Преди четири и половина години Н. Пр. Анатолий Макаров оглави

...
Преди четири и половина години Н. Пр. Анатолий Макаров оглави
Коментари Харесай

Посланик Анатолий Макаров: Завръщам се в Родината си с чувство на изпълнен дъл

Преди четири и половина години Н. Пр. Анатолий Макаров оглави посолството на Руската федерация в България. През мандата му имаше дейни контакти сред двете страни, само че и не толкоз приятни епизоди, като изгонването от София на няколко дипломати на Москва. Или пък остри реплики от страна на българските управляващи към съветските, като рецензиите към задържането на опозиционера Алексей Навални. С какво ще запомни мандата си в България, какви мемоари от нашата страна ще отнесе в родината си, какво би поискал на наследничката си на посланическия пост Елеонора Митрофанова - на тези въпроси дава отговор дипломат Макаров в прощално изявление преди отпътуването си.

- Г-н дипломат, кои са най-запомнящите се моменти от мандата Ви в България?
- По време на контактите с управлението на вашата страна нееднократно съм казвал, че за съвсем 45 години, през които съм на дипломатическата работа, най-интересното и удобно място за работа е точно България. Убеден съм, че същинското u благосъстояние е освен удивителна природа, величествените Стара планина, Рилски и Родопски вериги, зелените ливади на Тракийска и Дунавска низини, топлото и красиво черноморско крайбрежие, а на първо място хората, които живеят тук. Имал съм опция да посетя съвсем всички кътчета на България и всякога бях в най-висока степен впечатлен от искреността, откритостта и добродушието на българите, от топлината, с която ме посрещат, от тези положителни думи, които те споделят във връзка с моята Родина.

Народите ни имат общи духовни ориентири - емблематични събития в взаимната ни история, православие, славянски език, лоялност към обичайни християнски фамилни полезности. Тези категории не се мерят в пари. Върху това, което ни сплотява, не могат да повлияят нито конюнктурни ползи на обособени политици, нито натрапвани „ фешън “ течения. Опитът ми в България демонстрира, че външните старания за разрушаването на многовековните връзки на двата приятелски народа ще се изправят пред уверено противодействие на болшинството българските жители.

Лично за мен най-яркият образец за това е провеждането на празничните мероприятия по случай 140-ата годишнина от Освобождението на България от османското робство вследствие на Руско-турската война (1877-1878 г.) Качвайки се на Шипченския проход на 3 март 2018 година, незабравимо усещане ми направиха хиляди хора, които пешком, дружно с задачите си фамилии, със знамената на България и Русия, вървяха към Паметника на Свободата. Те поздравяваха съветската делегация, предаваха думи на признателност, почитание и благодарност към Русия. Беше една изключителна и незабравима атмосфера на всеобща наслада и вдъхновение. Искрено беше, същинско беше.

Каквото и да споделят, Русия в сърцата на българите, както и България в сърцата на моите съотечественици, заема едно особено място. Така е било, по този начин е сега, и, уверен съм, по този начин ще остане отсега нататък.

- Проекти на Русия в България - като този за атомна централа или за газопровод, не престават да срещат компликации в реализацията им. Очаквате ли глобите на Съединени американски щати против „ Северен поток 2 “ и „ Турски поток “ да обиден построяването на тръбата през българска територия?
- Смятам, че тук няма мотив за безпокойствие заради две аргументи. Първо, от юридическа позиция т. н. наказания на арогантни политици от Вашингтон са ориентирани против съветските морски газопроводи, които нямат никакво отношение към България. Единият от тях е построен от дълго време, а вторият ще бъде приключен в най-скоро време, макар непрекъснати презокеански закани.

Второ, както знаете, планът за разширение на българската газопреносна система от границата с Турция до Сърбия към този момент е сполучливо финализиран и наред действа от 1 януари т. година Благодарение на „ Балкански поток “ България е получила съществени стопански и геополитически дивиденти, а също по този начин е направила безценен принос за обезпечаване на енергийната сигурност на целия Европейски съюз. Ние високо оценяваме и приветстваме това, че нашите български другари, макар злобното и несръчно противопоставяне на Съединени американски щати, са съумели да защитят своите стопански ползи и да доведат този стратегически значим план до дъно. За българската енергетика това е най-голямото достижение.

Последният план от този мащаб беше пуснат през далечната 1974 година, когато при присъединяване на нашата страна проработи АЕЦ „ Козлодуй “.

Що се отнася до нуклеарната енергетика, тук нещата вървят не толкоз добре. Със страдание следим, че Вашингтон натрапва на София ирационални стопански решения, които са в несъгласие освен на ползите на устойчивото енергетическо развиване на страната, само че и на здравия смисъл. Вместо най-сетне да осъществя своите отдавнашни проекти за АЕЦ „ Белене “, за която към този момент е готова цялата нужна инфраструктура, жп линия, пристанище, цех и други, и за която българските данъкоплатци са похарчили към 3 милиарда лева, държавното управление на България е насила да преглежда американски оферти, които в действителност целят да заровят тези пари в земята и да похарчат още повече за един химеричен план.

За разлика от американците, ние в никакъв случай не сме натрапвали своите услуги и с почитание ще посрещнем всяко едно решение на българското управление. Единственото, което е значимо, е това решение да бъде взето не по разпореждане на Вашингтон, а да е основано върху икономическите ползи на самата България.

- Какви са упованията на Москва от новата администрация във Вашингтон? За момента сигналите не са еднопосочни - глобите против Русия остават в действие, военният флот на Съединени американски щати усили наличието си в Черно море, само че в същото време бе реализирано единодушие сред президентите Владимир Путин и Джо Байдън за удължение на контракта Нов СТАРТ...
- Винаги сме подготвени за градивен разговор и съдействие по необятния набор от тематиките. Това доста пъти го е казвал президентът на Русия Владимир Путин, това е подчертавало неколкократно управлението на Министерство на външните работи на Русия. Същевременно би трябвало да имаме поради, че построяването на връзките е невероятно без взаимно почитание и отчитане на ползите.

Гореспоменатият Договор за ограничение на стратегическите настъпателни оръжия, или Договор СТАРТ, е добър образец за взаимоотношението, което е преференциално освен за Русия и Съединени американски щати, само че и за целия свят. СТАРТ е крайъгълен камък за цялата система на интернационалната сигурност, който планува действително и верификационно редуциране на стратегическите настъпателни въоръжения. Удължаването му има изключително значимо значение в подтекста на излизането на Съединени американски щати от Договора за очистване на ракетите със междинен и дребен обхват на деяние и от Договора „ Открито небе “, което разклати доста архитектурата на поддържане на стратегическата непоклатимост, толкоз грижливо изграждана дълги години.

Надяваме се, че ще успеем малко по малко да променим неподходящата обстановка и да изработим взаимноприемливи решения за подсилване на интернационалната сигурност. Русия е заинтригувана от това.

- През предходната година България изгони няколко съветски дипломати, в този момент по проблема с Алексей Навални София осъди задържането му, както и използваната мощ на митингите в негова поддръжка. Такива епизоди по какъв начин се отразяват на връзките сред двете страни?
- В последно време българските управляващи подхващат редица искрено недружелюбни стъпки. Експулсирането на съветски дипломати под изкуствени предлози, опитите за интервенция в нашите вътрешни работи, както следва да се пояснява интернационалният ажиотаж към делото на Алексей Навални - всичко това не спомага за подсилване на доверието и развиване на взаимноизгодните връзки.

Подобни дейности, осъществени постоянно въз основа на някаква „ блокова взаимност “, в действителност са провокация за утежняване на двустранното взаимоотношение. Те не са преференциални нито за България, нито за Русия. Това постанова да се замислим, кой печели от тази обстановка в края на краищата.

Ще дам образец с Черно море. Очевидно е, че страните от района са заинтригувани от развиване на търговията и туризма, реализация на транспортни и енергийни планове, подсилване на културни и научни връзки. Как стоят нещата обаче? България взе участие в милитаризацията на източния фланг на НАТО и предлага на съдружниците си построяването на военноморски координационен център на Алианса във Варна, спомагайки за превръщането на района в „ сцена на опълчване “. В тази обстановка подходящо ли е да приказваме за икономическия разцвет на района?

В тази връзка постоянно каним сътрудниците да се построяват градивните връзки въз основа на прагматизъм и добросъседство. Разбира се, че нямаме желание да подкрепим желанието на външни играчи да ощетят руско-българското съдействие, само че, както сподели Сергей Лавров (външният министър на Русия - бел. ред.): „ Онези, които взимат нашите учтиви обноски за демонстрация на уязвимост, доста бъркат “.

- От известие на посолството на Русия стана ясно, че доста българи се интересуват по какъв начин могат да си набират съветската ваксина против COVID-19. Имате ли информация дали Русия има подготвеност да доставя „ Спутник V “ за България?
- Русия с подготвеност споделя своите ваксини по света. В момента имаме подписани контракти за доставки с над 20 страни. Тук обаче обстановката зависи както от решението на Европейската комисия, по този начин и от държавното управление на България. Така че чакаме резултати от договарянията с Европейската организация по медикаментите. Освен това знаем, че в този момент страните от Европейски Съюз имат право независимо да се доставят с ваксини, поемайки отговорност за своето решение.

Надяваме се, че и жителите на България скоро ще имат опция да се имунизират с препаратите „ Спутник V “ или „ ЕпиВакКорона “. Припомняме, че „ Спутник V “, да вземем за пример, демонстрира 91,6% успеваемост.

- Макар пандемията от ковид още да не е утихнала, очаквате ли съветските туристи да се завърнат в България?

България е измежду най-любимите дестинации за съветските туристи, които постоянно се радват на този топъл банкет от българските жители.

Разчитаме на скорошно отваряне на границите от двете страни. Засега влизането на съветските туристи в България е затруднено. Нямаме и директни полети. Наясно сме, че всичко това е обвързвано с епидемиологичната конюнктура.

От друга страна, потокът на съветските туристи е стеснен заради визовия режим. Съседна Турция да вземем за пример, в която за нашите жители работи безвизов режим, през 2019 година одобри над 6 млн. съветски туристи. Аз персонално доста пъти съм се обръщал към българските управляващи да вкарат облекчени безвизови правила с Русия, до момента в който България не се причисли към Шенгенското съглашение.

Същевременно, когато бъдат отстранени противоепидемичните ограничения, българските туристи ще могат да посетят Руската Федерация, ползвайки безвъзмездна електронна виза, която се издава от Консулския департамент на Министерство на външните работи на Русия.

Вярвам, че всеобщото имунизиране на популацията, както в България, по този начин и в Русия, ще форсира този развой и още през идния летен туристически сезон ще забележим руснаци по българското черноморско крайбрежие, а българските жители у нас.

- С какви усеща напускате страната ни и какво бихте поискали на Вашата наследничка на посланическия пост Елеонора Митрофанова?
- Като дипломат на Русия в България се завръщам в Родината си с възприятие на изпълнен дълг. За четири и половина години ние с българските сътрудници успяхме да създадем доста във всички насоки от необятната палитра на руско-българските връзки. През последните години се състояха над двадесет политически контакта на високо и най-високо ниво, включително две визити на президента на България Румен Радев в Русия, аудиенция на министър-председателя Бойко Борисов в Москва и ответна аудиенция на ръководителя на държавното управление на Русия Дмитрий Медведев в София. Вицепремиерът и министър на външните работи на България Екатерина Захариева посети Москва, беше извършено публично посещаване в Русия на ръководителя на Народното събрание на България Цвета Караянчева. Състояха се шест телефонни диалога сред първите лица на нашите страни. Неведнъж се проведоха договаряния сред ръководители на министерства и ведомства на Русия и България.

Приключвам работата си на поста дипломат с желанието отново да дойда в България като постоянен екскурзиант, да се поразходя из най-любимите места, да се срещна със своите български другари.

Сигурен съм, че новоназначеният дипломат на Русия в България Елеонора Митрофанова, като посланик със стабилен политически и витален опит, доста бързо ще се запознае с нещата. Искам да кажа, че на нея доста u е провървяло да работи в този превъзходен край.

Искрено искам на Вашата страна разцвет, а на българските жители - здраво здраве и благоденствие!

До новых встреч, скъпи мои български другари!

Нашият посетител
Анатолий Макаров е роден през 1951 година На дипломатическа работа е от 1977 година Работил е в посолството на Русия в Хага и в непрекъснатото посланичество на Русия към Европейски Съюз, бил е дипломат в Южна Африка. Преди назначението в България бе шеф на Департамента за работа със съотечественици зад граница в съветското Министерство на външните работи. Поста на дипломат в София пое през октомври 2016 година

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР