Преди експулсирането на руския журналист от България заместник-държавният секретар на

...
Преди експулсирането на руския журналист от България заместник-държавният секретар на
Коментари Харесай

Захарова: България е получила указания от САЩ и финансиране за да преследва руски журналисти

" Преди експулсирането на съветския публицист от България заместник-държавният секретар на Съединени американски щати по публичната дипломация посети страната, локалните управляващи получиха ясни инструкции по тази тематика ". Това е написала представителят на съветското външно министерство Мария Захарова в канала си в Telegram, предава РИА Новости .

" За да разберем какво е подтикнало България към видимо непредизвиканото гонене на кореспондента на " Российская газета " Александър Гацак, е задоволително единствено да проучим политическата хроника на посолството на Съединени американски щати в София. От нея научаваме, че безусловно няколко дни преди скандалната история  " Заместник-държавният секретар по обществената дипломация на Съединени американски щати Лиз Алън идва в страната, с цел да преследва репортера. Българското държавно управление получава ясни насоки по какъв начин да води " обществена дипломация ": цензура, експулсиране на съветски публицисти, възбрана на свободата на словото ", написа Захарова.

Според нея, " с цел да звучат още по-убедително причините на американците, Вашингтон е платил съвсем милион $ (1,85 милиона лева) посредством профилирана субсидия от Държавния департамент ".

" Формално - за " повишение на медийната просветеност ". Оказва се, че цената за експулсиране на съветски сътрудник от страната съгласно задграничния ценоразпис е 900 хиляди $ " (1 662 милиона лева), означи тя.

Според нейното съмнение София е била наясно с неизбежните огледални последствия за своя жител и чиновник на държавната медия - основният сътрудник на БНР в Москва Ангел Григоров.

" Само Вашингтон е апатичен към ориста на Григоров и българската аудитория, както постоянно, както постоянно е бил апатичен към орисите, живота на жителите и националните ползи даже на своите по този начин наречени съдружници “, счита Захарова.

" Российская газета “ заяви на 31 октомври, че кореспондентът на изданието Александър Гацак ще бъде изпъден от България, аргументите за това решение не са оповестени, показва РИА Новости. Журналистът осведоми управлението на " Российская газета ", че в съветското посолство в София е получено съобщение от българското външно министерство за лишаване на акредитацията му и за идна екстрадиция. В отговор съветското външно министерство съобщи, че Русия лишава акредитация и изгонва основния сътрудник на БНР в Москва.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР