Преди две години контролният орган е наложил санкция и е

...
Преди две години контролният орган е наложил санкция и е
Коментари Харесай

КЗП Издаването на сертификати Коректна фирма е нелоялна търговска практика

Преди две години контролният орган е наложил глоба и е издал заповед за възбрана на такава процедура

Предоставянето на документи " Коректна компания ” на търговци без съответни и ясно дефинирани критерии, на които би трябвало да дава отговор активността им, води до илюзия на клиентите, безапелационна е Комисията за отбрана на потребителите (КЗП). Преди две години контролният орган е наложил глоба и е издал заповед за възбрана на такава процедура, реализирана от " Изследователски център на потребителските отзиви ”.

Проектът е бил рекламиран посредством печатни и електронни медии с избрани послания към потребителите да употребяват услугите на компании, притежаващи Сертификат за Коректна компания. В същото време някои от тези компании са глобени от КЗП за административни нарушавания или нелоялни практики.

" Ние доста в детайли събрахме тогава информацията и установихме следното: няма безусловно никакви критерии, справедливи, въз основа на които може да се прави такава преценка. Не е ясно и кой я прави, плюс това. А и освен това, направихме опит с новорегистрирана компания, която не е осъществявала в никакъв случай активност и в действителност се оказа, че тя без никакъв проблем можеше да бъде сертифицирана в кавички, по този метод. Мисля, че сме били в вярната посока, защото на първа инстанция нашето решение е доказано от съда и всеки сходен казус, несъмнено, би трябвало да бъде третиран по същия метод ”, разяснява случая ръководителят на КЗП Димитър Маргаритов пред " Нова телевизия ”.

Малко след глобата от страната, " Изследователски център на потребителските отзиви " приключва своята активност, напомня Нова ТВ. До февруари 2016-а общият брой отличени компании е над 16 000, което прави над милион и 200 хиляди от продажба на разпечатани стикери и документи, по информация на медията.

Днес такива документи се издават от новорегистрираната " Програма за развиване на етичния бизнес " ЕООД. За да се приключи нелоялната процедура, от Комисията за отбрана на потребителите не престават с инспекциите.

" Ние като комисия сме уверени, че това е посоката, че с цел да може има сходно проучване и това е известно от всички механизми, международно приети, за узаконяване би трябвало да има доста ясни и справедливи критерии и би трябвало да е доста ясно, кой тъкмо е органът или организацията, която има право да прави такава активност. И в случай че това не е налице, става въпрос просто за една илюзия ”, сподели още ръководителят Димитър Маргаритов пред Нова ТВ.
Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР