханас тахсин
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР