Преди две години България беше изправена пред първия си пълен

...
Преди две години България беше изправена пред първия си пълен
Коментари Харесай

Много е трудно да се предскаже идва ли краят на пандемията: Скендер Сила

Преди две години България беше изправена пред първия си цялостен локдаун. Две години по-късно по какъв начин пандемията ни промени, има ли излаз от нея Драгомир Танев беседва с представителя на СЗО в България Скендер Сила.

„ Във всяка страна обстановката с пандемията е друга. И за в бъдеще всяка ще взема решение самостоятелно за себе си. В България има спад на новозаразените в последните седмици и това е добра вест. В същото време случаите са доста - стотици от тях биват приети в болница. Има доста смъртни случаи. Ситуацията към момента е сложна. Заради това би трябвало да насърчаваме имунизацията, да носим маски, да съблюдаваме отдалеченост, да отбягваме места с доста хора и да има съответно лекуване на хората в потребност. Пандемията към момента е тук. Омикрон може да протича по-леко от предходни разновидности, само че за някои хора е сериозен. И може да докара даже да гибел. Затова СЗО поучава ограниченията да се подвигат поетапно”, изясни той.

Сила разяснява дали можем да приказваме за завършек на пандемията на фона на облекчаването на ограниченията във от ден на ден страни. „ В доста страни огромна част от ограниченията са отстранени. Но обстановката е друга. В доста страни от Европейски Съюз имунизацията е на доста високо равнище. Докато в България то е ниско. Що се отнася до това дали идва краят на пандемията - това е доста мъчно да се предскаже. Този вирус ни е изненадвал доста пъти. На всеки шест месеца имаме нов вид, от който да се тормозим. Достигнем ли до 70% на имунизирани хора по света, ще изградим групов имунитет. Дори да има нови разновидности, ще имаме този имунитет, който да ни пази”, посочи представителят на СЗО в България.

Очакват ли се нови разновидности на COVID-19

По думите на Сила е обикновено да има нови разновидности на вируса. „ Що се отнася до това по какъв начин ще се отрази на хората и здравната система - считам, че сме доста по-добре готови за бъдещите разновидности. Очакваме, че обстановката ще се стабилизира след средата на годината, изключително след зимните месеци. Затова молим хората да продължат да се имунизират, с цел да се преборим с вируса”, моли той.

Променят ли имунизациите против ковид човешкото ДНК

„ Не! Ваксините против COVID-19 не трансформират ДНК-то на човек. Но разбирам терзанията на хората - тъй като те биват бомбардирани с подправени вести. И по тази причина апелирам всеки един българин - четете сигурните уеб сайтове за информация, слушайте вашите лекари. Тази страна има толкоз положителни експерти - чуйте тях”, прикани Сила.

Ще набъбнат ли Коронавирус случаите поради войната в Украйна

„ Всеки спор слага хората в риск. Не единствено от Коронавирус зараза, само че и от увеличение на психологичните, менталните проблеми. Заради това СЗО оказва своята поддръжка на сътрудниците в страната и на хората”, посочи Сила.

Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР