Преди десет години, докато Lehman Brothers обявяваше банкрут, а световната

...
Преди десет години, докато Lehman Brothers обявяваше банкрут, а световната
Коментари Харесай

Bitcoin стана на 10 години - как една абстрактна идея се превърна в пазар за $100 милиарда

Преди 10 години, до момента в който Lehman Brothers обявяваше фалит, а международната стопанска система се запътваше към криза, концепцията за различна валута тихичко се зараждаше в интернет.

На 31 октомври 2008 година bitcoin се роди - и 10 години по-късно се разви от занимание измежду програмистите, ориентирано против статуквото, до познато във всяко домакинство име, написа CNBC.

Първата и най-популярна цифрова валута сътвори фикс идея измежду елементарните вложители - и макар че бе основана, с цел да ги заобиколи, притегли интереса на някои от най-мощните международни финансови институции.

Кой е Сатоши?

Едно от най-объркващите неща при bitcoin е историята за основаването му. Криптовалутата е рожба на неизвестен (или група) под псевдонима Сатоши Накомото. Той, тя или те написаха " Бялата книга " преди десетилетие на Хелоуин, представяйки се като японец. Но някои спекулират, че това е малко евентуално - поради съвършения анлгийски, както и поради някои елементи от кода.

Конспиративните теории са до безкрайност. Британският метод на изписване на някои думи и изречения като " bloody hard " подсказват, че Сатоши е британец, само че информацията от имейлите, изпращани от него, ни насочват към Съединени американски щати, Ирландия или Финландия.

Главният изпълнителен шеф на Tesla Илън Мъск е измежду " упрекваните ", само че той е отричал. Множество други пък " признаваха ", че са Сатоши, само че в последна сметка изказванията им бяха оборвани. Кодът е толкоз впечатляващ, пишат други, че не може да не е дело на екип.

Когато bitcoin стартира да става известен, Сатоши написа до различен разработчик, че " стартира да се занимава с други неща " и изчезна през 2011 година Но не и с празни ръце - съгласно Серхио Демиан Лернер, аржентински откривател, Накамото има най-малко един милион bitcoin - или към $6,2 милиарда през днешния ден.

Първоначалната цел на bitcoin, съгласно бялата книга, е ясна: децентрализирана версия на електронна валута, която ще разреши разплащания от едната до другата страна без намесата на финансова институцията.

За да я извърши, bitcoin употребява електронни " счетоводни книги ", които се виждат от всички. Мрежата записва преводите и ги вкарва във верига, което подсигурява, че те не могат да бъдат променяни.

Bitcoin идва на бял свят

Първата bitcoin трансакция става факт единствено седмица по-късно, като Сатоши изпраща криптовалута на софтуерния разработчик Хол Фини. До 2009 година първите 50 bitcoin бяха изкопани. Копаенето е развой, изискващ доста сила, осъществяван на мощни компютри, които пресмятат комплицирани математически задания, като по този начин се удостоверяват преводите.

Няколко месеца по-късно идва и първата трансакция в действителния свят. В Джаксънвил, Флорида програмист заплаща 10 000 bitcoin за пица през май 2010 година - или към 25 $ по тогавашния курс. При цените от октомври 2018 година тази пица му е коствала 63 милиона $.До края на 2010 година общата пазарна капитализация доближава 1 милион.

Mt Gox и Silk Road

Mt Gox сложи bitcoin на картата - само че не по метода, по който някои са се надявали. Базираната в Токио борса потегля през 2010 година и три години по-късно ръководи 70 % от всички преводи на криптовалути в света. Основател е Джед Макалеб, който по-късно пусна криптопроектите Ripple и Stellar.През 2011 година борсата стана жертва на няколко хакерски офанзиви и през 2013 година спря работа.

Silk Road е още едно леке по репутацията на bitcoin. " Пазарът " в тъмната част на интернет улесняваше преводите за оръжие, опиати и други противозаконни артикули, най-много с bitcoin.

Дигиталната валута се срина, когато Съединени американски щати публично закриха Silk Road. През 2015 година основателят Рос Улбрихт бе наказан на живот в пандиза.

Критповалутата проби в действителния свят с първия " банкомат " в кафе във Ванкувър през 2013 година Но и тогава, отвън напълно редките случаи, потреблението на bitcoin като същинска валута по този начин и не става известно. Една от аргументите по тази причина е волатилността на цената.

Маршът към $20 000

През 2017 година вложителите използваха bitcoin за спекулации и облага, вместо като валута. Той бе сравняван с цифрово злато - поради лимитираното предложение (21 милиона съществуват и към 17 милиона от тях са изкопани) и капацитета за различна инвестиция и кей при стихия на пазарите. Макар втората част да не се потвърждава и през днешния ден при търговски войни, Brexit, рецесии на разрастващите се пазари и други.

В края на предходната година голям брой дребни вложители бяха движени от " страха да не изтърван ". Bitcoin стартира предходната година под $1 000 и до декември надвиши $19 000. Този растеж сътвори редица милионери.

Но от този момент криптовалутата загуби 60% от цената си и през днешния ден се търгува към $6 300.

Критика

Някои от най-популярните представители на Уолстрийт не харесват концепцията на bitcoin. Главният изпълнителен шеф на JP Morgan Chase Джейми Даймън назова криптовалутата " машинация ", а Уорън Бъфет - " отрова за плъхове ".

Кен Грифин от хедж фонда Citadel бе един от многото, които вършиха съпоставения с най-популярния балон в историята - манията в Холандия по лалетата.

Нуриел Рубини, който предсказа миналата финансова рецесия, съобщи, че " криптовалутите са майката или бащата на всички измами и балони ", като назова технологията блокчейн " най-безполезната " в човешката история. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР