Преди дни Dir.bg раздаде наградите в четвъртото издание на конкурса

...
Преди дни Dir.bg раздаде наградите в четвъртото издание на конкурса
Коментари Харесай

Ивайло Станчев - победителят в Web Report: В днешния свят истинската журналистика има още по-голямо значение

Преди дни Dir.bg раздаде премиите в четвъртото издание на състезанието за чиста публицистика. Конкурсът, който се бори против подправените вести, и тази година отличи с парични награди от 1000 лв. най-хубавите журналистически материали в единадесет категории.

Една от категориите е " Икономика ". Тази година премията в нея завоюва Ивайло Станчев за публикацията, оповестена в Capital.bg на 16 октомври 2020 година Позовавайки се на документи създателят потвърждава, че Русия строи " Турски поток " през България, като е " превзела " саудитския консорциум Arkad и е наела свързани с " Газпром " подизпълнители.

" Разходите от 3 милиарда лева за този газопровод се заплащат от българските данъкоплатци, които няма да завоюват нищо в идващите най-малко 15 години ", написа Ивайло Станчев. И добавя, че " Крайният резултат е още по-силно съветско въздействие в страната и блокирана газова мрежа за различни доставки и пренос ".

Ивайло Станчев e публицист от 2007 година година. Той написа първият си материал за в. " Банкеръ ", където работи в идващите 10 години и става виновен редактор " Еврофондове и публични поръчки ". От 2017 година е част от екипа на в. " Капитал ", където поема сектор " Енергетика ", а през 2019 година става и редактор " Икономика ".

Помолихме Ивайло Станчев да показа пред Dir.bg своите визии за медиите и новинарството през днешния ден, за смисъла на състезанието Web Report. Ето какво ни описа той:

Конкурсът Web Report не просто прави оценка качествената публицистика, само че демонстрира и смисъла от това да я има.

В днешния безреден свят, безбройните уеб сайтове и лавината от информация същинската публицистика има още по-голяма роля и значение, само че постоянно е задушавана от посредствени изявления със сензационни и даже подвеждащи заглавия. Точно по тази причина опцията да се отличат и покажат положителните материали е доста значима. Така хората могат да видят, че и тук се опитваме да работим по международните стандарти.

Да, доста по-лесно е да играем ролята на ретранслатори на прессъобщения и безмълвно да отразяваме това, което се случва към нас, само че това не същинската публицистика. Нужни са въпроси - Защо?, Как?, Кой има интерес?, Къде отиват парите?... Нужна е инспекция, защото доста постоянно обществените фигури приказват лъжи и това би трябвало да се споделя на читателите и феновете.

Едно е да вземем за пример някогашният министър председател Бойко Борисов да споделя, че има 2000 високоплатени служащи по трасето на строящия се през предходната година газопровод Турски поток, напълно друго е да схванеш, че тези хора са импортирани по бързата процедура от Русия и Беларус и заплатите им се заплащат непосредствено там. А на дребното работещи българи по плана към момента има неизплатени суми и те водят каузи за тях.

 Снимка: Capital.bg

Пред западните сътрудници министър председателят Бойко Борисов споделя, че новият директен газопровод е български, като построяването му е поето от саудитска компания. Реално обаче с съвсем 3 милиарда лева на българските данъкоплатци се построява водопровод за съветски газ,. А близо 90% от потенциала му към този момент са непокътнати от " Газпром " за 20 години.

Накратко, съмнението, че Русия прави продължението на " Турски поток " през България към този момент е изрично потвърдено с документи и на процедура разкрива цялостната взаимозависимост на българското държавно управление от Москва. Формално европейските правила за построяването на газопровода може да не наподобяват нарушени,. Европейската комисия беше или се остави да бъде подведена с подправената концепция за газоразпределителен център (газовия хъб " Балкан " ), приветстван от някогашния ръководител на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер като " позитивно развиване, което ще докара до отваряне на газовия пазар в интерес на потребителите в България и в Югоизточна Европа ". За задачата Брюксел отпусна и близо 1 млн. евро. Реалността обаче е друга - газопроводът от турската до сръбската граница освен няма да усили опциите за пренос, а просто ще ги капсулира само за " Газпром ". Така с манипулираната процедура се реализира задачата на Москва и на съветския президент Владимир Путин - да се затвори България като директна територия за различни доставки на газ към Украйна и да се обезпечи пряк достъп на съветския до Сърбия и Унгария.
Падането на маските
На 26 февруари 2019 година съветското издание РБК () разгласи, че " Газпром " към този момент е избрала " Трубная металлургическая компания " (ТМК) за производител на тръбите за " Турски поток " през България. Към оня миг формалната процедура на " Булгартрансгаз " за избор на строител на газовото трасе от турската до сръбската граница още беше на стадий събиране на предложения, като имената на претендентите бяха оповестени едвам на 7 март 2019 година Един от тях в действителност беше обвързван с ТМК, само че той отпадна от търга и контракт с него сякаш не беше подписан. Година и половина по-късно обаче към този момент има документи, които демонстрират, че още през 2019 година точно ТМК е произвела и доставила тръбите за газопровода, който министър председателят Бойко Борисов се пробва на прекръсти на " Балкански поток ". За тях съветската компания е получила и близо 300 млн. лв. от държавната " Булгартрансгаз ". Заслужава да се означи и това, че притежателят на ТМК Дмитрий Пумпянский е в черния лист на Съединени американски щати с съветски олигарси, които подлежат на наказания.

Фактът, че тръбите за продължението на " Турски поток " през България са били поръчани, платени, направени и доставени още преди да се подпише договорът със саудитския консорциум Arkad, изрично потвърждава, че българската страна се е договорила директно с Русия (вероятно на срещата сред Бойко Борисов и Владимир Путин в средата на 2018 г.) за плана и всички официални процедури са били извършени само с цел да се заблуди Брюксел. Кой другояче би поръчал и платил артикули за стотици милиони евро, без да е сигурен, че ще му трябват?

 Снимка: Capital.bg

Освен това, макар че реализатор се води саудитският консорциум Arkad, действително българското му отделение е минало под цялостен съветски надзор, а по трасето на газопровода работят три съветски и една беларуска държавна компания със лични служащи и техника. Няма данни дали имат съответните разрешителни за такава активност в Европейски Съюз, дали имат нужните документи, по какъв начин и какъв брой им се заплаща, какви гаранции дават за осъществените работи и така нататък Водещият строител даже е оповестил, че е под директен надзор на " Газпром ".
Каква тъкмо е историята
Премиерът Бойко Борисов по всевъзможен метод, в това число и с откровени неистини, се пробва да показа процедурата за " Турски поток " през България като доста по-различна и транспарантна от тази за " Южен поток ", която най-малко официално беше спряна поради корупция и непрозрачни поръчки. Според самия Борисов станал при. Но и в двата случая има тежки пороци в тръжните процедури, а тръбите се доставят от Русия още преди да е ясно кой тъкмо ще е строителят.

Конкретно за " Турски поток " на 3 април 2019 година " Булгартрансгаз " класира преди всичко в търга точно консорциум Arkad с офертна цена 2.1 милиарда лева Второ - с 3.13 милиарда лева, остана обединяването " Газово развиване и уголемение в България ". В него с 50% дял бе люксембургската " Комплишънс дивелъпмънт ", през която точно е и съветската връзка - нейни притежатели са две дъщерни компании на " Тръбна металургична компания " (ТМК) - TMK Holding и TMK Steel Holding. Останалите 50% в " Газово развиване и уголемение в България " се държаха по равно от италианската " Бонатти " и немската " Макс Щрайхер ".

Първият сигнал за подмолни сделки сред Борисов и Путин по този план беше, който бил декларирал подготвеност да смъкна цената си до тази на Arkad. Този неуместен от законова позиция проблем можеше да завърши бързо и безшумно в интерес на руснаците, в случай че самият Борисов в опит да сътвори симулативност за конкуренция в търга не бе поканил саудитците да се включат в процедурата. Това стана при визитата на българския министър председател в Саудитска Арабия в София през февруари 2019 година - тъкмо когато течеше срокът за подаване на предложения по поръчката за създаване на газопровода от турската до сръбската граница. Именно поради тази покана отстраняването на Arkad просто нямаше по какъв начин да се случи без голям скандал. В последна сметка на 18 септември 2019 година се стигна до контракт с Arkad, само че след " доста тежки договаряния, в това число с съветските сътрудници, с сътрудниците от Саудитска Арабия ", по думите на Борисов.

 Руските тръби бяха складирани на пристанищата в Бургас и Варна още преди да се подпише договорът с Arkad. Фотограф: Йово Николов
Руските тръби бяха складирани на пристанищата в Бургас и Варна още преди да се подпише договорът с Arkad. Фотограф: Йово Николов
Снимка: Capital.bg
Черно на бяло
Какви са били настояванията на " съветските сътрудници " не споделиха нито министър председателят, нито " Булгартрансгаз ", като поддържаха тезата, че планът се строи напълно от Arkad. Категорично отхвърляха и подозренията, че саудитците употребяват подизпълнители и не разполагат със лични служащи и техника в България. Сега към този момент е ясно, че това просто не е правилно.

От финансовия доклад за 2019 година на отпадналата от търга " Комплишънс дивелъпмънт С.а р.л. - Клон България ", благосъстоятелност на едноименното люксембургско сдружение - съперник на Arkad, се вижда, че не е останала безучастна към построяването на " Турски поток " през България. Компанията е оповестила 299 млн. лева доходи, които са напълно по контракт с двете саудитски сдружения в консорциума - " Аркаед Енджиниъринг енд Констракшън " и " Аркад " С.П.А., за доставка на тръби. Дори се показва, че към края на предходната година са били начислени 28 хиляди лева лихви за забавени заплащания от саудитците. На процедура поради забавеното разплащане " Комплишънс дивелъпмънт С.а р.л. - Клон България " регистрира загуба над 94 млн. лева Данните на националната статистика за вноса и износа пък демонстрират, че две трети от тръбите са били импортирани в страната преди подписването на контракта сред " Булгартрансгаз " и Arkad. От доклада на компанията излиза наяве още, че тръбите за газопровода се взимат точно от ТМК (под чийто надзор самото сдружение афишира, че се намира), като общата стойност, за която са продадени на " Аркад ", е съвсем 360 млн. лв.. На 31 декември 2019 година са закупени още от ТМК - за 26.1 млн. лв..

 Снимка: Capital.bg

Любопитно е, че " Комплишънс дивелъпмънт С.а р.л. - Клон България " начислява обезценки на тръбите, като показва, че ги купува по-скъпо, в сравнение с ги продава. Това евентуално може да се изясни с по-ниската ценова оферта на Arkad за построяването на " Турски поток " през България, към която след това се нагаждат съветските снабдители и реализатори. Което пък демонстрира, че за Русия реализирането на плана е по-важно от възможните загуби, които може да претърпи при строителството.

 Снимка: Capital.bg

Тук е значимо да се каже и че съгласно офертата на Arkad, с която действително консорциумът побеждава в класирането за търга на " Булгартрансгаз ", тръбите за газопровода би трябвало да бъдат създадени от съветския Челябински тръбопрокатен цех, а не от ТМК. По информация на " Капитал " тази смяна, наложена най-вероятно от " Газпром ", е довела до това, че Arkad софтуерно да не може да заварява въпросните тръби и да наеме за задачата съветски компании.
От " Булгартрансгаз " не дадоха отговор на въпросите на " Капитал " за промяната на доставчика на тръбите, както и дали тези на ТМК дават отговор на условията в процедурата. Arkad се ръководи от Русия
От оповестените доклади за 2019 година в Търговския указател се вижда, че 90% от разноските на " Аркад енджиниъринг енд констракшън " (296 от общо 328 млн. лева.), което е главната компания в консорциум Arkad, са точно за покупката на тръбите от " Комплишънс дивелъпмънт С.а р.л. - клон България ". До края на предходната година това са били и единствените действителни дейности по газопровода.

През февруари 2020 година настава внезапна и основна смяна при " Аркад енджиниъринг енд констракшън ". Саудитците безусловно се отдръпват и сдружението действително стартира да се ръководи от съветския жител Николай Илющенко. Той е назначен на мястото на Муханад Шакер, като му е дадена цялостна власт еднолично да ръководи българското сдружение " Аркад енджиниъринг енд констракшън ", клон на едноименното, записано в Саудитска Арабия. От пълномощното се схваща, че саудитците изцяло са трансферирали активността на компанията в ръцете на Илющенко, като са му разрешили да подписва " всевъзможни контракти ", " да има цялостна власт над всевъзможни банкови сметки ", както и " да договаря и подписва контракти за заем или други контракти, за разпределяне на финансиране, както и обвързваните обезпечения и други контракти, в размер до 400 млн. евро ".

От документа не излиза наяве за каква тъкмо цел е било нужно това финансиране, само че може да се допусна, че то също е обезпечено през " Комплишънс дивелъпмънт ", която в офертата на обединяването " Газово развиване и уголемение в България " бе посочена като източник на средствата за градежа на газопровода. Работата е там, че " Булгартрансгаз " изискваше от претендентите сами да обезпечат финансирането за плана, а по-късно да им заплаща на вноски в продължение на 10 години, разчитайки да получава директни такси от преноса на газ. Първоначално държавното сдружение преведе задатък от 250 млн. евро, обезпечени през заем, обезпечен с депозит. Но през тази година разгласи процедура за заеми от тъкмо 400 млн. евро, обяснявайки по какъв начин реализирана по-ниска рента от тази на Arkad (4.1%) ще докара до действителни спестявания.

Иначе съгласно финансовия доклад към 31 декември 2019 година " Аркад енджиниъринг енд констракшън " държи в Българо-американската кредитна банка съвсем 27 млн. лева В същата банка 31 млн. лева има и другият участник в консорциума - " Аркад " С.П.А, който е клон на едноименното италианско сдружение. То има дребен оборот за предходната година - 11 млн. лева, които са резултат от инженерни услуги, превоз и логистика за консорциума.

Освен това самият консорциум Arkad, който е регистриран по Закона за отговорностите и договорите и не разгласява годишен финансов доклад, също към този момент не се ръководи от саудитци. Първоначално се представляваше от Хани Али Абдул Латиф Абдул Хади, само че от тази година в обществени документи на " Булгартрансгаз " се вижда, че автограф поставя руснакът Юрий Швецов. Официално той се показва като шеф на консорциум Arkad и в това си качество напролет се срещна с регионалния шеф на Ловеч Ваня Събчева по отношение на трасето на газопровода там. Публичната информация за Юрий Швецов е нищожна, само че е любопитно, че човек с неговото име е дълготраен чиновник на " Газпром ", наименуван в съветски медии " деец " на компанията.
Защо е всичко това
Явната упоритост на Москва да държи надзор върху всичко, което се случва с " Турски поток " през България, си има своето пояснение. От една страна, президентът Путин не би позволил още веднъж да се повтори обстановката с " Южен поток ", когато няколко локални играчи () желаеха да си разпределят комисионите и строителството, а в последна сметка около проваления план по разнообразни оценки изчезнаха сред 100 и 800 млн. лева съветски пари.

 Официално разкриване Турски поток
Официално разкриване Турски поток
Снимка: Capital.bg

Според енергийния специалист Васко Начев обаче Русия на първо място желае да е сигурна, че газопроводът ще бъде издигнат допустимо най-скоро, с цел да се блокира българската национална директна мрежа с газ от " Газпром ". На процедура " Турски поток " през България употребява една огромна част от съществуващата мрежа на " Булгартрансгаз " сред Странджа и Провадия, която, в случай че е свободна, може да обезпечи трасе за различни доставки към Украйна по Трансбалканския газопровод. " Веднъж заета от " Газпром " за интервал от 20 години обаче, това няма да е допустимо ", показва Начев.

Всъщност има подозрения, че тъкмо по тази причина се бавеше през годините и построяването на газовата връзка с Гърция. Ако тя беше към този момент подготвена, американски, катарски или различен полутечен газ можеше от нея през българската мрежа и Трансбалканския газопровод да стига до Украйна.

" Редица наши проучвания върху рисковете пред енергийната сигурност от 2009 година насам, които са основани на одобрена интернационална методология, удостоверяват, че никой от газопроводите, разработвани от Русия на територията на България и Югоизточна Европа, не усъвършенства енергийната сигурност на страната, тъй като не адресират нито една от главните уязвимости на системата - енергийната беднотия, несъразмерната енергийна активност и неналичието на диверсификация на източниците на енергийни доставки ", споделя Мартин Владимиров от Центъра за проучване на демокрацията.

По думите му това не е бизнес план на България, а инструмент на Русия, за който ние плащаме, поставяйки пред финансов риск държавната " Булгартрансгаз ". " Много е евентуално да забележим повтаряне на сюжета с НЕК и АЕЦ " Белене ", който на процедура натовари компанията с задължения за милиарди. Строежът на " Турски поток " е и част от по-дългосрочната тактика на Русия, още от времето на " Топенерджи " (виж текста за " Южен поток " ) в огромна част от Централна и Източна Европа, а точно - да управлява енергийната инфраструктура и локалните бизнеси, свързани с нея ", споделя Владимиров. Той дефинира плана за " Турски поток " през България като геополитически инструмент освен за заобикалянето на Украйна, само че и за зареждането на съветски и локални проруски бизнес ползи, които ловко са употребявани за завладяването на основни енергийни институции, бетониращи монопола на " Газпром " в България и района.
Ще има ли наказания от Съединени американски щати
В началото на октомври асистент държавният секретар в Бюрото по енергийни запаси към Държавния департамент на Съединени американски щати Франсис Фанън, който бе на публична аудиенция в България, съобщи, че за Съединени американски щати нареченият от премиера Борисов " Балкански поток " е продължение на " Турски поток " и обслужва напълно ползите на Русия.

" Разглеждаме " Балкански поток " като продължение на " Турски поток " и за нас името не трансформира обстоятелството, че Русия употребява този план за политическо въздействие ", сподели американският посланик, който апропо не се срещна публично с премиера Бойко Борисов, а беседва само с енергийния министър Теменужка Петкова.

Въпреки това към този момент няма изрично решение на Съединени американски щати за налагане на наказания върху газопровода през България, въпреки да е несъмнено, че американските управляващи са изцяло наясно със зависимостта на Борисов от Москова. " Ние не желаеме да глобяваме никого. И несъмнено не желаеме това да са наши сътрудници и другари. Целта ни е да накараме другата страна (Русия - бел. ред.) да промени държанието си ", сподели пред български публицисти помощник-секретарят Фанън. Окончателното решение за възможните наказания би трябвало да бъде взето най-късно до началото на ноември.

Конкурсът се организира за четвърта поредна година, проведен от най-големия български интернет портал Dir.bg. Журналистическото съревнование провокира създателите, които пишат по значими за обществото тематики да премерят сили с други като тях, давайки още една естрада на положителните образци в публицистиката.

Цялата информация за състезанието за добра публицистика на Dir.bg, както и кои са участниците с авторски материали можете да намеритe на уеб страницата или на.

Водещи имена в българските медии оцениха авторските материали: Владимир Жеглов (Основател на Dir.bg и почетен ръководител на журито), Антон Хекимян (Директор " Новини, настоящи излъчвания и спорт ", bTV), Евгения Атанасова (Журналист и продуцент, БНТ), Анна Заркова (Журналист и публицист, член на УС на СБЖ), Ива Дойчинова (Директор на Радио " София ", БНР), Методи Владимиров (Водещ и продуцент, NOVA), Ваня Николова (Журналист, сценарист), Владимир Йончев (Гл. редактор, OFFNews.bg), Елица Николова (Гл. редактор, списание " Мениджър " ), Галина Александрова (Гл. редактор, 3e-news.net), Найден Тодоров (Председател на Асоциацията на спортните публицисти в България), Евгени Димитров (Основател на организация " Булфото " ), Илияна Захариева (Директор " Корпоративни връзки ", А1).Генерални сътрудници на състезанието са A1 и Dundee Precious Metals . Партньори на състезанието са Hendrick`s, Black Sea Gold, TBI Bank и Балдаран .

се организира с формалната поддръжка на Съюза на българските публицисти. Медийни сътрудници на състезанието са Българска национална телевизия, БНР, Българска телеграфна агенция, bTV Media Group, NOVA, списание " Мениджър ", телевизия ММ и организация " Булфото ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР