Преди да избяга от Северна Корея през 2014 г., Чон

...
Преди да избяга от Северна Корея през 2014 г., Чон
Коментари Харесай

„Доларизацията“ на севернокорейската икономика е заплаха за управлението на Ким Чен-Ун

Преди да избяга от Северна Корея през 2014 година, Чон Дже-Хюн е разполагал с американски долари и е употребявал китайски юани , с цел да прави ежедневни покупки на пазари, заведения за хранене и други места. Само понякога е прибягвал до потребление на националната валута вон .

„ Нямаше доста места, където да използваме вона, и в действителност нямахме особена религия в нашата валута. Дори качеството на севернокорейските банкноти беше извънредно, защото те постоянно се късаха, когато ги носехме в джобовете си “, споделя Чон по време на свое неотдавнашно изявление в Сеул за „ APNews “.

Северна Корея толерира необятното потребление на по-стабилни задгранични валути като щатски долари и китайски юани, откакто през 2009 година несполучливата ревалоризация на вона провокира внезапна инфлация и публичен ужас. Така наречената „ доларизация “ спомогна за облекчение на инфлацията и стабилизиране на валутните курсове , което разреши на водача Ким Чен-Ун да откри постоянна позиция на ръководство, откакто наследи тази роля в края на 2011 година Въпреки това, тази наклонността съставлява евентуална опасност за него, защото подкопава контрола на държавното управление му върху паричното предложение и паричната политика.

Изолацията на пандемията съществено засегна стопанската система на Северна Корея , само че въпреки всичко даде на Ким опция да затвърди обществения си надзор, като ограничи пазарните действия и ограничи въздействието на капиталистическа, демократична Южна Корея.

Анализатори настояват, че в този момент той се пробва да понижи потреблението на $ и юана, с цел да затегне хватката си върху властта, защото страната му се бори с следствията от пандемията, дългогодишните наказания на Организация на обединените нации и напрежението със Съединени американски щати. Засега не може да се планува какво тъкмо ще направи Ким, защото възбраната за потребление на долари и юани може да докара до противоположен резултат , като разочарова и разгневи обществеността, предизвестяват специалисти. Севернокорейците евентуално ще се опълчват на опитите на управляващите да им лишават задграничната валута, като се има поради ниското равнище на публично доверие в икономическата политика на държавното управление, твърди Чой Джи-Йонг , анализатор в държавния Корейски институт за национално обединяване в Сеул.

Преминаването към постоянно потребление на долари и юани в Северна Корея се случи на фона на икономическите разтърсвания и глада през 90-те години на ХХ в., които доведоха до появяването на пазари от буржоазен вид. Преоценката на вона през 2009 година докара до още по-широко потребление на задгранични валути . За да се опитат да възвърнат контрола върху зараждащите се пазари, управляващите ограничиха количеството остарели банкноти, които жителите можеха да обменят с нови севернокорейски вонове, унищожавайки по този метод огромна част от спестяванията на семействата им. Осъзнавайки, че локалната валута е ненадеждна , мнозина започнаха да съхраняват спестяванията си в долари и юани.

Връщането на обменните курсове към равнищата отпреди пандемията евентуално отразява съживеното търсене на задгранична валута на фона на спекулациите, че Северна Корея скоро може да анулира рестриктивните мерки си, свързани с COVID-19. Много специалисти обаче настояват, че понастоящем в обращение е по-малко задгранична валута спрямо преди , като държавното управление евентуално се намесва интензивно, с цел да управлява обменните курсове на пазарите.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР