Преди години още обсъдихме с Калин да направим нещо подобно,

...
Преди години още обсъдихме с Калин да направим нещо подобно,
Коментари Харесай

Журналисти от Варна пускат на голям екран документален трилър за избито семейство и загинал полицай


" Преди години още обсъдихме с Калин да създадем нещо сходно, самодейността беше негова. Идеята пристигна от няколко тежки закононарушения, при които в обществените мрежи доста хора подлагаха на критика служителите на реда, че не могат да разкрият закононарушенията и по какъв начин откакто ги разкрият си намират комфортния отговорен. В този случай доста се обезценяваше специалността на криминалиста. Идеята беше да покажем по какъв начин се разкрива едно ликвидиране. Говорим за чиста документалистика. Избрахме този тежък случай, с низ от закононарушения, част от които са и до през днешния ден казус, емблематичен за това време. Въпреки доста мощната престъпна полиция по това време мъчно се влиза в следите на причинителите. Използвана е цялата агентура, само че е било предизвикателство голямо за криминалистите да вземат участие в това следствие ", описа Орлин Филиповски.

" Малко се обезцени понятието " неповторим ", само че ние смеем да твърдим, че в България тъкмо подобен формат не е юридически до момента, не е неповторим в международен мащаб. Изключително скъп е разказът на един от служителите на реда, който е взел участие в престрелката с бандитите и към момента е настоящ служител на реда ", добави Калин Руменов.   

Продукцията е снимана от операторите Ганчо Ганев и Георги Мезан, а музиката е на Ивайло Демидов. Филмът е сниман с поддръжката на фонд " Култура " към Община Варна. 

Лентата споделя за разкриването на едно от най-жестоките и мистериозни убийства през този век във Варна. Това е разстрелът нацяло семейство, който дълго време остава мистерия за криминалистите.

През лятото на 2000 година в новата им къща в село Куманово са открити телата на гастарбайтера Стефан Костадинов, брачната половинка му Анна и нейния брат Ян Музик.

Стотици служители на реда са включени в следствието, което обаче влиза в задънена улица. До развръзка се стига месеци по-късно, откакто спрени за инспекция съмнителни младежи откриват пукотевица по полицейски патрул.

При нея умира сержант Филип Филипов, на който е отдадена лентата. Автентични фрагменти и фотоси от местопрестъпленията, които в никакъв случай не са получавали гласност, са показани във кино лентата.

В него вземат участие топ криминалистът Ботьо Ботев и неговите варненски сътрудници Димитър Никифоров, Димитър Димитров, Красимир Добрев, Стоян Гунчев, някогашният апелативен прокурор Ружа Големанова и юристът Павел Димитров.

От първо лице за престрелката с бандитите споделя служителят на реда Ивайло Иванов.

" Не мога да кажа, че ни беше елементарно. Ивайло Иванов, служителят на реда, за който приказва Калин, дълговреме е бил молен да опише. Едва за нас се съгласи, с цел да покаже работата на служителя на реда. Бившия апелативен прокурор Ружа Големанова също се съгласи да взе участие. Близо година ни лиши кино лентата, като справедлива причина бе и пандемията. Често с Калин спорихме за кардинални неща, които дори изглеждаха смешни в профил. Трудно беше и това, че монтирахме онлайн ", показа още Орлин.

Румен разкри, че няма да спрат дотук, само че ще разкрият креативните си проекти на по-късен стадий. 

Журналистите разкриха още, че по време на представянето на кино лентата пред участници в него и хора от системата на Министерство на вътрешните работи, въздействието е било доста мощно и реакциите в залата са били много прочувствени. 

Повече вижте във видеото!

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР