Преди година се застъпих за нещо, което тогава не убеди

...
Преди година се застъпих за нещо, което тогава не убеди
Коментари Харесай

FT: Джокович показа, че не можем да премахнем антиваксърите - но можем да ги съдим

Преди година се застъпих за нещо, което тогава не убеди съвсем никого: а точно, че футболистите от Висшата лига би трябвало да имат предпочитан достъп до ваксини против Covid. Мислех си, че гледането на спорт от най-високо равнище оказва помощ на милиони от нас през самотните зимни локдауни и че няколкостотин футболисти да прескочат опашката би било незначителна цена, с цел да продължим, написа Хенри Манс за " Файненшъл Таймс ".

Не съумях да предвидя какъв брой съществено хората ще осъдят специфичното отношение към привилегированите. Също по този начин не си представях какъв брой спортни звезди биха избрали да не бъдат имунизирани, даже когато пристигна времето. Кой би предположил, в годините след допинг абсурда с Ланс Армстронг, че един ден спортисти от най-високо равнище ще откажат инжекция?

Уликата бе там, под формата на най-хубавия тенисист в света. Нека просто го кажем: Новак Джокович е простак. Той беше простак през 2020 година, когато заобиколи ограниченията за пандемията и провежда шампионат в Сърбия и Хърватия, на който той и други играчи се заразиха с Covid. Той беше простак, когато бе хазаин на полемика в Instagram с уелнес самозванец и твърди, че познава хора, които могат посредством молитва и признателност " да трансфорат най-токсичната храна или най-замърсената вода в най-лековитата вода ".

Джокович продължава да е простак, откакто се опита да пътува до Australian Open, откакто не е имунизиран, макар строгите федерални и турнирни условия. Миналата година той твърдеше, че се застъпва за играчи с по-нисък сан под карантина в Австралия. Сега той упорства за особено лекуване по недоказани медицински аргументи, към този момент отхвърлени. За страдание за него, евентуално единствените дестинации, които вършат ad hoc изключения за елита без медицински аргументи, са места като Хонконг, където Джейми Даймън и Никол Кидман се отхвърлиха от карантина предходната година. Правилата за влизане в Австралия са строги и прецизни, по принцип разпоредбите не би трябвало да изненадват някой, който удря топки в нарисуван на земя правоъгълник, с цел да си изкарва прехраната.

Но това в действителност не е състезателен проблем. Както при расизма и онлайн злоупотребата, спортът отразява обществото. Във Англия един на всеки 20 възрастни споделя, че не се е ваксинирал. В Съединени американски щати това е едно на седем. Антивакъсрите постоянно са на ръба, само че ги има. Колко фамилии се пробваха да се срещнат тази Коледа, единствено с цел да открият, че някой от тях не е получил имунизацията си? Можем да ги тормозим - можем да ги ядосаме, както би споделил френският президент Еманюел Макрон - като им забраним достъпа до кината и питейните заведения. И въпреки всичко хардкор антиваксъра няма да помръдне, каквито и ограничавания да бъдат въведени. Наистина ли фамилиите ще решат, че избрани родственици не са добре пристигнали на рождени дни или сватби вечно? Колко предприятия ще маргинализират това малцинство чиновници? Колко клуба ще вкарат рестрикции за своите членове?

Повечето спортове не са подготвени да живеят без своите антиваксъри. Висшата лига твърди, че към декември 84% от нейните играчи са в развой на имунизация. Което значи, че най-малко един от всеки шести не е имунизиран. В американския баскетбол имаше възторг към звездата на " Бруклин Нетс " Кайри Ървинг. Но той просто живее на място с мандат за ваксини на закрито; други антиваксъри могат да продължат да играят.

По същия метод същинската история на Джокович не е, че той може да пропусне Откритото състезание на Австралия, а че той евентуално ще се състезава другаде, в това число Откритото състезание на Франция и Уимбълдън. В един миг 34-годишният футболист ще завоюва своя рекорден 21-ви шампионат от Големия шлем. Неговите спонсори не са го изоставили до момента. Ще го изоставят ли тогава?

Премахването на антиваксърите е невероятна фантазия. Трябва да се задоволим просто да ги съдим. Отказът на спортистите да се имунизират би трябвало да ги лиши от славата на техните достижения на терена. Джокович бе човек, който искаше да въплъщава безграничната човешка резистентност. Вместо това той би трябвало да въплъщава безграничната човешка нелепост.
 В Сърбия виждат Джокович като разпнат Христос, в Австралия - като богат човек, който не е над закона
В Сърбия виждат Джокович като разпнат Христос, в Австралия - като богат човек, който не е над закона

Надал: Ако си имунизиран, можеш да играеш, след толкоз гибел за 2 година, имунизацията е единственият метод да спрем тази пандемия
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР