Преди дни Българският енергиен холдинг върна, по искане на правителството,

...
Преди дни Българският енергиен холдинг върна, по искане на правителството,
Коментари Харесай

„Нашият” в ЛУКойл ни набута с 1,2 млрд.лв. за АЕЦ Белене, къде е Промяната? А дерусификацията?

Преди дни Българският енергиен холдинг върна, по искане на държавното управление, близо 2 години предварително 1,2 млрд.лв. на хазната от заем, който беше взел, с цел да погаси заплащане по съветските реактори за АЕЦ Белене, която няма да строим. Кой е виновникът за големия масраф?

 

Същият, който от 5 година и сега държи " златната ” акция на страната ни в ЛУКойл Нефтохим , макар че сякаш беше подал оставка още напролет на 2019 година поради абсурда Апартаментгейт , в който беше забъркан, наред с Цв.Цветанов, Ц. Цачева и други от елита на ГЕРБ, които обаче в действителност си потеглиха.

 

Това беше второто " премахване ” на Красимир Първанов , откакто в кабинета Борисов 1 един път го уволняваха по проблема Белене още през април 2011 година Той беше подписал като началник на НЕК, без позволение от отрасловия министър – тогава Трайчо Трайков, за заплащане на съветските реактори, поради което и изгубихме арбитражното дело по случая. Та държавната компания тегли заем 1,2 млрд.лв., с цел да погаси голямата сума – тогава беше колкото месечните заплащания за пенсии на повече от 2 млн. възрастни българи.

 

Работата му в съветски интерес очевидно бе оценена от " братушките ”, които не се излъгаха в преценката си – Красимир Първанов нито един път не употребява мощните права на " златната акция ” да се намесва в политиката на сдружението.

 

Стига единствено да погледнем към наглите спекулации с цените на горивата и неплащането на най-малко 1 млрд.лв. дължими налози към хазната по оценка на водача на Демократична България Хр. Иванов. Срещу това държавното управление и на Промяната, което нито го смени, нито го принуди да се възползваме от правата си на съсобственик на рафинерията, направи каквото и да било. Защо ли?

 

Красимир Първанов беше назначен за представител на страната в борда на нефтената рафинерия на 31 май 2017 година при Борисов 3. Тогава той беше и отраслов заместник-министър. Замени в борда на ЛУКойл Нефтохим не кого да е, а Р.Овч. - художественият началник на приятелския кръг, към който принадлежи и вицепремиерът Корнелия Нинова.

 

Овчаров беше назначен на поста от предходния кабинет на Борисов. Други лица от кръга му също представляваха страната, ръководена от ГЕРБ във основни енергийни сдружения. Варненският началник на Българска социалистическа партия и наследил министерското кресло на Р.Овч. при Тройната коалиция Петър Димитров да вземем за пример беше в борда на компанията, която НЕ прави газовата връзка с Гърция 12 година – занапред чакаме интерконекторът да се приключи в края на юни и да проработи през септември – октомври.

 

 

А членуващият и до момента в Политбюро на тогавашния и настоящ водач на алените К. Нинова – различен министър на Тройната коалиция - Асен Гагаузов, прочут с аферата Батко и Братко за точене на пари от пътищата, беше в управлението на сдружението Радиоактивни боклуци. Такава една съпротива имахме. Сега същият кръг е на власт в страната като част от държавното управление на Промяната.

 

 Илиян Костадинов
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР