Преди да стане президент, Доналд Тръмп пускаше в Туитър тиради

...
Преди да стане президент, Доналд Тръмп пускаше в Туитър тиради
Коментари Харесай

Петролът и мирът пламнаха при атаката в Саудитска Арабия

Преди да стане президент, Доналд Тръмп пускаше в Туитър словоизлияния против Саудитска Арабия. През 2014 година той се възмущаваше, че богатата на нефт монархия не може да се пази и че се постанова Америка да го прави. " Виждате ли по какъв начин Саудитска Арабия принуждава нашите доста тъпи политически водачи да я пазят от ИД. Защо не заплащат? ", писа той. Минути по-късно добави: " Саудитска Арабия би трябвало да води сама своите войни, което не прави, или да ни заплаща с несметни благосъстояния да браним нея и голямото й благосъстояние - триолин долари! " През 2015 година, три месеца преди да се кандидатира за президент, Тръмп написа: " Ако Саудитска Арабия, която печели по един милиард $ дневно от нефт, желае нашата помощ и отбрана, би трябвало да заплати скъпо! Стига дарове! "

Миналия уикенд след масираната утринна офанзива против най-големия преработвателен център на Саудитска Арабия президентът Тръмп се обади по телефона на престолонаследника принц Мохамед бин Салман, фактическия водач на кралството, и даде обещание поддръжка за " самоотбраната на Саудитска Арабия ". В неделя вечер той написа в Туитър, че

 

" Съединени американски щати са " със заредено оръжие "

 

и подготвени да работят даже и на фона на неяснотите тогава за това кой и по какъв начин е направил нападението. Съединени американски щати единствено чакат кралството да каже при какви условия да работят Съединени американски щати ".

Нападението в сърцето на Саудитска Арабия бе смело и безсрамно даже по близкоизточните стандарти. То бе казус в избора на цел, тактичност и обсег на военните дейности в Персийския залив и има световни последици. " Това е върхът на ескалацията в района ", разяснява арабски дипломат във Вашингтон. Прецизните въздушни удари поразиха повече от 10 петролни съоръжения в Хураис и Абкаик, считани за основен обект за снабдяването на света с нефт. " Ако искаш да разстроиш международните пазари, би трябвало да се насочиш тъкмо нататък ", споделя Джейсън Бордоф, шеф на Центъра за световна енергийна политика в Колумбийския университет и някогашен чиновник в Съвета за национална сигурност. Извиващите се гъсти облаци пушек от Абкаик в източната част на страната се виждаха от Космоса часове наред. Хураис, който е на югозапад, е второто по величина петролно поле в кралството.

Целият свят усети последствията от случая, водещи бяха опасенията, че нападението ще провокира ответна реакция от Съединени американски щати и ще задълбочи неустойчивостта на световните енергийни доставки. Първоначално цената на петрола нараства с 19 $ за барел. Пустинната монархия е най-големият експортьор на нефт, а " Арамко ", най-голямата петролна компания на планетата, бе принудена да замрази производството на към 6 млн. барела на ден, което е повече от половината от дневното произвеждане на страната.

Нападението сподели уязвимостта на геостратегическото кралство без значение от огромните вложения за отбрана, множеството от които от страна на Съединени американски щати и Запада. През 2018 година Саудитска Арабия похарчи над 67 милиарда $ за защита и е трета в света след Съединени американски щати и Китай по данни на стокхолмския институт за проучване на мира СИПРИ. Страната е най-големият вносител на оръжие в интервала сред 2014 и 2018 година Въпреки това тя не може да отбрани стратегическите си петролни обекти, които са главен източник на доходи. " Уязвимостта на монархията се укрепва отчасти от военната технология ", разяснява специалистът по Саудитска Арабия в Тексаския университет Ф. Грегъри Гауз. " Евтините технологии на XXI век могат безусловно

 

да прелитат под носа на радарите

 

за оръжията и отбранителните системи от XX век и да не могат да бъдат засечени ".

Саудитска Арабия е изключително уязвима и тъй като петролните й съоръжения са съсредоточени в един регион. Съединени американски щати сега създават повече нефт от кралството, само че съоръженията са пръснати на всички места из страната и по този начин са по-малко изложени на риска от единична офанзива, която да порази половината произвеждане, разяснява Бордоф. " Регионът, в който са саудитците, е присъщ с неповторими опасности ", добавя той. Конфликти се вихрят в Ирак, Йемен, на Синайския полуостров. Други войни - в Афганистан, израелско-арабският спор, сирийската революция, се водят наоколо. За последно Съединени американски щати разположиха сили в Саудитска Арабия през 1990 и 1991 година, с цел да се помогне за освобождението на Кувейт от иракска окупация и за отбрана на саудитците.

Отговорност за офанзивата поеха бунтовниците хути в Йемен, които са цел на саудитски бомбардировки повече от 4 година В събота бриг.генерал Яхия Сарее, представител на хутите, разгласи, че придвижването е " направило огромна интервенция с 10 дрона, ориентирана против рафинериите в Абкаик и Хураис ". Конфликтът в Йемен, в който починаха над 70 000 души, докара до една от най-жестоките филантропични произшествия. Хутите преди изстрелваха балистични ракети и изпращаха дронове към саудитските рафинерии, военни обекти и летища - от Джеда на запад до петролните полета в източната част на страната, по крайбрежието на Персийския залив.

Години наред Иран бе

 

главен снабдител на оръжие за хутите,

 

чиито военни качества доста набъбнаха. Ако офанзивите са осъществени от територията на Йемен, факт, който се оспорва от Съединени американски щати и Саудитска Арабия, дроновете би трябвало да са прелетели повече от 600 км. През януари Организация на обединените нации разгласи, че хутите разполагат с дронове, способни да прелетят разстояние от 1500 км. В понеделник Сарее заплаши Рияд с нови офанзиви. Уверяваме саудитския режим, че дългата ни ръка може да стигне, докъдето пожелаем и когато пожелаем, написа той в Туитър. И предизвести, че бъдещите офанзиви ще са по-мащабни и по-болезнени.

През уикенда администрацията на Тръмп упрекна Иран, че офанзивите са осъществени оттова. Държавният секретар Майк Помпео сподели, че " няма доказателства офанзивите да са пристигнали от Йемен ". Той упрекна Иран в директна отговорност за " невижданата офанзива по международните енергийни доставки ". Администрацията популяризира сателитни фотоси на точки на проваляне на 17 обекта, които демонстрират, че мястото на изстрелване е на север или северозапад, т.е. не от Йемен, който е на юг. Освен това американски представители настояват, че за нападението с изключение на дронове са употребявани и ракети.

Иран от дълго време води своя война против саудитските петролни съоръжения. През 2012 година иранска хакерска атака по " Арамко " повреди 30 000 компютъра, което за времето си се смяташе за една от най-скъпоструващите хакерски офанзиви по настрана дружество в света. Вирусът " Шамун " принуди " Арамко " да изключи за седмица вътрешната си интернет система. Организация, наричаща се " Меч на справедливостта ", пое отговорност и увери, че се е добрала до значими документи на " Арамко ". Оттогава насам петролните обекти на саудитското кралство са обект на спорадични хакерски офанзиви. През януари 2017 година хакерска атака в Националната индустриална компания - частна саудитска петрохимическа компания, изтри изцяло харддисковете на компютрите в организацията. През август 2017 година се чу за хакерска офанзива в саудитско петрохимическо дружество, чиято цел била бойкот и гърмеж в рафинерия. " Арамко " харчи доста за отбрана, даже и за киберсигурност след иранската офанзива ", твърди Бордоф. Въпреки това кралството остава мощно уязвимо и физически, и виртуално.

Атаката пристигна в извънредно неприятен миг за стопанската система на Рияд, който форсира дълго бавените процедури за предложение на борсата на акции на " Арамко ". Целта е да се съберат средства за по-бързо модернизиране на кралството съгласно

 

амбициозната стратегия " Визия 2030 " на престолонаследника

 

" Банкери от целия свят се събраха в Дубай предходната седмица, с цел да работят по програмата ", заяви Блумбърг. Те обсъждаха стартиране на акции на компанията на борсата през ноември, само че може да се стигне до отсрочване, до момента в който Рияд покаже, че може да пази вложенията и да създава нефт с облага.

Нападението ще подкопае и интернационалните дипломатически старания, отпред на които е Франция, да се стигне до среща сред президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп и иранския президент Хасан Рохани вероятно при откриването на сесията на Общото заседание на Организация на обединените нации в Ню Йорк идната седмица. Това би могло да е първа среща сред президенти на Съединени американски щати и Иран, откакто през 1979 година ислямската гражданска война смъкна подкрепяната от Съединени американски щати иранска монархия. Тръмп нееднократно е казвал, че желае да се срещне с Рохани и да обсъдят нова нуклеарна договорка, която да размени тази, от която Тръмп изведе Съединени американски щати. През юли сенатор Ранд Пол връчи персонално писмена покана на иранския външен министър Мохамад Джавад Зариф да посети Белия дом по време на сесията само че Организация на обединените нации. Техеран тихомълком работи с Франция за разговора със Съединени американски щати, само че и нееднократно е уведомил Вашингтон посредством Пол, французите или иракски емисари, че не желае това да е просто среща за пред камерите. Иран упорства облекчение на глобите като причина за дипломатическо решение.

Европейците упорстват, че дипломацията не е мъртва. Но настроението бързо повехна след нападението по петролните обекти. В понеделник иранското външно министерство отхвърли среща в Ню Йорк.  В Туитър Тръмп още веднъж погна иранците с обвиняване в неистини. Както постоянно се случва в Близкия изток, събитията на терен постоянно съумяват да изместят дипломацията.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР