Преди да стане домакин на погребалната служба, Уестминстърското абатство е

...
Преди да стане домакин на погребалната служба, Уестминстърското абатство е
Коментари Харесай

Уестминстърското абатство в живота на кралица Елизабет II – от 1934 година до наши дни

Преди да стане хазаин на погребалната работа, Уестминстърското абатство е било " очевидец " на други значими моменти в живота на кралица Елизабет Втора, умряла на 8 септември на 96-годишна възраст след седем десетилетия на английския трон. Агенция Франс прес напомня кои са те:

1934 година: Принцеса Елизабет като шаферка
На 8-годишна възраст принцеса Елизабет е шаферка на сватбата на чичо си принц Джордж с принцеса Марина от Гърция и Дания. Това е първата кралска женитба, която се излъчва по радиото.

1937 година: Коронацията на татко й
Крал Джордж Шести е коронясан на 12 май, пет месеца след абдикацията на брат си, крал Едуард Осми. " Накрая службата стана много скучна, имаше единствено молебствия ", ще показа тогава 11-годишната принцеса.

1947 година: Елизабет споделя " да " на Филип
Сватбата им на 20 ноември озарява следвоенния интервал. Отказвайки се от купите си на Гърция и Дания, Филип става херцог на Единбург.
Три от сестрите на Филип, омъжени за немски принцове, не могат да участват.
Елизабет се нуждае от купони за дажби, с цел да купи сатена за роклята си, дело на дизайнера Норман Хартнел.

1953 година: Коронацията на кралица Елизабет Втора
Коронацията й на 2 юни е първата, която е излъчена по малкия екран, и е проследена от 27 милиона британци от общо 36 милиона поданици на страната.
Церемонията продължава близо три часа в наличието на 8251 посетители. Официално показани са 129 народи и територии.
През 2018 година кралица Елизабет Втора разказва пътуването в каляската като " извънредно " поради дискомфорта, който изпитва.

1960 година: Сватбата на принцеса Маргарет
Сестрата на Нейно Величество, принцеса Маргарет, се омъжва за фотографа Антъни Армстронг-Джоунс на 6 май 1960 година Двамата се развеждат през 1978 година

1973 година: Сватбата на принцеса Ана
Принцеса Ана е първото от четирите деца на кралица Елизабет Втора, което подписва брак - на 14 ноември 1973 година тя се омъжва за лейтенант Марк Филипс. Двамата се развеждат през 1992 година

1986 година: Сватбата на принц Андрю и Фърги
След сватбата на принц Чарлз и Даяна в катедралата " Сейнт Пол " през 1981 година, вторият наследник на Елизабет се дами за Сара Фъргюсън на 23 юли 1986 година

Андрю и Фърги, както назовават булката, които имат две дъщери (принцесите Биатрис и Юджини), се развеждат през 1996 година, само че остават близки.

1997 година: Погребението на Даяна
Кралицата е подложена на критика поради привидната отдалеченост, която показва след гибелта на Даяна в автомобилна злополука в Париж.
Близо един милион души се събират за погребението й на 6 септември, а към 2,5 милиарда го гледат по малкия екран.
Когато процесията минава пред Бъкингамския замък, кралицата свежда глава. В надгробното си слово братът на Даяна Чарлз Спенсър укорява кралското семейство.

2002 година: Погребението на кралицата майка
Погребението на Елизабет, кралицата майка, на 9 април 2002 година бележи края на една ера. На 101-годишна възраст тя е последната императрица на Индия.
Над 200 000 души отдават последна респект към кралицата майка.
Два месеца след гибелта на Маргарет, нейната кончина провокира вълна от съболезнования и състрадание към кралицата след години на съмнение след гибелта на Даяна.

2011 година: Сватбата на Уилям и Кейт
На 29 април най-голямата кралска женитба от потомство насам ще бъде следена от два милиарда фенове по целия свят и ще вдъхне нов живот на английската монархия след години на рецесия.
Кралицата позволява на принц Уилям да промени първичния лист с посетители, с цел да включи повече техни другари и по-малко високопоставени лица.

Март 2022 година: Отдаване на респект към принц Филип
На 29 март кралица Елизабет Втора се появи за финален път в Уестминстърското абатство за възпоменателна гала в чест на брачна половинка й принц Филип, който умря през април 2021 година на 99-годишна възраст. При идването си, подкрепяна от сина си Андрю и подпирайки се на бастун, Нейно Величество изглеждаше нежна.

Източник БТА
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР