Преди една година, на 15 юли, в Турция бе направен

...
Преди една година, на 15 юли, в Турция бе направен
Коментари Харесай

Година след преврата: Чистките продължават, Турция все по-далеч от ЕС

Преди една година, на 15 юли, в Турция бе изработен опит за боен прелом. В ранните часове на идващия ден той бе сподавен, а над 250 души починаха, доста други бяха ранени.

Турция отбелязва една година от опита за боен бунт. В страната ще се проведат възпоменателни церемонии, а президентът Реджеп Ердоган ще държи речи

Дори година след метежа чистките в страната не са спрели. Анкара упрекна живеещия в Пенсилвания просветител Фетхуллах Гюлен и неговата организация „ Фето “ за организирането на преврата. Самият той отхвърля, а подозрения се зародиха и в разследващите организации на западни страни.

Западът упрекна Реджеп Ердоган, че биват задържани другомислещи, които се опълчват на неговия режим и Партията на справедливостта и развиването. Хиляди военни, служители на реда, учители, медици и служители бяха освободени от служба. В пандиза бяха пратени даже стотици родилки, за които има подозрения, че имат пръст в опита за бунт.

След събитията в Турция се заприказва и за връщане на смъртното наказване. През идващите месеци Анкара се отдалечи още повече от Брюксел и опцията един ден да стане пълновръстен член на европейската общественост.

Турските управници бяха упрекнати, че погазват човешките права и свободата на изложение, употребявайки като прикритие опита за прелом. Четвъртата власт беше ударена след пуча, доста издания бяха затворени.

В страната беше оповестено изключително състояние, което е в действие и до през днешния ден. Опозицията съобщи, че властта е „ пристрастена “ към тази мярка, която дава спомагателни пълномощия на полицията.

В нощта на преврата турската власт разгласи, че е бил изработен опит да се смъкна демократично определеното държавно управление. Година по-късно обаче наподобява, че думата „ народна власт “ е мираж в южната ни съседка. Няма изгледи чистката да спре. Няма изгледи и Турция да се приближи до европейското семейство.



Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР