Преди две години космическият апарат Нови хоризонти на НАСА премина

...
Преди две години космическият апарат Нови хоризонти на НАСА премина
Коментари Харесай

Подробни снимки на повърхността на Плутон

Преди две години галактическият уред " Нови хоризонти " на НАСА мина рекордно близо около Плутон. Тогава той направи подробни фотоси и разбор на планетата, преди да премине оттатък нея и във вътрешността в Пояса на Кайпер, оповестява Нова. Данните и фотосите на апарата дадоха скъпа информация за състава, процесите и повърхността на планетата-джудже.

НАСА е обединила тази информация в ново видео, което ни води на къса реалистична разходка над планините на Плутон. Видеото е основано посредством данни и фотоси от " Нови хоризонти ", които са комбинирани с компютърна анимация.

Така е основан реален модел на Плутон, който дава друг взор над дребната планета. Видеото стартира с полет над югозападния регион на Плутон, над огромно плато от лед от азот, кръстен импровизирано Sputnik Planitia.

Движението на камерата продължава на север над кратери и планини. Виждат се кратерите и грубият терен, които са наречени Voyager Terra. След това се прави завой на юг над Pioneer Terra с дълбоки и необятни ями. Обиколката приключва над Tartarus Dorsa.

НАСА е направила сходно видео и за Харон - най-големият сателит на Плутон. То също демонстрира в елементи повърхността на спътника.

В момента " Нови хоризонти " пътува към обекта 2014 MU69 в Пояса на Кайпър.

Очаква се апаратът да го доближи на Нова година през 2019 година Обектът е забавен на учените, тъй като съумява да се " скрие " от пряк разбор и може да се окаже не толкоз огромен и мрачен, колкото се чака. MU69 не може да се засече непосредствено от нито едно планувано наблюдаване и съгласно учените това подсказва, че той е много по-малък и евентуално отразяващ.

Има възможност да се окаже бинарна система или цялост от голям брой по-малки обекти. В момента се организират разбори дали пътят на " Нови хоризонти " до MU69 не крие спомагателни опасности и обекти, които могат да го повредят.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР