Преди два месеца страницата на Клуб Z във Facebook получи

...
Преди два месеца страницата на Клуб Z във Facebook получи
Коментари Харесай

Bird.bg - когато заприличаш на злодея, срещу когото се бориш

Преди два месеца страницата на Клуб Z във Фейсбук получи следващ удар за " нарушение на Правилата на общността ". Другояче казано - някой рапортува един от постовете ни в обществената мрежа и от това последваха съществени ограничавания за това до каква степен доближаваме почитателите си там.

Трафикът ни от платформата на Зукърбърг падна с към 60%, а дописките, които бяха нарушили разпоредбите, бяха все свързани с Русия и режима на кремълския деспот. В единия случай бяхме глобени поради " език на омразата " в анонса " Освен убийци, съветските бойци са и крадци ", в другия пък ни наказаха поради история на някогашен човек от кръга на Путин, който споделя по какъв начин преди години съветският президент провел поръчково ликвидиране. Това се оказа " апел за принуждение ".

От тази позиция Клуб Z страда не по-малко от искрено странната модерация в обществената мрежа на Марк Зукърбърг, която на наша територия видно санкционира противопоставящите се на съветския диктаторски режим, а в същото време разрешава свободно разпространение на съветска агитация и подправени вести.

Преди два дни Bird.bg, една от дребното български медии, занимаващи се главно с журналистически следствия, разгласява имената и фотосите на десетки чиновници на " Телус Интернешънъл ", със следния апел:

" Вече разполагаме с координатите на десетки чиновници и сме пред моралната алтернатива да ги публикуваме, с цел да се окъпят в националната обич.(...) И това е единствено началото, дечица от Телус. Помислете добре. Заплатката или репутацията? Вие сте над 3500. Някои не са забъркани в тази мръсна работа. Но няма по какъв начин да отсеем плявата от зърното. Единственият ви късмет за състрадание е да станете информатори. Някои към този момент постъпиха рационално. "

От екипа на Bird.bg настояват, че точно българският клон на " Телус Интернешънъл " целеустремено цензурира критиците на Путин у нас. По-късно изведоха тезата, че тези им дейности са и в резултат на държавно финансиране с.
Фактите
Въпросната обява на страницата на Bird.bg провокира отвращение от болшинството им досегашни почитатели. Но преди да прегледам етичната страна на нещата, дано разгледаме това, което остро липсва от обявата на проверяващата медия - обстоятелствата.

Факт е, че " Телус Интернешънъл " има договор с Meta, бащината компания на Фейсбук, за модерация на наличие в платформата. Габриела Чех, началник " Публични политики " на компанията за нашия район - Централна и Източна Европа, удостовери и че в София работят чиновници, които модерират наличие на български език.

" Екипът на TELUS International в София ще разшири опциите ни за бърз и ефикасен обзор на наличие на няколко езика, в това число турски, казахски, грузински, съветски и български ", още през май 2019 година

Също по този начин знаем, че Meta употребява " местни експерти " за инспекция на обстоятелствата при издание на подправени вести у нас. Това го разгласи през септември тази година наследникът на Габриела Чех на същия пост в Meta.

Какво НЕ знаем? Не знаем дали който и да е от чиновниците на " Телус Интернешънъл " в България е модератор на наличие във Фейсбук за България и на български език. Не знаем кои от техните 3500 чиновници изобщо се занимават с каквото и да е модериране - компанията има десетки планове, които нямат нищо общо с Meta и Фейсбук. Не знаем дали даже един българин в софийския им офис е измежду взимащите решение кое нарушава разпоредбите на общността и кое не. Не знаем също по този начин дали " Телус Интернешънъл " има някакъв надзор върху това по какъв начин чиновници на компанията извършват тази задача.

Но знаем, че процедура на Фейсбук от години е да крие кои са модераторите на наличие и да не употребява хора, които живеят в даден район, за модериране на наличието в същия този район. Това се прави както за отбягване на спорове и пристрастия, по този начин и за сигурността на модераторите.

Потърсихме и Атанас Чобанов, основният проверяващ кореспондент на Bird.bg за коментар. Той ни отхвърли, със следния аргумент:

" Вие първо пишете, а след това търсите за коментар, не ви смятам за меродавна медия. "

Важно е да се означи, че до този миг Клуб Z бе пуснал единствено коментар на журналиста Христофор Караджов по тематиката.
Борбата да не станеш чудовището, против което се бориш
Някои коментатори обаче поддържаха Bird.bg - да вземем за пример, който разгласи:

" Не мога да приема общия контекст на офанзивите против BIRD за обявата на профили на работещи в Телус Интернешънъл, изключително когато са основани на искания за " висока хармония " и правила, които нямат нищо общо с мръсната и пехливанска битка, която се води всеки ден, с цел да оцелее въобще демократична медия или проверяващата публицистика. "

преди ден:

" Война е!

В тази война има и информативен фронт.

Срещу нас има добре проведена, добре платена вражеска войска. Армия агресор.

Като проверяващи кореспонденти ние сме на първа линия. Водим разузнаване с пердах.

Срещу нас се стреля. "

Известният политически карикатурист:

" Разбира се, че тук се води война. Покрай кафенцата, котенцата, иконките, рецептите за лютеница, селфитата от Халкидикито и емотиконките се разгаря една напълно същинска война. Война за територия в мозъците и сърцата на локалното население.

Само простаците и колаборационистите ще го отрекат. Както и гузните прикрити фенове на ботоксовото джудже, които доста желаят да не им проличава.

И модерацията на Facebook е значителен детайл от тази война, в която са хвърлени безумно доста средства.

À la guerre comme à la guerre. "

Френският откъс в края идва отXVII век, по време на най-голямата война в историята на Европа дотогава - Тридесетгодишната. Превежда се по този начин - " на война като на война ". Популярен е и в съветския език - " на войне по какъв начин на войне ".

Борбата против дезинформацията и съветската агитация в реалност е война. И Клуб Z е част от тази война, стрелят и по нас.

Но войната има правила, освен това от епохи. Един от най-старите правила еда не стреляш по цивилни.

Да заплашваш хора, които нямат общо с войната - нещо, което Bird.bg признава - е точно това. Да изнудваш хора да станат източници на информация за журналистическо следствие няма нищо общо с етичната публицистика - и това не е " висока хармония ", а фундаментален принцип.

С метода, по който водят тази война, Bird.bg и Атанас Чобанов наподобяват от ден на ден на Путинова Русия. Превръщат се в чудовището, против което се борят.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР