Преди дни Националната приходна агенция обяви, че спира да предоставя

...
Преди дни Националната приходна агенция обяви, че спира да предоставя
Коментари Харесай

Как да платим онлайн местните си данъци и такси?

Преди дни Националната приходна организация разгласи, че стопира да дава е-услуги, свързани с локалните налози и такси. Така от 1-ви март тези отговорности могат да бъдат платени още веднъж онлайн, само че през портала на Министерство на електронното ръководство (МЕУ). Оказва се обаче, че потребителският интерфейс е комплициран, а стъпките, през които би трябвало да се мине са объркващи.

Заради това в собствен пост във Фейсбук някогашният министър на е-управлението и сегашен народен представител от „ Продължаваме промяната – Демократична България “ Божидар Божанов изяснява по какъв начин жителите може да работят с въпросния портал. Той насочи рецензии към отрасловото министерство, че не е комуникирало какво, по какъв начин и къде може да се заплати.



Веднага след неговия пост Министерство на електронното ръководство реши да поправи грешката си и разгласява видео с указания за приложимост. Въпреки това под поста на Божанов консуматори се оплакват, че порталът дава неточности и питат, че кодът за него е писан от българския изкуствен интелект BGGPT.
Инструкции за заплащане на локални налози и такси:Отваряте egov.bg;Натискате „ Вход в Моето пространство “ (горе вдясно) и влизате с ПИК (на Национална агенция за приходите или НОИ), КЕП или заоблачен КЕП;Отваряте „ Проверка на отговорности “ (менюто вляво);Слизате до 3-тата секция „ Проверка на отговорности за локални налози и такси “ и натискате „ Продължи “Изчаквате да се заредят всички общини и избирате „ Към заплащане “Разрешавате pop-up-ите на браузъра, тъй като страницата за заплащане се отваря в pop-up незнайно защо;Избирате кои отговорности да платите и плащате с карта.
Важно е да се знае, че при заплащането онлайн, не дължите никаква такса, тъй като се употребява държавния виртуален пос-терминал. От отрасловото ведомство прецизират, че според Данъчно-осигурителния процесуален кодекс се съблюдава правилото за поредност на погасяванията, т.е. не е допустимо да се платят нови отговорности, при съществуване на остарели.

Освен това не всички общини дават опция за добиване на информация за дължими налози и заплащането им по електронен път през портала. Може да ревизирате дали Вашата община е предоставила такава опция на линка тук.

Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР