Преди два дни Федералната служба за сигурност на Русия обяви,

...
Преди два дни Федералната служба за сигурност на Русия обяви,
Коментари Харесай

Руската ФСБ обвини в диверсия... покойник -

Преди два дни Федералната работа за сигурност на Русия разгласи, че е " ликвидирала терористи в региона на Волгоград ". Става дума за съидейници на неонациста Максим Марцинкевич, който умря през 2020 година Те са възнамерявали да взривят петролопровод. ФСБ показва и уредниците на осуетения " бойкот ". Единият от тях живее в Киев и изрично отхвърля пред Би Би Си да е инсценирал каквото и да било, а другият, както се оказа, е мъртвец.

В прессъобщението на ФСБ се споделя, че " двама жители на Руската федерация, които са оказали въоръжена опозиция, са били обезвредени по време на задържането им при опит да взривят петролопровод ".

Според тайните служби те са били членове на дяснорадикалната група " Реструкт ", основана от Марцинкевич, прочут още като Тесак, който умира в ареста преди няколко месеца.

Според ФСБ " организацията на саботажа и терористичния акт под контрола на украинските специфични служби е осъществена от членове на " Реструкт " - съветския жител Андрей Чуенков, роден през 1986 година, който понастоящем взе участие в бойни дейности в Украйна в състава на националния батальон " Ураган ", и украинския жител Юрий Йонов, роден през 1988 година, който е член на полка " Азов ". Полкът е разгласен от Върховния съд за терористична организация и е неразрешен на 2 август.

От прессъобщението на ФСБ не се схваща дали двамата мъже, убити във Волгоградска област, са Чуенков и Йонов.

Опитвам се да не влизам в борба с Руската федерация

Бързо стана ясно, че най-малко Чуенков сигурно е жив и се намира в Киев. Той декларира, че не е провел " бойкот " във Волгоградска област, не е бил в батальона " Ураган " и че хипотетичният му (според ФСБ) съизвършител Йонов е умрял при бомбардировката на Мариупол през март.

" Започнаха да ми изпращат линкове (към изявления с прессъобщение на ФСБ). Думата " сюрпризиран " не е подобаваща тук. Опитвам се да не се конфронтирам с Руската федерация, тъй като така и така имам задоволително проблеми с нея, и когато започнаха да ми изпращат тези вести, бях малко шокиран. Фамилията ми не беше упомената в истинските линкове, по тази причина си помислих, че публицистите просто са ме снимали за някакво видео по някаква причина... Случва се от време на време, привикнах с това. Но по-късно името ми стартира да се появява все по-често, започнаха да разгласяват данни за фамилията ми и това към този момент беше ужасно, тъй като хора, които нямаха нищо общо, бяха подложени на тормоз и обиди. Така че имаше доста страсти ", споделя Чеунков.

Той изяснява, че е напуснал Русия още през октомври 2020 година - през Беларус до Украйна, където е потърсил политическо леговище.

" Тук съм от октомври 2020 година Напуснах по някаква причина. Аз съм политически деятел, моят другар и приятел Максим Марцинкевич беше малтретиран ", добавя Чуенков.

И отхвърля да е взел участие в бойни дейности в състава на украинския батальон " Ураган " или на друга паравоенна част. Съществуването на подобен батальон в никакъв случай не е било съобщавано от медиите.

" Има един подобен воин от Русия с позивна Ураган. Може би са свързали всичко по някакъв метод. Цялата тази история е изпълнена със странна мъгла на неустановеност, тъй че ми е мъчно да я разясня. Аз също не съм обвързван с " Азов ". Познавам ветерани от полка, само че не съм общувал с тях като организация ", показва още той.

Чуенков споделя, че от началото на съветската инвазия в Украйна той и негови познати са взели участие в доброволчески акции, посещавали са курсове по тактическа медицина и са помагали при работата с ранените, само че не са взели участие в бойни дейности.

Този човек е умрял в Мариупол

На въпрос от кое място в прессъобщението на ФСБ се появява името на Йонов, който съветското разузнаване назовава съизвършител, Чуенков дава отговор: " Това е нелепост ".

" Този човек почина в Мариупол в самото начало на войната - през март 2022 година Двамата с него се познавахме задочно. Но не си припомням да съм общувал с него. Теоретично това може да е било в далечното минало, само че аз не си припомням такова нещо ", изяснява Чуенков.

Двама военнослужещи от " Азов " удостоверяват, че Йонов в действителност е умрял преди няколко месеца при една от бомбардировките в Мариупол, когато градът бе щурмуван от съветските войски.

Според Чуенков ФСБ желае да дискредитира " всичко, обвързвано с съветския шовинизъм ".

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР