Преди дни ви разказахме за мъж, който живее без гражданство

...
Преди дни ви разказахме за мъж, който живее без гражданство
Коментари Харесай

Мъжът без ЕГН се сблъска с нов Параграф 22: Хем ме има, хем ме няма!

Преди дни ви разказахме за мъж, който живее без поданство и без ЕГН, поради позволена неточност от институциите у нас. Междувременно ръководещите обмислят актът за раждане да стане равностоен на документ за идентичност. Може ли това да помогне на Иван да работи, гласоподава и кара, без да има правни спънки?

Повече от година Иван Стефанов, който е на половина руснак, на половина българин, в действителност е жител на ничия земя.

" След изваждане на препис от акта за раждане, където ми беше преписано поданство на Съюз на съветските социалистически републики, каквото в никакъв случай не съм имал. Към днешна дата съм с невалидни документи и без ЕГН ", споделя той пред Bulgaria ON AIR.

Столичната районна община " Сердика ", издала документа, по този начин и не желаят да разясняват проблема, само че от Министерството на правораздаването настояват, че в случай че Иван желае да стане законен жител на България, би трябвало да подаде нужните документи за придобиване на българско поданство.

За Иван тази опция го сблъсква с нов Параграф 22 - да подаде документи като удостоверение за съдимост и здравно удостоверение, които в действителност сега няма по какъв начин да издаде.

" Т.е те нямат никаква стойност - хем ме има, хем ме няма, надали не. Как да аплайвам отначало за българско поданство? Като какъв? ", пита Иван Стефанов.

Междувременно промени в Закона за българските персонални документи, препоръчани от вътрешното министерство, плануват актът за раждане да стане равностоен на документ за идентичност. Идея, която депутатите одобряват друго.

" Личната карта и шофьорската брошура са с разнообразни видове отбрани, до момента в който на актовете за раждане – те са документи, които без особена тъга и усложнение могат да се подправят. Това тъждество в документите за идентичност и акта за раждане би трябвало да е единствено в строго избрани случаи - когато се вадят разнообразни видове документи, когато има спор във връзка с поданството ", разяснява някогашният министър на вътрешните работи от " ИТН " проф. Николай Радулов.

" На процедура си е документ, публикуван от българската страна, тъй че е обикновено с акт за раждане да се кандидатства за други документи за идентичност ", прибавя Владислав Панев от " Демократична България ".
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР