Преди четиридесет години мъжът с гуменото лице е заловен в

...
Преди четиридесет години мъжът с гуменото лице е заловен в
Коментари Харесай

Операция Заливът на тюлените: Залавянето на мъжа с гуменото лице 40 години по-късно

Преди четиридесет години " мъжът с гуменото лице " е хванат в селски регион в Западен Уелс, откакто погрешно преценя силата на локалното любознание. Операция " Тюленов залив " през 1983 година разрушава интернационална група за контрабанда на опиати, откакто открива скришен бункер.

Ръководителите на групата са Робин Босуел и датският артист Соерен Берг-Арнбак. Датчанинът е в неопределеност от 11 години. Известен като занаятчия на маскировката, Берг-Арнбак е един от най-издирваните наркодилъри в Европа.

Арестът му е осъществен след сигнали от фермери и риболовци за необикновена активност в залива . През 1983 година 35-годишният мъж е водил милионерски метод на живот на първокласна яхта и е имал вили в Италия и Швейцария. Но по време на бягството си той се реалокира в Пембрукшър.

Дон Еванс е основен контрольор в полицията на Дифед-Поуис и дружно с основен контрольор Дерек Дейвис управлява стаята за произшествия по интервенция " Тюленов залив " - кодовото име на следствието.

Operation Seal Bay: Catching " the man with the rubber face "
— BBC News (UK) (@BBCNews)
40 години по-късно господин Еванс съобщи, че крахът на бандата се дължи на любознателността на жителите на крайбрежния град Нюпорт в Пембрукшир.

" Тези злодеи изцяло са подценили локалните хора и това какъв брой наблюдателни са те ", споделя той. " Взехме общо 540 показания от хора, живеещи в региона. "

Сю Уорнър и родителите ѝ, които живеели във плантация с аспект към крайбрежието покрай Нюпорт, уведомили полицията за подозрителна активност наоколо до залива, защото бандата за първи път привлякла вниманието към себе си, като похарчила огромни суми пари в локална механа.

" Имаше момчета, които отсядаха в Динас Крос и харчеха извънредно доста пари ", споделя тя.

" Плащаха за питиета с банкноти от 50 паунда и се забавляваха доста. Много пари и хубави огромни коли - хората просто започнаха да събират нещата дружно.

" И по този начин, една вечер татко ми реши да лагерува на върха на скалата дружно със съседи. Те разкрили двама мъже, които спели покрай мястото, където бандата възнамерявала да държи опиатите, и тогава нещата почнали да се разплитат. "

Рибари на омари също забелязали активност в залива и уведомили бреговия избавителен екип на Нюпорт, опасявайки се, че хората на плажа може да са бракониери.

Членовете на наркобандата споделили на екипажа на лодката, че се приготвят за експедиция в Гренландия, с цел да снимат китове и тюлени. Но когато екипажът не им повярвал, те се върнали със чиновници на полицията на Дифед-Поуис.

Полицаите направили претършуване на залива дружно с един фермер, който взел камък и го хвърлил в пещерата. Той се блъснал в земята и издал кух тон.

Полицаите разчистили земята от камъчета и скали и разкрили люк, водещ към под земята бункер.

Дон Евънс не можеше да повярва какво са разкрили.

" Очевидно е лишило доста време, с цел да се построи. Беше подпрян с дървен материал и напълно облицован със стъклопластова смола ", споделя той.

" Изкопаването на пясъка и скалите и построяването на бункера е лишило цяла безкрайност, а всички материали са били докарани с лодка. "

Полицията разкрила съоръжение на стойност 80 000 паунда, в това число мощни извънбордови мотори за моторни лодки, огромни надуваеми ребра и строително съоръжение.

Първоначално служителите на реда помислили, че то може да е обвързвано с ИРА и търговията с оръжие, само че месеци по-рано на плажа в Нюпорт била изхвърлена огромна бала канабисова смола.

Поради това полицията счита, че тя би трябвало да е обвързвана с бункера. Екипът на интервенция " Заливът на тюлените " счита, че водоустойчивият бункер би могъл да съхранява опиати на стойност към 7 млн. паунда.

Заедно с Берг-Арнбак е работил Робин Босуел от Лондон, който е разказан като мозък на наркогрупата.

Полицията заловила Босуел, откакто чужд, отговарящ на описанието му, бил видян от две дребни момчета и майка им.

" Робин Босуел беше задържан: човек, който ни даде 17 подправени имена и адреси, той беше мистериозен човек и явно не се занимаваше с нищо положително ", съобщи пенсионираният детектив господин Еванс.

" След като арестувахме Босуел, се оказа, че той няма да ни каже нищо. Но това, което беше неповторимо, беше, че носеше обувки за вървене с петна от стъклопластова смола.

" Сметнахме, че тъкмо това ни би трябвало, с цел да го свържем с бункера в пещерата ".

Берг-Арнбак е задържан и на идващия ден, откакто е видян от патрулиращи служители на реда край Фишгард.

Когато забелязал служителите на реда, той захвърлил раницата си и избягал през полето. След това прескочил жив плет и ограда от бодлива тел, без да разбере, че от другата страна има 70 фута (21 м) рухване в кариера.

Оцелял единствено като се хванал за стърчащ корен на дърво, с цел да прекъсне рухването си, и бил задържан на дъното на остарялата кариера. Това поставя завършек на 11-годишното му бягство.

Полицията конфискува раницата му, в която имало мощно радио, употребявано като част от голяма интервенция за контрабанда на опиати.

По хипотеза служителите на реда сложили радиото на върха на скалата същата нощ. След часове очакване те най-сетне чуват известие.

" Радиооборудването оживя и се чуха думите " Майко, майко. Искам да вляза, с цел да изчистя мръсотията от ръцете си ", чуха се думите на господин Еванс.

" Тази връзка беше задоволителна. Знаехме, че в залива има кораб, който желае да влезе, с цел да се отърве от опиатите, които са на борда. "

Полицаите споделят, че в никакъв случай не са предполагали, че интервенция " Заливът на тюлените " ще се разпростре толкоз надалеч.

" Това беше световна интервенция. От находките на плажа тя се трансформира в гоблен, който се популяризира от Нюпорт, през Лондон, Франция, Испания и Скандинавия ", сподели някогашният сержант Джон Даниелс.

" Беше ясно, че сме заловили най-големия екип за трафик на опиати, настоящ по това време.

" Не стигнахме до яхтата, само че това е като типичен случай на откриване на ликвидиране без тяло. Да докажеш нещо, когато не разполагаш с материални доказателства.

" Беше прелом за най-малката полицейска мощ в страната да се оправи с най-голямата наркобанда по това време. "

Екипът на интервенция " Заливът на тюлените " наблюдава парите, които Босуел е превеждал по банков път, чак до остров Ман.

" През декември 1982 година Босуел придвижи два куфара в банка на остров Ман и трансферира 757 000 лири, всичките в банкноти ", напомня господин Еванс.

" Попитахме шефа на банката за какво не се е сетил да заяви за това на управляващите? Лицето му почервеня и той сподели: " Г-н Еванс, не е извънредно хора да влизат с пазарска чанта, в която има 50 000 паунда в брой ".

През 1983 година полицията конфискува и коли на стойност 100 000 лири, в това число Ferrari, Range Rover и Rolls-Royce.

Берг-Арнбак е наказан на осем години, а Босуел - на 10 години затвор. Шестима други членове на бандата също бяха наказани на затвор.

Съдията по делото похвали полицията и жителите на Нюпорт за изправянето на бандата пред правораздаването.

Прокурорът похвали и следенето за необикновени дейности, като съобщи: " Тези алчни схеми бяха разкрити с помощта на съседството или любознанието на локалните хора, на интереса и любознанието, проявени от порядъчни хора. "
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР