Преди дни правителството прие доклад за състоянието на националната сигурност

...
Преди дни правителството прие доклад за състоянието на националната сигурност
Коментари Харесай

Станишев: Не смятам Русия за основна заплаха за сигурността

Преди дни държавното управление одобри отчет за положението на националната сигурност през 2016 година Документът е изпратен за разглеждане и гласоподаване в Народното събрание.

Станишев акцентира, че миграционните потоци, тероризмът са точно заканите за сигурността. Все отново, по думите му, влошените отношение сред Европейски Съюз и Русия, естествено оказват въздействие и върху нашите връзки с Москва.

В съзнанието на българите Русия остава страната, дала най-вече за освобождението ни от османското господство, акцентира Станишев. И, когато се формулират документи от държавното управление, е значимо да се регистрират и политическите послания, счита ръководителят на ПЕС.

Той е уверен, че единствено посредством разговор може да се откри политически баланс. Още повече има покана до президента Путин да посети България следващата година във връзка със 140 години от Освобождението, политически този знак не оказва помощ, добави Сергей Станишев.

Вчерашната тирада на президента на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер за положението на Съюза зададе доста добра посока за Европейски Съюз, разяснява още той. И означи няколко значими благоприятни условия и вести за България, измежду които е да няма Европа на няколко скорости.

В Европа има сили, които се стремят към това, само че то ще я разедини, ще я направи фрагментирана и по-слаба, каквато не е визията на президента Юнкер и дава отговор на нашия народен интерес, акцентира Станишев.

Трябва да бъдем в ядрото на интеграцията в Европейски Съюз, безапелационен е ръководителят на европейските социалисти. Друго значимо обръщение за нас в речта е Шенген - би трябвало държавното управление да направи атака към всички страни, изключително към тези, които до момента са ни пречили, с цел да реализираме този резултат, посъветва той.

Важна, съгласно него, е и позицията на Юнкер за разширението на еврозоната и България не би трябвало да пропуща тази опция. Ние сме доста по-подготвени от редица страни, тъй като има валутен ръб, само че би трябвало да има народен проект за деяние, а първата стъпка е молба за участието в ERM 2, което не значи участие в зоната, уточни Сергей Станишев.

Много значимо е и Европа да стане обществена, приканих Юнкер Европейска комисия да създаде проект за деяние за обществена Европа, напомни позицията си той.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР