Преди десетина години докато се правеха монтажно-ремонтни дейности по електрическото

...
Преди десетина години докато се правеха монтажно-ремонтни дейности по електрическото
Коментари Харесай

Енергиен експерт обяни как можем да предявим претенции към ЕРП и кога това е невъзможно

Преди десетина години до момента в който се правеха монтажно-ремонтни действия по електрическото трасе, имаше доста токови удари и ми изгоря хладилника на вилата. Много е значимо да укажете в жалбата си по ЕРП-то датата и часа, в които се е случило това. Прави се и копие до КЕВР, с цел да бъдете сигурни, че ще ви бъде обърнато внимание. След като в техните дневници се вижда, че е имало спирания с пикове, те не могат да ви откажат да ви компенсират, само че това рядко се реализира. Трябва да е безусловно несъмнено, чи повода е в тях. 

Това разяснява енергийният специалист Иван Хиновски. 

Тези дневници са електронни, всичко е записано там, то е като видеонаблюдение, уточни той.

В Търговския закон са записани 11 аргументи, заради които ЕРП-тата не носят отговорност за неудобства и проблеми. При снежната стихия, на която станахме очевидци, по закон 2 от аргументите съответстват, с цел да не се носи отговорност. В този случай те се позозавават на мощен вятър и обледеняване на проводниците. На енергийните сдружения в този случай им беше невероятно да се оправят, разяснява той.

Бюджетите на енергийните сдружения у нас са толкоз изпилени от регулатора с оглед цената на електрическата енергия да е ниска, че не виждам опция сдруженията в този случай да заплащат. Те просто ще банкрутират, разяснява той.

Не единствено у нас при сходни рискови обстановки клиентите не получават компенсации. През януари тази година седем области в Германия останаха без ток за четири дни поради стихии и хората нищо не получиха. В Съединени американски щати 2021 година 14 дни нямаше ток и хората също не взеха нищо, тъй че не е единствено у нас. Просто има фактори, които срутват цялата инженерна подготовка, изясни той.

ЕРП-тата обяче би трябвало да вземат ограничения във връзка с това, че без стихии и непреодолими условия естествени, на доста места в България тока стопира за малко и то постоянно. Трябва да бъдат взети ограничения против това, разяснява той.

А з атози случай с хладилника отпреди десетина години, не, не са ми платили хладилника, само че получих отплата - част от сумата, разяснява той.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР