Преди две години сонарни снимки разкриват странни кръгове на дъното

...
Преди две години сонарни снимки разкриват странни кръгове на дъното
Коментари Харесай

Учените потвърждават, че на дъното на езерото Мичиган има 40 огромни кратера

Преди две години сонарни фотоси разкриват странни кръгове на дъното на езерото Мичиган, които учените не могат да обяснят. Сега изследване откри, че фигурите са великански дупки, само че съгласно откривателите има още доста секрети за откриване.

Дупките са открити за първи път през 2022 година, когато откривателите подхващат задача за картографиране на дъното на езерото в границите на Националния морски резерват „ Крайбрежие на корабокрушенията в Уисконсин “ - предпазена зона на езерото Мичиган, в която има 36 известни корабокрушения, а може би има и доста други.

На картата се появиха странни кръгове, които изглеждаха по-скоро естествени, в сравнение с основани от индивида, споделя в имейл за Live Science Ръс Грийн, морски археолог и супермендант на светилището, който взе участие в плана за картографиране. Формите евентуално са били вдлъбнатини в дъното на езерото, само че откривателите не могат да бъдат сигурни.

„ Всяко ново изобретение в Големите езера е вълнуващо. Но тези особености в действителност се открояват - те са в по-дълбока вода (около 150 метра) и не са били известни преди, доколкото можем да кажем “ , споделя Грийн.

Scientists confirm there are 40 huge craters at the bottom of Lake Michigan
— Live Science (@LiveScience)
Брендън Бейлод, локален ловджия на корабокрушенци, вижда мистериозните кръгове по същото време, когато Грийн и сътрудниците му търсят потопен товарен транспортен съд. За неговите очи кръговете очевидно са били вдлъбнатини или кратери с дълбочина сред 6-12 м, споделя Бейлод в имейл до Live Science.

„ Имаше десетки от тях в нашата мрежа за търсене. Повечето от тях бяха с диаметър от 150 до 300 м и с неправилна форма “, сподели той. 

Имало е закъснение в обработката на данните от първичната експедиция за картографиране, само че Грийн, Бейлод и сътрудниците им в последна сметка са се свързали с учени от Лабораторията за проучване на околната среда на Големите езера (GLERL) към Националната океанска и атмосферна администрация (NOAA), споделя Грийн.

Тази година изследователските екипи организираха взаимно проучване, с цел да проучат кръговете по-отблизо. На 21 август те използваха отдалечено управляем автомобил, с цел да потвърдят, че фигурите са големи, естествено зародили кратери. Учените преброиха почти 40 от тях, само че евентуално има и още, споделя Стив Руберг, откривател в GLERL, пред Milwaukee Journal Sentinel.

Кратерите наподобяват на „ съвършени дребни кръгове “ на дъното на езерото на към 14 благи (23 км) югоизточно от Шебойган, Уисконсин, споделя Руберг, и се простират на юг в посока към Порт Вашингтон, също в Уисконсин.

Преди това откривателите откриха сходни вдлъбнатини на дъното на езерото Хюрон, което граничи с Мичиган и Канада. Оказа се, че тези вдлъбнатини са потънали дупки - пещери, които се образуват както под водата, по този начин и на сушата, когато подпочвените води разтварят скалите изпод, което води до разрушение на повърхностния пласт. Езерото Мичиган частично е ситуирано върху варовик, който е податлив към разтваряне, тъй че е евентуално кратерите на дъното на езерото също да са дупки - споделя Руберг.

Eerie structures discovered at the bottom of iconic US lake
— indy100 (@indy100)
Други се въздържат да назовават кръговете потънали дупки, до момента в който не бъдат направени повече проучвания.

„ Смятам, че е по-точно да се назовават кратери, които са се образували в дълбоките дънни седименти заради издигане на вода изпод или заради изхвърляне на въглеводороди в капан “ , споделя Бейлод.

При неотдавнашното изследване не е открито приключване на вода от дупките, което би подсказало, че под дъното на езерото циркулират подпочвени води, само че Руберг съобщи, че чака откривателите в последна сметка да открият такива. Снимките и видеоклиповете на дупките демонстрират сладководни скариди, дребни рибки и инвазивните миди квага, които „ вършат своите неща в тъмното там долу “ , сподели той.

Не е ясно какво влияние може да имат дупките върху езерото Мичиган като цяло, само че откривателите са уверени, че ще схванат това с времето.

„ Ще ги изследваме още години наред, с цел да научим повече и да разберем по какъв начин са се появили там и каква роля играят в екосистемата на езерото Мичиган “, сподели Грийн.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР