Преди хиляди години при спиращия дъха пейзаж на Малага в

...
Преди хиляди години при спиращия дъха пейзаж на Малага в
Коментари Харесай

Кои са били древните хора, построили забележителните мегалитни гробници в Малага?

Преди хиляди години при спиращия дъха пейзаж на Малага в Испания са издигнати поредност от мегалитни гробници. Великолепието на тези градежи притегля хиляди туристи всяка година. Каменните гробници към момента крият доста секрети, в това число произхода на днешната провинция Антекера. Тези праисторически мегалитни структури разрешават на актуалните хора да влязат в неповторимата атмосфера на антична тайнственост и интриги, датиращи от 5000 години.

Долмените (мегалитни гробници) са публично открити и записани сред 1903 година и 1905 година от братята Антонио и Хосе Виера от Антекера, провинция Малага. Разстоянието сред Долмена от Виера и Долмена от Менга е единствено 70 метра (230 фута). Въпреки че двете гробници са направени през разнообразни хилядолетия, паметниците разкриват ясно продължение на религиозната и ритуална мисъл от праисторическите времена.

Както множеството мегалитни гробници от същия интервал в Иберия, и двата долмена са насочени на 96 ° югоизточно. Построяването на гробниците на това място е въодушевено от лятното слънцестоене, само че изненадващата точност на употребяваната от античните строители технология към момента обърква специалистите. Освен това долмените от Малага разкриват наследството на хора, чиято история може да бъде разказана единствено от структурите, които са оставили след себе си.

Долменът от Виера

Долменът на Виера е ситуиран под могила. Той е с диаметър 50 метра (160 фута). Коридорът, водещ към гробната камера, е много дълъг, с размери 21 метра (69 фута). Погребалната камера обаче е много дребна – единствено 200 см (79 инча) висока и 180 см (71 инча широка). Малкият размер на гробницата може да е разочароващ за хората, които търсят необикновено големи и богати гробници, като тези на Древен Египет.

Единственият метод да се открие повече информация за строителите на долмените по това време е посредством проучване на погребалните артикули, изоставени артефакти и измерванията на мегалита.

Интересна характерност, видяна от откривателите, е обвързвана с камъните по стените и покрива на долмена. Камъните вътре в структурата били приготвени по доста деликатен и акуратен метод. Лесно е да се забележи, че служащите са отделили доста време за полирането им, с цел да се напаснат по допустимо най-хубавият метод.

Долменът на Менга

Смята се, че Долменът на Менга е по-стар, с към 1000 години. Според историческите сведения е издигнат като гроб за фамилиите, управлявали на тази територия преди към 5000 години.

Строителите на мегалитни гробници

Преди епохи се е считало, че долмените са издигнати от свръхестествени духове. При разкопките обаче, излиза наяве, че тези монументи сигурно са създание на човешка ръка. Също по този начин излиза наяве, че структурата им е обвързвана с фетиш към Слънцето.

Според формалния документ на Хунта де Андалусия:

“ Строителите на мегалитите на Антекера са първите аграрни общности, които са заемали плодородните низини (т.нар. Вега) в долината Гуадалхорче. Недалеч от мегалитните монументи са разпознати поредност от селища от неолита и медната ера (периодите, в които мегалитният феномен процъфтява, от към 5000 до 2200 година прочие н. е.). В карстовата групировка El Torcal (на юг от Антекера) и в Сиера де Молина (по-нататък на северозапад) са открити пещерни селища от интервала на неолита – като Cueva del Toro, Cueva de la Pulsera или Cueva de la Higuera – и в някои от тях са подхванати археологически изследвания. Най-близкото населено място до мегалитния некропол обаче е Cerro de Marimacho, дребен рид, ситуиран на към 200 метра източно от Менга и Виера. Тук, в късната медна ера (около 2600-2200 година прочие н. е.), Е имало малко селце навън с полуподземни колиби употребявани, като жилища. Вероятно предизвикателното начинание за създаване на солидните мегалитни монументи е изисква тясно съдействие сред няколко общности, които споделят едни и същи религиозни вярвания, както и разбиране за общ жанр или племенно родословие.

Трудно е да се разпознава произходът на хората, основали мегалитите на Антекера. Въпреки това, всеки ден, когато Слънцето изгрява, ритуалът за честването на неговата животворна мощ се случва още веднъж и още веднъж. Старата вяра е била забравена от дълго време, само че монументалните структури припомнят за остарели вярвания. Великолепието на обекта е било оценено от ЮНЕСКО и доста други организации, свързани със отбраната на международното завещание.

Съкровището на Андалусия (мегалитни гробници)

Славата на откритието го довежда до статута на народен монумент през 1923 година В днешно време долмените остават една от най-големите атракции за феновете на историята, посещаващи Малага.

Мястото на долмените е едно от най-ценните праисторически места в Испания. То притегля хиляди туристи всяка година. Ако някой желае да преживее събитие, изменящо живота, пътуването до долмените е такова. Там ще може да видите изгревът от позиция на праисторическите жреци или шамани, които са се покланяли на животворните лъчи на Слънцето преди хиляди години.

Близо до долмените има конструкция на име Tholos de El Romeral. Изследователите са сигурни, че те са свързани и в случай че могат да приказват, ще опишат една забравена история на хора, чиито имена в никакъв случай няма да бъдат възобновени от пепелта на предишното.

Инфо: Ancient-Origins

Още от публикациите ни може да прочетете тук:

Амфиполис: кавги и интриги към най-загадъчната гробница в Гърция

Гробницата на Тутанкамон е строена за жена

Потвърдиха секрети камери в гробницата на Тутанкамон

Принцеса и златен скарабей – първите находки в етруска гробница

Откриха кралска гробница на маите в Гватемала

Открита е антична македонска гробница в Гърция

Източник: drevnite.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР