Преди дългоочаквания вот за Договора от Преспа, който трябва да

...
Преди дългоочаквания вот за Договора от Преспа, който трябва да
Коментари Харесай

Опасенията преди вота в гръцкия парламент за Договора от Преспа

Преди дълго чакания избор за Договора от Преспа, който би трябвало да бъде гласуван от гръцкия парламент идната седмица, и за който кабинетът се чака да обезпечи болшинство от 151 гласа, десетки съперници на съглашението се приготвят за митинг в Атина в неделя.

Граждански организации организираха много дейна акция в обществените мрежи, с цел да привлекат колкото се може повече стачкуващи на площад „ Синтагма “, за митинг който ще стартира в 14 часа локално време.

Организиран е транспорт с дузини рейсове, като локалните управляващи, църкви и манастири се пробват да оказват помощ при транспорта на хора от цялата страна към столицата. Гръцката полиция даже организира среща, на която беше разискван въпроса с защитата и сигурността на събитието.

Според уредниците на демонстрацията се чака даже още по-голяма посещаемост от последния протест през предишния февруари, когато големи тълпи от хора скандираха в Атина против компромисното съглашение, уреждащо 27-годишния спор за името сред Атина и Скопие. Тогава полицията съобщи, че участниците са 140 000 души, а уредниците споделиха, че са били 10 пъти повече.

В коментар пред в. „ Катимерини “ Йоргос Кацияс, член на комитета, организиращ митинга, съобщи, че „ има голям интерес “ към митинга от цялата страна.

Той обаче не разкри кои ще са посетител ораторите, които ще държат речи на събитието, само че съобщи, че те „ ще дойдат напряко на въпроса “. „ Трябва да предотвратим надвисналата над страната ни национална покруса “, акцентира той.

Общественото неодобрение против съглашението много притеснително, само че публични лица от държавното управление очевидно са оптимистично настроени за изхода от вота, който ръководителят на Народното събрание Никос Вуцис съобщи, че ще се организира в края на идната седмица.

Дебатът в пленарна зала се чака да бъде много натоварен като на процедура всички опозиционни партии са против съглашението. Лидерът на „ Нова народна власт “ Кириакос Мицотакис в петък даже го назова „ национално оттегляне “.

Освен 145-те депутати от СИРИЗА, се чака министър председателят Алексис Ципрас да разчита и на поддръжката на самостоятелният народен представител Катерина Папакоста, която е заместник-министър по отбрана на жителите, на Спирос Данелис – някогашен народен представител от партия „ Реката “, който в този момент е самостоятелен, на депутата от „ Независими гърци “ Танасис Папахристопулос и евентуално на министъра на туризма Елени Кунтура, която напусна като член на „ Независими гърци “.

Лидерът на дребната партия „ Реката “ Ставрос Теодоракис и депутатите Спирос Ликудис и Йоргос Мавротас също се чака да поддържат съглашението. Ако водачът на „ Демократичната левица “ Танасис Теохаропулос също даде позитивен избор, то общият брой на подкрепилите Договора от преспа ще нарасне на 153 депутати. / БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР