Преди една година в Русия започна масовото ваксиниране срещу COVID-19.

...
Преди една година в Русия започна масовото ваксиниране срещу COVID-19.
Коментари Харесай

Ограничения, страх и агитация - какво накара руснаците да се ваксинират

Преди една година в Русия стартира всеобщото имунизиране против COVID-19 . От тогава са се ваксинирали над 75 млн. души. Руското издание " КоммерсантЪ " наблюдава по какъв начин се е променяла интензивността на имунизиране след въвеждането на другите ограничения - въвеждането на QR-кодовете, оповестяването на неработни дни и пиковете на заболеваемост и смъртност.

Масовото имунизиране започва на 18 януари 2021 година. То беше предшествано от втората вълна на заболеваемостта, достигнала своя пик в края на декември 2020 година. От края на януари на седмица са се имунизирани повече от половин милион души.

Темповете на имунизиране нарастваха последователно и бяха съпровождани от подбуждащи изказване от първо лице. НА 23 март президентът на Русия Владимир Путин одобри своята първа доза ваксина и прикани жителите да се имунизират. Той направи следващи апели през юни и октомври в разгара на новите талази на заболеваемост и следващи пикове на имунизиране.



 


Омикрон носи загуби за фармацевтичните компании
Аналитичната компания Airfinity, основана в Лондон, показа смяна в прогнози за фармацевтичните компании, които създават ваксини...
Прочети повече
През май заболеваемостта в Русия понижа повече от два пъти от началото на годината. Властите оповестиха за неработни дните от 1 до 10 май без ограничавания за заведенията за публично хранене и търговията. В този интервал темповете на имунизиране се намалиха - от 3 до 8 май, спрямо април, се имунизираха два пъти по-малко хора - 0,7 млн. против 1,2–1,4 млн. на седмица.

През лятото страната стартира третата вълна ковид - през юни заболеваемостта и смъртността скочиха повече от два пъти. 

Пикът на имунизирането бе регистриран през първата половина на юли. За първи път от началото на акцията седмичният брой на имунизираните надвиши 3 милиона. Интересът нарастваше на фона на въвеждането на системата от QR кодове в Москва и други райони. От 28 юни тя стартира да работи в заведенията за публично хранене в Москва. 

На 19 юли анулираха QR кодовете и темпът на имунизиране понижа, като при започване на септември индикаторите спаднаха съвсем 4 пъти. За да избави ситуацията държавното управление направи лотарии, в които се разиграваха жилища. 

Последният пик на интереса на руснаците към имунизациите съответства с четвъртата вълна на ковид. От средата на октомври от заболяването за първи път умираха над хиляда души дневно. 
Водещ инфекционист: Лекарство против КОВИД ще победи вируса, не ваксина
Един от огромните проблеми пред науката е да се открие задоволително дейно лекарство против ковид. Когато това се случи, тогава щ...
Прочети повече


 



Към 1 ноември всички 85 субекта на Руската федерация оповестиха въвеждането на QR кодове под една или друга форма. От 30 октомври до 7 ноември бяха оповестени неработни дни. Веднага по-късно беше преодоляна седмичната граница от 3 милиона имунизирани. 

Към края на годината седмичните индикатори последователно се върнаха на 1 млн. имунизирани на седмица. През януари 2022 година стартира петата вълна, само че темповете на имунизиране паднаха до 700-800 хиляди души седмично. В същото време Държавната Дума отхвърли законопроекта за въвеждане на QR за всички руснаци. 

Още от ЕВРОПА:

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР