Преди да изостави бебето си на улица в Айтос и

...
Преди да изостави бебето си на улица в Айтос и
Коментари Харесай

Майката на изоставеното бебе в Айтос го е накърмила, преди да го изостави


Преди да изостави бебето си на улица в Айтос и да избяга, майката го е накърмила. Това открили лекари от отделението по неонатолгия в УМБАЛ - Бургас, където детето бе признато на 25 август, предава " 24 часа ".

С всеки минал ден недоносеното бебе, кръстено Антония Намерена Неизвестна, укрепва, за наслада на целия медицински екип.

В същото време телефоните на болничното заведение безусловно прегряват от искащи да осиновят момиченцето. Десетки звънят и в отдел “Закрила на детето ” в Айтос, мераклии да отгледат бебето са се свързали даже с мъжа, който откри новороденото момиченце.

“Откакто работя в болничното заведение, а това са повече от 30 година, не се е случвало такова нещо. Имали сме и други раждания у дома, на улицата, в колата за спешна помощ, само че бебето постоянно е идвало с майката. За първи път идва бебе без майка ”, споделя старшата акушерка Руска Ганчева.

В ранния следобяд на 25 август екип на “Бърза помощ ” в Айтос получава сигнал, че на тротоара на една от улиците в града лежи и плаче малко бебе, оваляно в прахуляк и листа. Обажда се Дамян Тодоров, който намира вързопчето на метри от вкъщи си и в началото го помислил за изхвърлена кукла.

Екипът оказва първа помощ на новороденото, почиства го и го транспортира до родилното поделение на УМБАЛ - Бургас. Момиченцето незабавно е прегледано от експерт и настанено в отделението по неонатология. Установено е, че е недоносено - родено е в 36-а седмица и тежи 2200 грама.

Пъпната шнур не била добре обработена, само че с изключение на леко преохлаждане медиците не откриват други здравословни проблеми при бебето с бяла кожа и тъмна косичка. То е умерено, храни се обикновено и спи.

За да бъде записано в системата, се наложило личният състав на отделението да му измисли име. Нарекли бебето Антония - на името на началника на родилното отделение д-р Антонио Душепеев, с презиме Намерена и фамилия - Неизвестна.

“Когато донесоха бебето, акушерките предложиха да го кръстим Спасена, само че аз се възпротивих - това е стигма, която детето не заслужава да носи през целия си живот. Излязох за малко, а когато се върнах, ми споделиха, че момиченцето е записано Антония ”, споделя дългогодишният началник на родилното поделение доктор Антонио Душепеев.

“Детето ще остане при нас досега, в който може да бъде изписано, мощно се надяваме до тогава майката да бъде открита и да си го прибере ”, разяснява в първите дни след настаняването на бебето доктор Стилияна Томова, шеф на отделението по неонатология. С всеки минал ден обаче вярата майката да потърси дребното си момиченце става все по-крехка.

От полицията не престават да търсят дамата, изоставила детето на прашната айтоска улица, само че към този момент без резултат. Според проверяващи майката не е локална. Те позволяват, че става дума за сезонна работничка, която към този момент е далече от градчето.

Още с настаняването на бебето в УМБАЛ - Бургас, личният състав на болничното заведение подава сигнал освен в полицията, само че и в службите за протекция на детето.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР