Преди десет години украинците излязоха по улиците, за да протестират

...
Преди десет години украинците излязоха по улиците, за да протестират
Коментари Харесай

10 години по-късно, уморена от война Украйна разсъждава върху събитията, които започнаха нейния курс на сблъсък с Русия

Преди 10 години украинците излязоха по улиците, с цел да стачкуват против решението на техните Приятелски настроеният към Москва президент ще отдалечи страната от Европейския съюз към Русия

От ХАННА АРХИРОВА Associated Press 21 ноември 2023 година, 00:07 ч.

КИЕВ, Украйна - - Това се случва всеки ноември, когато студът се спусне в Киев. Промяната във времето постоянно кара Дмитро Ризниченко да си спомня обратно и той е превзет от страстите си.

„ Тук в действителност стартира “, сподели Ризниченко, минавайки през централния площад на Независимостта в Киев неотдавна, отразявайки въстанието, което отприщи десетилетие на значима смяна за Украйна, в последна сметка довело до актуалната война с Русия.

" Десет години война и битка ”, продължи изтощено и насилствено 41-годишният психолог. „ И наподобява, че кръвта едвам в този момент е почнала да тече, в действителност. Не скърбя за нищо. Но, Господи, просто е толкоз изморително. ”

На 21 ноември 2013 година приятелският на Москва президент на Украйна Виктор Янукович разгласи, че отсрочва съглашение за приближаване на страната до Европейския съюз и вместо това ще задълбочи връзките с Русия на президента Владимир Путин.

Вярени тълпи скоро извършиха Площада на независимостта за мирни антиправителствени митинги. По-късно, откакто полицията за битка с безредиците употребява палки и сълзотворен газ, за ​​да разпръсне хората, стачкуващите издигнаха палаткови лагери с барикади, елементи за самозащита и транспаранти с революционни лозунги. В отговор на полицейското принуждение стотици хиляди се причислиха към демонстрациите при започване на декември.

Противостоянието доближи връхната си точка през февруари 2014 година, когато полицията отприщи брутална принуда против митингите и десетки хора бяха убити сред 18-21 февруари, доста от полицейски снайперисти. Мирно съглашение с европейско ходатайство сред държавното управление и водачите на митинга предвиждаше образуването на преходно държавно управление и провеждането на предварителни избори, само че по-късно стачкуващите превзеха държавни здания и Янукович избяга в Русия.

Украинският институт за национална памет сподели, че 107 души са били убити по време на въстанието.

Катерина Гладка е била 23-годишна студентка, когато се е включила прозападните тълпи по това време, гледайки на това като на „ революцията на своето потомство “.

„ За мен главният приоритет беше полезността на свободата, съществена независимост и достолепие. “

„ Трябваше да предотвратим тоталитарен режим и връщането на руските неща “, сподели Гладка в телефонно изявление.

Тя си спомня полицейското принуждение и кръвта по улицата покрай Площада на независимостта и „ Много ясно разбрах, че сме навлезли в различен стадий. “

След свалянето на Янукович Русия отговори през март 2014 година, като нелегално анексира Кримския полуостров на Украйна. След това сепаратистките сили, подкрепяни от Москва, започнаха въстание в региона на източна Украйна, прочут като Донбас, който прерасна в дълготраен спор, оставяйки хиляди жертви.

И най-после, през февруари 2022 година Путин стартира своята война, която продължава и до през днешния ден, с десетки хиляди жертви от двете страни на фона на най-големия спор в Европа след Втората международна война.

„ Янукович беше тази марионетка, фигура за Москва, която се надяваше да го употребява като човек, с цел да държи Украйна на съветската каишка “, сподели Катерина Зарембо, анализатор в основания в Киев мозъчен концерн The New Europe Center. „ Когато той избяга, на Кремъл стана ясно, че губят Украйна. “

Украинците през 2013 година желаеха страната да подписа договорка с Европейски Съюз, само че Путин притисна Янукович да се отдръпна в последния миг. Украинските водачи, които ги последваха, бяха по-нетърпеливи от всеки път да приобщят Киев към Запада.

„ Така че това, което видяхме през 2022 година — Украйна трябваше да бъде част от Русия или унищожена — тези планове бяха видяни по-рано ", сподели Зарембо. „ Когато това не се случи, Русия се намеси военно. "

Въпреки бедствията, Украйна има стана по-обединен, в сравнение с през 32-те си години самостоятелност и се сближи с Европейски Съюз, Съединените щати и Запада като цяло - резултат, който Путин се опита да предотврати. Днес, под ръководството на президента Володимир Зеленски, страната завоюва необятна поддръжка и удивление на фона на съветската инвазия.

„ Всичко това пристигна на доста висока цена “, Ризниченко сподели.

Застанал на алеята на Небесната стотица, наречена по този начин в чест на починалите във въстанието, той напомни снайперския огън от специфичния полицейски отряд, прочут като Беркут, която беше разпусната през 2014 година

„ Имаше възприятието, че гибелта е отворила ръцете си “, сподели Ризниченко.

„ Беше студено, помня по какъв начин лежаха мъртвите. Помня ги под завивки до Главна поща. Това си припомням “, добави той.

Сега техните портрети са непрекъснато изложени на улицата в чест на убитите в това, което Украйна назовава своята Революция на достолепието, и Ризниченко сподели, че по-късно запомнил имената. През 2014 година той се включи като доброволец да се бие в Източна Украйна против подкрепяните от Москва сепаратисти и беше ранен в Иловайск.

Разследванията на стрелбите не престават и прокурорът Генералният офис неотдавна повдигна обвинявания против петима членове на полицейското звено Беркут, всички в този момент живеещи в Русия. Други 35 души се проверяват.

Площадът на независимостта през днешния ден също се отличава с голям брой дребни синьо-жълти флагове, всяко от които символизира паднал боец във войната. Броят им пораства всекидневно.

Всяка година Гладка се събира с другари в близкия ресторант, уместно наименуван Последната укрепление, с цел да означи въстанието. Но след 21 месеца война с Русия, датата носи спорни страсти.

„ Честно казано, аз персонално съм доста изтощен от обстоятелството, че всяко потомство би трябвало да умрете за Украйна “, сподели тя, като означи, че 10 години от нейната младост са били опетнени от принуждение и в този момент тя желае „ естествен и елементарен живот “.

„ Тази безкрайна битка е като някакъв затворен кръг, който просто продължава епохи “, сподели тя.

___

Фотографът на Associated Press Ефрем Лукацки способства.

___

Следете отразяването на AP на https://apnews.com/hub/russia-ukraine

Водещи истории

ABC News Live

24/7 отразяване на изключителни вести и събития онлайн

ABC News Network
Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР