Преди да освободя Цацаров ще изчакам решението на ВСС. Това

...
Преди да освободя Цацаров ще изчакам решението на ВСС. Това
Коментари Харесай

Радев: Преди да освободя Цацаров, ще изчакам заседанието на ВСС

Преди да освободя Цацаров ще изчакам решението на Висш съдебен съвет. Това сподели президентът Румен Радев в предаването " Лице в лице " по Би Ти Ви по отношение на подадената оставка от определения за началник на КПКОНПИ Сотир Цацаров, която прави допустимо встъпването на Иван Гешев като основен прокурор по-рано от предстоящото.

" Начинът на реализация на концепциите на кабинета не съответстват с моите показа за либералност на законодателния развой. Идеята за следствие върху основния прокурор е тематика от 10 години, а чак в залеза на своето ръководство министър председателят Борисов реши да се занимава по проблема ", показа президентът по отношение на предлагането на държавното управление самостоятелен прокурор да следи основния.

" С интерес ще проследявам дебатите в Народното събрание - би трябвало да се знае дали този законопроект не опонира на Конституцията ", сподели още той и добави, че с предлагането на кабинета се основава персона, по-силна и от основния прокурор. " Ако този нов прокурор наруши закона - кой ще го проверява ", попита той.

По отношение на изявленията на премиера Борисов, че в случай че президентът желае промени в Конституцията - би следвало да си направи партия и да ги осъществя, Радев отговори, че член 154 от Конституцията написа, че президентът има право на самодейност за такива промени. " Каквото и да стане като артикул от тази самодейност - аз ще я внеса в Народното събрание ", сподели Румен Радев.

Във връзка с концепцията за необятен спор по промени в Конституцията, Радев съобщи, че би трябвало да се преодолее груповата безнаказаност и да се обезвреди и обезврежда паралелната власт, която работи зад фасадата на институциите.

Радев съобщи, че българите ще заживеят почтено, когато възпитат политиците си да живеят единствено от заплата. " Има няколко значими инструмента за надзор на политиците - непримиримостта на жителите, които да изискват институциите да работят в тяхна изгода,свободата на медиите - проверяващите публицисти, които да разобличават съгрешилите политици, и мощен съд и прокуратура и КПКОНПИ.

" Изостаналите сме толкоз доста от страните в Източна Европа, с които сме имали еднакъв старт, че би трябвало да се прави доста повече и не би трябвало да се позоваваме на разнообразни ранглисти - фокусът е тук ", съобщи Румен Радев по отношение на данните от кредитните организации за положителния рейтинг на страната. Държавният глава разясни, че рейтингът не мери посоката и развиването на една стопанска система. Най-важният рейтинг е благополучието на жителите, добави той.

Радев още веднъж повтори, че не е подписал указа за Гешев първия път заради неналичието на спортна процедура. " Тази процедура не би трябвало да се придвижва в други области ", посочи той.

" Полк. Георги Гешев има дълга кариера в НСО доста преди брат му - Иван Гешев, да поеме Специализираната прокуратура - той е прелестен експерт и човек, само че от дълго време не е част от моята директна защита ", добави президентът.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР