Преди години компютрите на Apple се радваха на доста слаб

...
Преди години компютрите на Apple се радваха на доста слаб
Коментари Харесай

Четирите най-големи заплахи за Mac компютрите

Преди години компютрите на Apple се радваха на много слаб интерес от страна на хакерите. От известно време обаче това не е тъкмо по този начин. Устройствата, известни просто като Mac, или „ макове “, към този момент имат много по-голяма потребителска база и това ги прави атрактивни за кибернападатели.

Наблюдава се растеж на заканите за Mac компютри, оповестява онлайн изданието MakeUseOf. То насочва вниманието към четири съществени закани, които са най-разпространени измежду „ маковете “.

Първата са криптоирусите. Те са добре известни на притежателите на Windows компютри. Това са вируси, които криптират системата и не разрешават потреблението им без да се заплати откуп, най-често във формата на криптовалута.

Втората са така наречен „ троянски коне “ или „ троянци “. Това са вируси, които се интегрират в компютъра и крадат данни – пароли, имейли, финансови сметки и всичко останало, до което могат да се доберат.

Третият риск е adware. Това пък са зловредни стратегии, които се внедряват в системата за да демонстрират повече реклами, в това число такива с много неуместно наличие.

Последният риск са „ евентуално нежелани стратегии “. Това са най-различни по тип приложения, които видимо може да са практични или да правят избрана активност, само че да имат и подмолни цели. Най-често са проводник за някой от другите опасности.

Добрата вест е, че macOS като цяло има обичайно равнище на сигурност и отбрана, само че въпреки всичко то не е 100% гаранция. Затова е значима и бдителността на потребителя.

Съветите за отбрана са съвсем идентични с тези за останалите платформи. На първо място е инсталиране на приложения единствено от публични източници като Mac App Store и уеб страниците на разработчиците. Следва и нараснало внимание към това какви позволения желаят самите приложения при инсталиране. Приложение за времето да вземем за пример няма потребност от достъп до контактите.

Инсталирането на антивирусен програмен продукт също е допустимо, като и macOS има добра вградена система, която може да се донастрои за по-строг режим. Бдителността продължава и с превръщане на внимание на общата работа на устройството. Ако работи по-бавно, има странни реакции, изскачат непоискани прозорци и така нататък и нищо не се оправя даже и при рестартиране и/или актуализиране на системата, може да има по-сериозен софтуерен проблем или вирус.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР