Преди да напуснe Белия Дом президентът Доналд Тръмп нанесе нов

...
Преди да напуснe Белия Дом президентът Доналд Тръмп нанесе нов
Коментари Харесай

Тръмп спря доставките на Intel за Huawei


Преди да напуснe Белия Дом президентът Доналд Тръмп нанесе нов удар против Huawei
(снимка: CC0 Public Domain)

Администрацията на Доналд Тръмп уведоми доставчиците на Huawei, в това число производителя на чипове Intel, че лишава избрани лицензи за продажба на полупроводникови артикули на китайската компания и има намерение да отхвърли десетки други претенции , заяви Ройтерс.

Това деяние, евентуално последното против Huawei от страна на президента Тръмп, се вписва в дългогодишните старания за намаляване на най-големия производител на телекомуникационно съоръжение в света, който Вашингтон вижда като опасност за националната сигурност, отбелязва.

Huawei и Intel отхвърлиха коментар. Министерство на търговията на Съединени американски щати продължава работата с други организации за „ поредно ” използване на политиките за лицензиране по метод, който „ пази ползите на националната сигурност и външната политика на Съединени американски щати ”.

Според информация от Асоциацията на полупроводниковата промишленост, министерството ще откаже забележителен брой претенции за лицензи за експорт на артикули за Huawei и даже ще отнеме издадени по-рано лицензи. Източник, осведомен със обстановката, само че поискал анонимност, твърди, че са отнети осем лиценза от четири компании.
още по тематиката
Новината провокира спад в котировките на някои компании за чипове в Азия. Корейската Samsung Electronics поевтиня с 1,5%, до момента в който японската Advantest записва спад от 1,5%, а Tokyo Electron загуби 0,8%.

На японския производител на флаш памети Kioxia Corp е лишен най-малко един лиценз, оповестяват двама от източниците. Компанията, известна преди като Toshiba Memory Corp, съобщи, че не „ разкрива детайлности за бизнеса си във връзка с съответни артикули или клиенти ”.

Компаниите, работещи с Huawei, са чакали „ доста месеци ” решенията за лицензиране и откакто остава по-малко от седмица, оправянето с отводите е предизвикателство. Получилите вести за „ желание за отвод ” имат 20 дни да отговорят, а Министерството на търговията разполага с 45 дни, с цел да ги уведоми за всяка смяна в обещано решение или в случай че то стане дефинитивно. След това фирмите ще разполагат с още 45 дни за обжалване.

Съединени американски щати включиха Huawei в „ черния лист ” на Министерството на търговията през май 2019 година, като ограничиха доставчиците да им продават американски артикули и технологии. Но някои продажби бяха позволени, а други отказани, до момента в който администрацията на Тръмп засилваше репресиите против компанията, частично посредством разширение на пълномощията на Съединени американски щати да изискват лицензи за продажби на чипове, създадени в чужбина с американска технология.

Преди последното деяние на Тръмп се чакаха към 150 лиценза за артикули и технологии на стойност 120 милиарда $, които бяха арестувани, защото разнообразни американски организации не можаха да се спогодят дали да бъдат доставени. Заявления за лицензи за артикули и технологии за още 280 милиарда $ към момента не са обработени, само че в този момент е по-вероятно да бъдат отказани, съгласно източниците.

Intel получи лицензи от американските управляващи да продължи да доставя избрани артикули на Huawei, собщиха от компанията през септември предходната година. Правило от август гласи, че продуктите с 5G благоприятни условия евентуално ще бъдат отхвърлени, само че продажбите на по-малко усъвършенствана технология ще се вземат решение за всеки обособен случай.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР