Преди година властите в Белгия са разрешили унищожаването на над

...
Преди година властите в Белгия са разрешили унищожаването на над
Коментари Харесай

Белгия е унищожила в навечерието на пандемията милиони предпазни маски

Преди година управляващите в Белгия са разрешили унищожаването на над шест милиона защитни маски, подобаващи за секване на разпространяването на COVID-19 , оповестиха локални медии.

Новината бе доказана от министъра на опазването на здравето Маги де Блок, която прецизира, че маските са били с изминал период на валидност . По нейните думи защитните средства са били съхранявани като военновременен ресурс в несъответствуващи условия и не са били годни за приложимост.

Де Блок признава, че държавното управление съзнателно не е възстановило запасните количества маски, в това число с цел да спести средства . Властите са подготвяли нов режим, при който запасните количества непрекъснато да се обновяват, а маските, чийто период на валидност изтича, да бъдат предоставяни на лечебни заведения и в комерсиалната мрежа.

Епидемията е заварила държавното управление без подготвен проект за доставка на нови маски и по думите на Де Блок Белгия е разполагала при започване на март с към 100 хиляди маски при население от 11,5 милиона души. Оттогава бяха обезпечени няколко доставки, само че на маски с по-слаба отбрана.

Медиите прецизират, че похабените маски са били купени през 2009 година в отговор на епидемията от грипа H1N1 . Днес в аптеките и магазините в страната маски не се оферират, а в комерсиалната мрежа към този момент втора седмица липсват задоволително сапун и други почистващи препарати .

Медии оповестяват, че в аптеките липсва лекарството хлорохин, което се предписва на заболели от COVID-19 , освободени за домашно лекуване. На този декор се цитират отзиви на учени, съгласно които 90-95 на 100 от заболелите в Белгия не са открити поради липса на задоволително проучвания .

До през днешния ден в страната бяха доказани 3743 случая на COVID-19, от които 1643 души са признати в болница, а 88 починаха. Най-новите данни се оповестяват всеки ден в обедните часове.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР