Преди дни в САЩ пуснаха на вода първата плаваща система

...
Преди дни в САЩ пуснаха на вода първата плаваща система
Коментари Харесай

Ще спасим ли океана от пластмасата?

Преди дни в Съединени американски щати пуснаха на вода първата плаваща система Ocean Cleanup, която ще помогне в почистването на океана от пластмасовия отпадък, излиза наяве от уеб страницата на плана. Принципът на деяние на системата е фиктивен преди пет години от холандския откривател, който тогава е на 19 години, Боян Слат. 
Компанията The Ocean Cleanup пусна към крайбрежията на Калифорния пробната версия на системата за разчистване на океана, която ще може да събира към пет тона отпадък на месец. За задачата са употребявани 600-метрови U-образни плаващи бариери, които задържат отпадъците.На 8 октомври беше пусната на вода първата от тях. Пълното снаряжение за избавяне международните води включва общо 60 апарата. 
Прогнозите сочат, че с това откритие за пет години ще може да се почистят 50% от отпадъците в океана, а към 2040 година— 90%. The Ocean Cleanup възнамерява съдействие с други компании, които ще преработват пластмаса и ще създават от нея нови артикули.Стойността на една преграда е към 25 млн $. Включително и харчовете за наблюдаване в границите на една година употреба. 
The Ocean Cleanup е учредена преди шест години от Боян Слат, млад откривател от Холандия, който тогава бил на 19. През май предходната година получава наградата за „ Европейски бизнесмен на годината ".Слат споделя, че бил на 16, когато осъзнал мащабите на замърсяване на Световния океан, до момента в който се отдавал на дайвинг по Гръцкото крайбрежие. Слет забелязал, че найлоновите торбички във водата са повече от рибите.През това лято системата мина пробни тествания и потвърди своята резистентност по време на работа в бурните води на Тихия океан. 
Източник
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР