Преди година журналист се присъединява на пътуване с яхта до

...
Преди година журналист се присъединява на пътуване с яхта до
Коментари Харесай

Временно прощаване със златната ера на алкохолния бизнес

Преди година публицист се причислява на пътешестване с яхта до Айли, остров в Западна Шотландия, прочут с торфеното си малцово уиски, което може да опърли косъмчетата в ноздрите ви. Яхтата дебаркира пред дистилерията Ardbeg, чието име е изписано с огромни черни букви върху бяла варосана стена, гледаща към морето. Закуската включва хагис и глътка скоч. След това идва ред на обиколка във фабриката и още дегустации. Дори през нощта въздухът е напоен от димни изпарения, идващи от смачкания в бъчви малц. Работниците нощна промяна баят на спиртната напитка, до момента в който тя минава през тръбите. Те споделят, че търсенето е толкоз високо, че производството е непрекъснато.

Благодарение на отдадеността на тези производители през последните години бизнесът със спиртни питиета за 1.5 трлн. $ се трансформира в златоносен. За добре обутите (или за носещите мокасини), марки като Ardbeg, благосъстоятелност на френската група за първокласни артикули LVMH, редките типове уиски могат да се продават за над 100 $ за бутилка. Шампанското направи голям оборот предходната година, а измежду негазираните виновност дълго неодобряваното от ценители розе се трансформира в авторитет. От финансова позиция най-големите компании за питиета демонстрираха извънредно възприятие на миксология, която би предиздвикала един барман да се изчерви. Тъй като на запад общите размери понижават, компании като Diageo и Pernod-Ricard съумяха да убедят хората да харчат повече за марки от по-висок клас и внезапно усилиха облагите си. Пивоварите, водени от Anheuser-Busch InBev и Heineken, получиха съперниците си и понижиха разноските, създавайки дуопол с висок марж на някои нововъзникващи пазари.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Най-голямото оживление

И въпреки всичко най-голямото раздвижване се случи на хипстърско равнище. Иновации под формата на крафт бири, локално дeстилирани джинове и мескални питейни заведения, изпълнени с силата на коктейлната ера в Америка в края на XIX век. Това оказа помощ за съживяването на гурме културата и градския живот (както и за съживяването на чудатите бради).

Досега Covid-19 не е цялостно злополучие за бизнеса с питиета. Скоростта, с която запасите от виновност и алкохол в шкафа на Schumpeter понижават през последните седмици, демонстрира, че пиенето не е единствено метод за празнуване на положителни времена, само че и за превъзмогване на неприятни. Но даже и да има огромен блян за обществени контакти, когато карантините приключат, златната ера на алкохола най-вероятно също ще завърши.

Непосредствените аргументи за това са обществената отдалеченост и икономическите компликации. Първата може да има по-голям гибелен резултат върху производителите на вино и спиртни питиета. Те разчитат непреодолимо на питейни заведения, нощни клубове и безмитни магазини, където надценките от 30% са честа процедура, с цел да окуражат потребителите да опитват с по-екстравагантни напитки.

Подобна " премиумизация " е сериозна за облагите, отбелязва Марк Мийк, който управлява компанията за данни IWSR Drinks Market Analysis. Тя може да пострада, до момента в който хората гледат внимателно на тълпите и пътуванията; вълна от инфектирани в нощните заведения на Сеул е неприятна прокоба. Продължителното ограничаване на пространството в заведенията за хранене, спортните надпревари и всеобщи мероприятия ще понижи в допълнение продажбите на бира, вино и шампанско. Без ваксина на доста от тези действия ще им бъдат нужни години да се възстановят, споделя още Мийк.

Икономическата обстановка е вторият проблем. Тя е по-вероятно да се отрази на пивоварите, в сравнение с другите компании за питиета. Това най-малко беше опитът от финансовата рецесия преди десетилетие, когато продажбите на бира и сайдер бързо извървяха пътя от 6% растеж през 2007 година до 1% спад през 2009 година Допълнително утежнение е чистият дълг от 96 милиарда $ на Anheuser-Busch InBev, който мъчно може да се диверсифицира от продажбите на бира. Но продажбите на виновност и спиртни питиета за домашна консумация също ще пострадат. Фирмите най-вероятно ще се опитат да промотират най-достъпните си марки, като понижат маржа на облага. Дори Ardbeg стартира да продава по-евтини артикули като младото петгодишно уиски, наречено Wee Beastie.

Домашната карантина и нейните последствия вършат компаниите за крафт бира най-уязвими. Някои от тях бяха купени от колосите в промишлеността - Anheuser-Busch InBev в този момент има Goose Island и Camden Town Brewery. Но мнозина към момента продават от личните си дребни заведения, което затруднява привличането на клиенти при условия за обществена отдалеченост. Дори в положителни времена доста от тях едвам покриват разноските си. Някои от тях ще бъдат продадени или ще се спуснат по течението. Браншът неизбежно ще загуби част от креативната си сила.

В допълнение две дълготрайни закани се изправят на хоризонта: демография и опиати. Изследвания демонстрират, че поколението Z, чиито най-големи представители неотдавна са достигнали алкохолна възраст, е доста по-малко евентуално да употребява алкохол за разлика от предходното потомство, споделя Хавиер Гонсалес Ластра от банка Berenberg. Това ще се отрази на промишлеността на напитките в идващите години, тъй като пиковата консумация на алкохол нормално се случва сред 18 и 34-годишна възраст. В исторически най-големия пазар на питиета, Америка, общите продажби на алкохол понижават към този момент три години поред.

Употребата на канабис се припокрива с младежката трезвеност. Доклад, направен взаимно с IWSR предходната година, демонстрира, че измежду младите тя е нова опция на алкохола. Поколението на хилядолетието в Америка съставлява съвсем половината от " дуалистите ", които по едно и също време пият и пушат марихуана. Covid-19 може да донесе по-голяма изгода за канабиса. В ограничавания опит на Schumpeter пушенето на марихуана постоянно е било нещо като загадка активност. Това може да го направи по-пригодено към обществената отдалеченост, в сравнение с звънтящите чаши в кръчмата.

Дайте ми характер, само че към момента не

Компаниите за питиета могат да получат известна разтуха от Китай, където страховете за covid-19 понижават. Клиентите там още веднъж се редят на опашка, с цел да влязат в питейните заведения. Цената на акциите на най-ексклузивната марка ликьор Kweichow Moutai продължава да се повишава, като загатва за търсенето на първокласните напитки измежду най-богатите. И някои се тревожат за капацитета на електронната търговия, който може да промени бизнеса - те се аргументират, че в случай че производителите могат да употребяват технология за продажба на алкохол непосредствено вкъщи, а не посредством супермаркети, те могат да схванат по-добре по какъв начин напитките да стигнат до клиентите.

Със сигурност ще има повече благоприятни условия за иновация. Но към този момент по-голямата част от вниманието ще бъде ориентирано към нови бизнес модели, непосредствено насочени към потребителите, а не за нови типове екзотични питиета. Бизнес нововъведенията постоянно са привлекателни. Но не по напълно същия метод, по който уискито се изпарява в ноздрите.

2020, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР