Преди да се приеме или отхвърли фреснкото предложение за вдигане

...
Преди да се приеме или отхвърли фреснкото предложение за вдигане
Коментари Харесай

Френското предложение трябва внимателно да се обсъди*

Преди да се одобри или отхвърли фреснкото предложение за повдигане на ветото върху преговорния развой за Република Северна Македония, то би трябвало съществено и умело да се разиска - на първо място на политическо равнище.

Мненията на гастролиращи в политиката чалгаджии - от вида " гаранция - Франция " - би трябвало деликатно да се изолират.

Всяко предложение от този вид има мощни и слаби детайли от позиция ползите на засегнатите страни. Необходимо е да се реши кои за нас са мощните страни на предлагането, идващо като публична позиция на Брюксел и какво бихме предложили като негова акомодация. Най-лошият вероятен вид е безгрижно да отхвърлим предлагането с повърхностни пропагандни причини - както към този момент бе направено на чалга равнище.

Френското предложение ще бъде отхвърлено по същия метод и от малобройните, само че кресливи политически кръгове, които от десетилетия се прехранват от абсурда сред София и Скопие. Оценявайки предлагането, българските политици би трябвало да си дават сметка минимум за две неща.

Първо, че несериозното му отменяне с повърхностни причини ще ерозира и дълготрайно ще " олекоти " българската позиция по проблема с Македония в общността на Европейски Съюз.

Второ, че българският лековат отвод ще отвори нови пространства за агитационен триумф на Скопие в интернационалното интерпретиране на проблема. Той ще ускори и позициите на антибългарската съпротива в РСМ, която към този момент изрази своето гневно отменяне на всевъзможен компромис с България.

Излишно е да прибавяме, че всичко това ше задълбочи дълготрайната невъзможност в двустранните връзки сред София и Скопие, от която печелят сили с различни на българските ползи.

Вътрешнополитическата рецесия в България ще породи мощно предпочитание измежду цялата политическа класа " да си умие ръцете ", без да се излага на непопулярни решения.

Но гратис " умиване на ръцете " в политиката не съществува - сметката с лихвите ще пристигна по-късно...

*Политологът Огнян Минчев е споделил мнението си във Facebook. Заглавията са на редакцията.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР