Преди дни Литва обяви, че ограничава транзита на определени стоки

...
Преди дни Литва обяви, че ограничава транзита на определени стоки
Коментари Харесай

Ще се увеличи ли напрежението между ЕС и Русия заради Калининград?

Преди дни Литва разгласи, че лимитира преноса на избрани артикули до съветския анклав. Става дума единствено за артикули, които попадат под глобите на Европейски Съюз, наложени на Русия поради нахлуването в Украйна. Вилнюс изясни, че просто съблюдава поетите от Евросъюза задължения.

Москва назова дейностите " невиждани " и даде обещание да отговори.



От 18 юни Литва ограничи транспорта на някои артикули с влакове от и до Калининград. Става дума за стомана, чугун и производните им, разнообразни типове техника, трюфели, цигари, парфюми, въглища, цимент, дървесина и други Според Вилнюс, стоките попадат в последния пакет наказания, които Брюксел наложи на Москва поради Украйна.

Става дума за сред 40 и 50 % от директния импорт от Русия, нарушават се комерсиалните права на региона, съобщи регионалният шеф на Калининград Антон Алиханов. В съветското външно министерство беше извикан посланикът на Европейски Съюз Маркус Едерер.



" Имах опцията да изразя позицията на Европейския съюз, че няма такова нещо като възбрана на преноса, като обсада. Апeлирах Русия да резервира успокоение, а не да покачва напрежението ", сподели той.

Русия разгласи, че обмисля ответни ограничения.

" Ще бъде ли отговорът единствено в областта на дипломацията. Отговорът - не. Той ще е не на дипломатическо, а на практическо равнище. Какъв и по кое време - зависи от това дали Европейският съюз и Литва ще пристъпят към поисканата от нас и нужна смяна ", сподели Мария Захарова, представител на Министерство на външните работи на Русия.

Вилнюс разгласи, че е квалифициран за възможна реакция от Москва.

" Да, чакаме реакция на Русия, само че се надявам, че откакто се изясни наличието на наложените наказания, съветската страна евентуално ще разбере и ще се успокои. Но ние сме подготвени и готови за възможни вражески дейности - като изключване от електрическата система, част от която са Русия, Беларус и балтийските страни. Но в действителност нямам доверие, че Русия ще ни провокира военно, тъй като ние сме член на НАТО ", сподели Гитанас Науседа, президент на Литва.

Калининград се намира сред Полша, Литва и Балтийско море и е част от Руската федерация, без да има обща граница с нея.



Бившата столица на Източна Прусия Кьонигсберг, е завладяна от Червената войска през 1945 година и отстъпена на Съветския съюз след Втората международна война. В балтийското пристанище живеят към 1 млн. руснаци.

" Не мисля, че ще има някакъв сериозен недостиг. Областта е огромна, имаме си селскостопанска продукция и всичко ", сподели Олга, гражданин на Калининград.

" Ние сме обкръжени - тъй че ще се затрудни доставката на артикули, строителни материали и така нататък Това ще окаже въздействие. Ще има повишаване ", сподели Владимир, гражданин на Калининград.

В Литва считат, че няма място за терзание.

" Нищо неприятно няма да се случи, тъй като Литва е в НАТО и Европейския съюз, и не мисля, че ще ни нападат нападателно ", сподели Виталус Сидискис, гражданин на Кибарти, Литва.

Снимки: БГНЕС, Българска национална телевизия
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР