Преди дни беше публикуван за обсъждане проектът на нов медицински

...
Преди дни беше публикуван за обсъждане проектът на нов медицински
Коментари Харесай

М. Шаркова: Приемането на стандарта по Акушерство и гинекология в този вид ще има сериозни правни и етични последици

Преди дни беше оповестен за разискване планът на нов медицински стандарт по Акушерство и гинекология. Мнения за него се събират до 2 март. Той вкарва нови граници на жизненост на новородените, което значи нови критерии за това дали казусът да влезе в графата " аборт " или " раждане ". Критериите са плодът да е с тегло най-малко 700 грама и да е минимум в 25-а гестационна седмица. Освен това, бебето би трябвало да може да диша единствено. Това единствено по себе си значи, че даже едно новородено да се роди с тегло 4 кг, в случай че то има проблеми с дишането, ще мине в графата " аборт " и реанимирането му няма да бъде наложително.
Ако бъде признат планът в този му тип, това ще докара до съществени правни и етични последствия - предизвести юрист Мария Шаркова :

Всички новородени, които не дават отговор на тези критерии във връзка с тегло и гестационна седмица, не се записват като субекти, не получават акт за раждане, в случай че починат, не им се издава акт за гибел, а се смятат за аборт. Притеснителното в плана е неналичието на всевъзможни регламенти и правила по отношение на това какво вършим, когато се родят тези деца – подлежат ли те на реанимация, имат ли право да получат здравна помощ, въпреки да не са субекти на правото. Залага се един спомагателен аршин, който е доста стеснителен – изисква се те да могат да дишат независимо, без интензивна помощ. Това на процедура значи, че новороденото и да тежи 4 кг, в случай че то заради някаква причина при раждането си не може да диша, ще се квалифицира като аборт. Второ – не сме наясно по какъв начин следва да се работи при раждане на деца под границите на тази евентуална жизненост. На последващо място – в случай че им бъде оказвана здравна помощ и тези новородени оцелеят, наддават и се развиват, сега няма механизъм в стандарта, съгласно който да се реши от кой миг това дете, което влиза в рубрика аборт, към този момент може да се смята за индивид на правото. Това има и значимо значение във връзка с здравноосигурителния статус на дребния пациент и на заплащането на лечебните заведения, тъй като НЗОК не заплаща за лекуване на аборти.

Предвидените в плана нови граници на жизненост на плода са неприемливи за едно демократично общество - разяснява Петя Банкова от Фондация " Нашите недоносени деца ". Според нея е неприемливо да бъде признат стандарт в сходна област, който позволява разнообразни тълкувания:

Фондация " Нашите недоносени деца " не позволява, че има доктор, който би оставил бебе без то да бъде реанимирано, само че е належащо да има ясно написан стандарт, който да разказва съответни логаритми на държание при раждане на такова бебе. Недопустимо е приемането на стандарт, който разрешава разнообразни тълкувания и дейности в една и съща обстановка.

Според неонатолозите заложените критерии дават отговор на опциите в България. Единствено критерият за независимо дишане е добре да отпадне, уточни доцент Христо Мумджиев - шеф на Клиниката по неонатология в болничното заведение в Стара Загора и заместник-председател на Асоциацията по неонатология.

Въпросът не е в пестенето на пари, а с цел да даде някаква ориентировъчна правна рамка на нашата активност, без която ние няма да можем да работим. /…/ Решенията и тези стандарти следва да бъдат една доброжелателна полемика сред публични и медицински организации. Без доброжелателност от двете страни, при опит за налагане на мнението на едната или другата страна няма да има добър триумф.
Още по тематиката чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР