Преди два дни от новосформираната партия на Васил Божков –

...
Преди два дни от новосформираната партия на Васил Божков –
Коментари Харесай

Столичният инспекторат към субекта Божков: Нямаме никакви правомощия по Закона за устройство на територията

Преди два дни от новосформираната партия на Васил Божков – " Българско лято ", желаеха оставката на кмета на София Йорданка Фандъкова поради съдбовната акцидент, при която 16-годишно момче почина от токов удар на тротоар в столицата. Божков и съпартийците му, откъдето дефинираха сходни изказвания като неточни и манипулативни.

От Столичния инспекторат назоваха Божков с неопределеното " един политически индивид ", припомняйки му, че по Закона за устройство на територията институцията нямат никакви пълномощия.

Ето и целия им отговор по отношение на внушенията, публикувани от предприемача:

Във връзка с от 16.02.2021 година, в която един политически индивид излага неточни и манипулативни изказвания, които вменяват отговорности на Столичен инспекторат по отношение на трагичния случай на бул. „ Академик Иван Евстатиев Гешов”, Ви предоставяме подробна информация за пълномощията на Столичен инспекторат. Разчитаме, че в синхрон с положителните журналистически нрави и в сходство с етичните правила ще публикувате нашата позиция, която ще разсее внушенията от горепосочената обява.

> Столичен инспекторат е конструкция, подчинена на кмета на Столична община /СО/, като всички нейни пълномощия са регламентирани с признат от Столичен общински съвет [СОС/ Правилник за организацията и активността на Столичен инспекторат към Столична община. Контролната активност на Столичен инспекторат обгръща работа в две посоки, при които контрола се прави по едно и също време и непрекъснато — надзор на дейностите на фирмитеизпълнители по договорите, които е сключила Следствен отдел към окръжна прокуратура за лятно и зимно разчистване на територията, и надзор по използване на условията на част от наредбите, признати от СОС — 9 броя, както и по обособени текстове на три закона — Закона за здравето за съблюдаване на противоепидемичните ограничения, Изборния кодекс за осъществяване на задължението на партиите за унищожаване на плакатите в период и Закона за ветеринарномедицинската активност за разпоредбите за извеждане на кучета. Контролът по другите наредби постоянно е разпределен сред разнообразни контролни органи, като в самите Наредби или със Заповед на кмета на Следствен отдел към окръжна прокуратура се дефинира обсега на контрола. Единствено по Наредбата за ръководство на отпадъците и поддържане и запазване на чистотата на територията на Столична община СИ е единствен надзорен орган. По Закона за устройство на територията Столичен инспекторат няма никакви пълномощия. Преместваемите обекти са регламентирани в Закона за устройство на територията и в Наредбата за преместваемите обекти, за рекламните, осведомителните и монументално-декоративните детайли и за рекламната активност на територията на Столична община, която е призната от Столичен общински съвет на съображение член 56, алинея 2 от Закон за устройство на територията. Съгласно член 85, алинея I от Наредбата Столичен инспекторат управлява единствено рекламните детайли.

> Относно изказванието, че Столичен инспекторат е „ задължен да следи положението на инженерната инфраструктура (надземна и подземна) на територията на столична община.”, Ви осведомяваме, че това се извършва всекидневно, само че в границите на нашите пълномощия и нормативните условия, съответно по Наредбата за създаване на детайлите на техническата инфраструктура и зелената система, и гаранциите при строителството им на територията на Столична община. В член 15, шт. 1, т. I от Правилника на Столичен инспекторат, се показва, че инспекторатът прави редовно наблюдаване и надзор на положението на инженерната инфраструктура (надземна и подземна), като реализира редовно наблюдаване на пътните платна, ограничаващите и ограждащи детайли, светофарни уредби, отвесна сигнализация, хоризонтални маркировки и улично осветяване. За тази цел е основан и специфичен софтуерен артикул „ информационен портал”, който в действително време се употребява за известяван на разнообразни институции за нередности на територията и които следва да подхващат дейности по отстраняването им. Столичен инспекторат няма пълномощия да управлява върху другите способени органи или експлоатационните сдружения да отстраняват навреме нередностите, а има само сигнализираща функционалност.

> Също по този начин в обявата се показва, че Столичен инспекторат бил задължен да „ поддържа електронен информативен указател на планови и спешни поправки и да препраща информацията към съответните районни инспекторати.”. Посоченото е напълно погрешно и буди неразбиране въз основа на какво е изречено. Съгласно член 17, алинея 1 от Наредбата за създаване на детайлите на техническата инфраструктура и зелената система, и гаранциите при строителството им на територията на Столична община, „ в Дирекция “Общински строителен надзор “ при Столична община се основава и поддържа общ указател с информация за Допуснатите пинови и спешни строителни работи в парцелите, обществена общинска благосъстоятелност на територията на общината. От цитирания текст единствено се удостоверява погрешното изказване на политическата партия, изнесено в обявата. Чл. 17, алинея З добавя, че в направленията по строителство и надзор в районните администрации се основават регистри с информация за позволените планови и спешни строителни работи в парцелите, обществена общинска благосъстоятелност на територията на съответния регион. Нещо повече, самата Наредба разпорежда на експлоатационните сдружения, които правят спешни поправки на територията, да уведомяват за тях районните администрации, а не Столичен инспекторат.

> Вероятно единственото правилно и то единствено в относителна степен изказване е, че Столичен инспекторат „ съгласува графици за планови строително-монтажни работи”. Действително по извод от наредбата на член 1 8, алинея I от Наредбата за създаване на детайлите на техническата инфраструктура и зелената система, и гаранциите при строителството им на територията на Столична община се показва, че графиците за започване и осъществяване на строителни работи се съгласува със бранш „ Контрол на инженерната инфраструктура” на СИ, само че цитираните в обявата създатели, неразбираемо за какво са пропуснали, че тези графици преди този момент се съгласуват с „ отдел ”Транспортно обслужване” при Следствен отдел към окръжна прокуратура, Столична дирекция на вътрешните работи — КАТ ".

> Освен всичко останало, очевидно е нужно да се подсети, че Столичен инспекторат прави всекидневен настоящ надзор, а не прави инспекции единствено по сигнали. Ако някой си беше направил труда да се запознае с Наредбата за създаване на детайлите на техническата инфраструктура и зелената система, и гаранциите при строителството им на територията на Столична община, щяха да знаят, че Столичен инспекторат не управлява качеството на осъществяваните ремонтни действия, били те планови и спешни.

В умозаключение следва да се уточни, че разбираме желанието на политическите субекти да работят за политически рейтинги, изключително преди избори, само че не желаем и считаме за извънредно неправилно да бъде замесвана институцията Столичен инспекторат в сходни политически игри. СИ реализира своите контролни функционалности, съобразявайки се само със закона и публичния интерес.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР