Преди да имаме дете обикновено мислим, че изборът на количка

...
Преди да имаме дете обикновено мислим, че изборът на количка
Коментари Харесай

Каква количка да изберем за бебето?

Преди да имаме дете нормално мислим, че изборът на количка е по-скоро изящен. Ами да, какво толкоз? Отиваш в магазина и избираш – розова с цветенца за момиченца, синя или шикозна черна за момченца. Всичко е толкоз ясно. “Да, но не ”, както споделяше известният публицист. Външният тип и цветът имат значение, само че не са най-важното. Оказва се, че да купиш подобаващото возило за бебчо е тъкмо толкоз мъчно, колкото и да си купиш кола. И вярвайте ми изборът не отстъпва по значителност. Представете си всички тези разрушени улици с големи като лунни кратери дупки, неналичието на тротоари, множеството стълби, неработещите асансьори... А в този момент се поставете на мястото на млада майка с бебешка количка, която би трябвало да се оправи с предизвикването да излезе на разходка. Мисия почтена за “Сървайвър ”.

Затова първо и най-важно е количката да е лека. Да, подсигурявам ви, ще ви се постанова да минавате през трудности, за които не сте и помисляли. Обикновено не обръщаме внимание, какъв брой негостоприемна е околната среда за майките с колички преди да се сблъскаме сами с казуса. Затова, доверете ми се и си купете лека количка. Съвременните модели в по-голямата си част са такива, само че въпреки всичко от всички леки изберете най-леката.

В този ред на мисли, говорейки за проходимост, ви предлагам да изберете модел с по-големи или междинни гуми. Другаде може би не е по този начин, само че в България е нужно да се оправим с някои спомагателни трудности като дупки, тиня, неуместни и неравни терени. Тези с дребните извънредно мъчно се оправят с големите дупки по пътя, от време на време хлътват толкоз мощно, че главата на бебчо напряко отскача. Големите гуми са във вид силиконови (пластмасови) и надуваеми. При надуваемите има възможност от пръсване на гумата, само че това е поправимо - нова гума или вулканизатор. Все отново е добре да се знае - по-големи гуми = по-тежка количка. За предпочитане са гуми с лагер - пробвайте сами в магазина разликата при бутането на количка с такива. Ако ще ползвате количката единствено на равни терени (не знам дали е възможно) - използвайте преимуществото на тези с дребни гуми - тяхната лекост.

Като допълнение към горе изброените са и съществуването на амортисьори или най-общо казано лекото возене. Пробвайки количката в магазина, проверете дали когато е на двете си задни гуми пружинира. Това, значи, че ще обира друсането и на вашето мъниче ще му е много по-комфортно. Предимство е и при бордюрите.

Добре е кошът да има и цялостно легнало състояние т.е. бебчето да може да си легне умерено. В някои от количките ъгълът е подобен, че крачетата са вдигнати по-нагоре в сравнение с главата. Да, това може би е добре за хората с разширени вени и подути крайници, само че от опит зная, че доста деца не се усещат удобно в сходна поза. Затова обърнете внимание дали количката се спуска в цялостно хоризонтално състояние или най-малко в случай че е повдигната, то да е откъм главичката. Пълното легнало състояние е добре да е налично и в летните модели за по-големите деца. Все отново и те заспиват от време на време на разходка, нали. А да спиш седнал едва ли е комфортно даже и за огромните. То е все едно да дремеш в рейс или трен. Накратко – неприятно. Добре е да обърнете внимание на размерите на коша - някои модели са с тесни размери и в случай че бебето пораства по-едричко очевидно изпитва дискомфорт,особено през зимата, когато дрешките и завивките са повече.

Кошът да се върти или по-скоро да имате избор дали бебето да гледа към вас или по посока на придвижването. Това се реализира по няколко метода – или кошът да се завърта, или дръжката на количката да се мести. По-удачен е първият вид, в които кошът се инсталира и в едната, и в другата посока. Причината да настоявам това е, че нормално шасито на количките е направено по този начин, че предните гуми са въртящи се, осигуряващи по-голяма маневреност. Когато се върти дръжката неудобството е, че маневрените колелета остават откъм гърба (в случая когато бебето гледа към вас) и количката става по-трудноподвижна. Някои модели колички оферират и трети вид, кошът се завърта на оста си в мечтаната посока. Това преимущество има и своята специфичност - структурата на шасито.

Корекция на височината на дръжката. Това се постанова, тъй като статичните дръжки не постоянно могат да паснат на друго високите мами и бащи. Затова е добре да има алтернатива да се поправят до идеалната височина, нужна ни в съответния случай. Нещо като корекцията на кормилото, а? Предупредих ви - сходно е:)

Преди да тръгнете по магазините измерете с ролетка размера на вашия асансьор. Да, да, не се майтапя. В някои от кооперациите асансьорите са много дребни и по-големите модели колички не се побират. Вярвайте ми, ще ми благодарите в случай че вашия случай е подобен и ви спестя качването на стълбите с количката най-малко по два пъти дневно.

О, и да не не помни, ще ви се наложи да измерите и багажника на колата. Не, не пресилвам. Ако ползвате дребен модел кола, подобаващ доста за майка с едно или две деца, багажникът нормално не е огромен. Уверете се, че в сгънато състояние количката ще се побере, когато я транспортирате.

Добре е да има и по-голям панер за багаж. Там ще складирате много неща – играчки, аварийни облекла, покупки. Понякога е като коша на Дядо Коледа- без дъно.

Въпрос на избор съгласно мен е дали количката да е с една или две дръжки, дали да е с няколко обособени коша или един, който се трансформира, дали да е триколка или с четири колела. Поначало структурата на шасито на колички с две дръжки е по-лека, само че и по нестабилна. Някои мами считат, че триколката не е постоянна при покачване за количката за бордюри, други неоткриват такива проблеми. Поначало триколката е по-маневрена, само че заради структурата си размерът й е продълговат. Най-често за новородено бебе се предлага панер за новородено, чието дъно е безусловно хоризонтално - уместно за бебешкото гръбначе. Самият панер позволява и по-малко вятър. Някои мами избират да закупят количка с един панер (летен кош), който има цялостно легнало състояние. Истината е, че не мога да разясня до какъв брой това е добре, само че съм виждала да поставят в допълнение матраче, защото и най-пълно легналото състояние не е напълно хоризонтално. Добре е, изключително летния панер, да има огромен сенник. Липсата му може да се компенсира с чадърче.

Какво друго? Преценете дали ще закупувате настрана или да се спрете на количка, която има в комплект: чантичка, чадърче, дъждобран, зимно чувалче, комарник, стойка за шише, стол за кола. Последното е значимо, защото по закон, всяко дете в автомобил, би трябвало да бъде в такова. Повечето колички са с пет точков колан - подобен е и добре да изберете. Цените на количките се дефинират също по този начин от материала на шасито и материите на текстила. При всички случаи избирайте колички, чиито текстил ще можете да изперете елементарно.

Да не не помни да ви предупредя за цвета. Спокойно! Шегувам се. Това си е чиста проба наслаждение. Какъвто ви се хареса.
Трябва да знаете, че колкото повече неща и " забележими улеснения " има количката, толкоз по тежка е тя. И физически и финансово. Затова най-често множеството майки купуват в следствие втора количка вид " чадър ". В общия случай тяхното само преимущество е, че са извънредно леки, което ги прави пък подобаващи за разходка из супермаркета или градинка.
Каква количка да изберем е въпрос на характерност, от това, къде употребяваме количката, с какъв размер е багажника и асансьора, ще се постанова ли да подвигаме безусловно количката, с какви финанси разполагаме и други.
Сигурна съм, че идеалната количка за вашето слънчице ви чака там някъде.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР