Преди година ProPublica откри, че рекламодателите във Facebook могат да

...
Преди година ProPublica откри, че рекламодателите във Facebook могат да
Коментари Харесай

Facebook спря временно филтрираните по раса реклами



Преди година ProPublica откри, че рекламодателите във Фейсбук могат да вършат таргетирани рекламни акции, които да се демонстрират или да не се демонстрират на избрани етнически или расови групи. Социалната мрежа незабавно излезе с публична позиция, че ще поправи недоглеждането и ще почисти платформата си от благоприятни условия за дискриминация на породист или етнически принцип. Преди седмица ProPublica повтори опита си и още веднъж откри, че е допустимо да бъдат ограничавани рекламните акции по същите расови и етнически признаци.

В отговор на това Фейсбук краткотрайно спря напълно тази функционалност в платформата си, до момента в който проверява обстановката. " Докато не се уверим, че нашите принадлежности за реклама се употребяват по подобаващ и почтен метод, стопираме опцията, която разрешава на рекламодателите да изключват мултикултурни сегменти от рекламните си акции ", пишат Фейсбук в публично писмо до USA Today.

Едва ли тази алтернатива ще изчезне от платформата в бъдеще. По-вероятно е да бъдат приложени спомагателни ограничения, с които Фейсбук да се застраховат против обвинявания в расова дискриминация. През идващите седмици Фейсбук ще добави спомагателна информация за рекламодатели, която ще ги задължи да потвърдят, че схващат добре анти-дискриминационните закони и политики, преди да пуснат сходна акция.
Източник: pcworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР