Преди да приключи годината, Централната банка на Турция отново вдигна

...
Преди да приключи годината, Централната банка на Турция отново вдигна
Коментари Харесай

Лихвите в Турция пак скочиха, Ердоган смени финансовия министър и затегна коланите

Преди да завърши годината, Централната банка на Турция още веднъж подвигна лихвените проценти.

Новото нарастване е от 15,75% на 17%, на база към 200 пункта. В решението на ЦБ за повдигането на лихвения % се показва, че задачата е елиминиране на рисковете във връзка с инфлацията и да се слагат под надзор инфлационните упования, както и да се възвърне допустимо най-скоро процесът на дезинфлацията.

Повишаването на лихвения % е било взето поради прогнозите за инфлацията в края на 2021 година, оповестяват медиите. Практически следва развой на мощно стягане на паричните средства, разясняват специалисти.

Високият скок на лихвения % изненада специалистите. Очакванията бяха покачването да не надвиши 16,50%. С повишението на лихвения % курсът на $ през днешния ден падна под сериозното равнище, от 7,64 на 7,55 за лира.

Това е второто повишение на лихвения % в границите на към два месеца откакто турският президент Ердоган назначи нов гуверньор на турската Централна банка - Наджи Агбал. Преди това Ердоган много дълго време се противопоставяше на повишението на лихвените проценти.

Паралелно на това Ердоган назначи нов финансов министър - Лютфи Елван след трагичното отдръпване на неговия шурей Берат Албайрак от поста. През последните месеци турската лира загуби близо 30 % от цената си по отношение на $. Трайно високата инфлация и внезапното понижаване на валутните запаси са причина за отлива на вложителите на турските пазари и за приток на тъй наречените горещи пари.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР