Преди дни в Плевенския окръжен съд започна дело, свързано с

...
Преди дни в Плевенския окръжен съд започна дело, свързано с
Коментари Харесай

„Моя страна, моя България” в чалга вариант била коренно различна от оригинала, според певеца

Преди дни в Плевенския областен съд стартира дело, обвързвано с авторското право. Синът на великия Емил Димитров съди самообразован музикант от Кнежа. Преди половин година Кристофър Галовски, по прякор Фараона, направи кавър версия на песента „ Моя страна, моя България ".

Дни откакто ориенталската версия набра известност, Галовски заде въпроса: „ Кой щеше да ме забележи, в случай че не бях го направил с ария? ". Скоро песента му беше свалена.

А в България, законодателството се оказва много строго, във връзка с авторството и правата върху музикално произведение.

Тази ария е определяна от милиони българи за всекидневен химн на България. Много хора ми се обадиха. Имаше концепция към 70-80 души да подадат групов желае за морални вреди. Ужасно беше като преживяване, и то не поради този вид музика. Тя има своята хубост, когато е направена хубаво, само че не с тази ария. Това е поругаване ", разяснява Емил Димитров – наследник. И добави, че е негов дълг да отбрани името на татко си. Заведеният иск е за 5000 лева Освен това, ищецът упорства да се забрани напълно осъществяването на кавър версията.

На съвещанието на съда преди дни подсъдимият Кристофър Галовски не се яви в залата.

„ Аз съм зает човек. Имам три дечица и работя. Гледам да ги изхранвам. Беше значимо да съм там, само че бях и болен и не желаех да застраша някого ", изясни изпълнителят пред NOVA.

Той отхвърля претенцията на Емил Димитров - наследник и твърди, че е сътворил и изпял нова ария, а не кавър версия.

„ Твърдя, че моята ария е в размер 9/8, а другата е на 2/4. Това е радикално друга ария и, в случай че някой има рекламация за дело и съд, то това може да е Васил Андреев – създателят на текста. Но аз съм взел единствено една дребна фраза – „ моя страна ", другото е друго.

Въпреки вътрешната увереност, че не е отговорен, Кристофър отказвал да пее тази ария по участия.

„ Хората я обичат, само че аз отхвърлям да я извършвам, до момента в който съдът не реши имам ли право на това. До ден сегашен не съм я пял, без значение от това, какъв брой доста хора я желаят ", казв още Галовски.

А Емил Димитров - наследник води сходно дело - като притежател на авторските права на своя татко, за първи път. Ако го завоюва, има идея, за която ще подари средствата – стипендия за студенти по авторско право. „ Поддържам и Фондация „ Емил Димитров ", с която се стремя да цифровизирам негови архиви ", сподели още наследникът на великия ни реализатор.

А Кристофър даде обещание да се яви на идващото съвещание по емблематичното дело, което ще се състои в средата на март.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР