Преди четири десетилетия на театралните сцени се игра социалната комедия

...
Преди четири десетилетия на театралните сцени се игра социалната комедия
Коментари Харесай

Няма да платим, няма да платим! Не по Дарио Фо, а защото няма закон за енергийните такси!

Преди четири десетилетия на театралните подиуми се игра обществената комедия „ Няма да платим, няма платим! “ на италианския драматург и цивилен деятел Дарио Фо (1926-2016), почетен през 1997г. с Нобелова премия за литература. Постановката се радваше на голям триумф. Героите ѝ са елементарни трудови хора, които се мъчат да оцелеят в изискванията на наложената им антихуманна система. Aвторът ловко осмива демократичните псевдоценности, притворството на елита, подправения морал на лица от високите етажи на властта, упадъчните канони на католицизма, дискредитиращи изконните полезности на християнството.

Оказва се, че гротескната комедия на Дарио Фо продължава да е настояща и в изискванията на „ победилата народна власт “. През 2012г. бе излъчена по националната телевизия с български куклени артисти под режисурата на унгареца Ищван Надь. През 2017 година бе сложена във Великотърновския спектакъл от Георги Михалков. Преди две години Теди Москов я възроди на стълбите на спектакъл “София “. А през днешния ден се играе на видинска сцена, в постановката на Минчо Събев.

Пиесата е настояща освен у нас

Играе се и във всички страни на Евросъюза. Но не на театралните подиуми, а по градските площади. Галопиращите енергийни „ цени “ изкарват хората на улицата. Масови митинги срещу антисоциалната политика на управляващите раздрусват Прага, Париж, Рим, Мадрид, Барселона, Бирмингам, Лондон, Виена, Берлин, Мюнхен и други огромни европейски градове. И в случай че до през вчерашния ден участниците бяха десетки, на следващия ден сигурно ще бъдат стотици хиляди.

„ Много от нас са в режим на оцеляване. Настана време за опозиция! Проблемът не е единствено в отоплението и храната. Защо не стартираме с групови дейности и политизиране на нашата битка? Да я превърнем в общоевропейско придвижване против употребата, против похищенията върху мизерния ни живот?Нашите прояви ще бъдат излъчени онлайн, може да ги наблюдавате от всяка точка на света в уеб страницата „ Не плащай, Англия! “ (dontpay.uk/. – youtu.be/biYfki74mp8).

Порталът „ Защита на демократичната преса “ (Defend Democracy Рress http://www.defenddemocracy.press/we-cant-pay-we-wont-pay/) огласи апела на цивилен деятели и синдикалисти от цяла Европа за взаимни дейности против натиска на властващите неолиберални елити да трансферират бремето на икономическите и политическите си провали върху трудовите хора.

„ Няма да издържим и няма да е спокойно “, предизвестяват испанските синдикати. И сочат адреси за контакт със сродни цивилен организации и придвижвания, като:

Не плащай, Англия!

(Don’t pay UK: www.facebook.com/dontpayuk)

Не плащай, Белгия!

(Don’t pay Belgium: www.facebook.com/dontpaybelgique)

Обединена самодейност против търговете (United Initiative Against Auctions: www.facebook.com/groups/546934182356684)

Каталунски профсъюз на наемателите (Sindicat de llogaters: www.facebook.com/SindicatLloguer)

Газтифисти (Gaztivists: www.facebook.com/gastivists)

Срещу кредиторите

(www.facebook.com/events/1302613843884486/?source=6&ref_notif_type=plan_user_invited&action_history=null)

Къде сме ние?

Първото нещо, което следва да направи всеки запазил способността си независимо да мисли, е деликатно да прегледа фактурите си за вода, ток, газ, топло. И да си зададе въпросът: ТРЯБВА ЛИ ДА ПЛАЩАМЕ ЕНЕРГИЙНИТЕ ТАКСИ?

Защото този текст е за осъзнати български жители, не за обществени „ дебили “! Ако не сте в положение да мислите разумно, просто не четете по-нататък!

И по този начин, какво пишат във фактурите си енергийните монополисти?

„ Цена “ на водата…

„ Цена “ на тока…

„ Цена “ на естествения газ…

„ Цена “ на топлото…

Здравомислещият жител незабавно се досеща за какво слагаме в кавички думата „ цена “. Ами тъй като цена няма! За да има цена , тя би трябвало да е обективирана от съответната мярка на цената на дадената стока или услуга! Цената е мярка, паричен израз на цената – това го знае всеки първокурсник в Икономически колеж. Нещо повече, в изискванията на пазарни връзки цената би трябвало да е такава, че клиентът да е подготвен да я заплати. Това го написа във всеки учебник или справочно издание по стопанска система.

Да забележим в този момент каква е обективната мярка на стойност на водата, тока, природния газ, топлото ? Но, да караме поред.

Вода

Водата няма цена! Тя е естествено богатство, подарък Божи. Как ще има „ цена “, откакто ВиК сдруженията не създават вода? Но имат разноски по поддръжка на мрежата за доставката ѝ до домовете ни. Каква е мярката на цената на тези разноски? Такава информация не е налична за жителите. Просто тъй като такава мярка няма ! Всяко ВиК сдружение случайно постанова „ цените “ си.

Какво виждаме още във фактурата? „ Цени “ на услуги за „ доставка на питейна вода “, „ отклоняване на отпадъчни води “, „ филтриране на отпадъчни води “. Да сте поискали инцидентно тези „ услуги “? Не, не сте. Следователно ВиК сдруженията – без ваше познание и единодушие, ви фактурират „ цена “ за нещо, което не произвеждат; и още – „ цена “ за непоискани „ услуги “.

Електроенергия

Производствената цена на тока в АЕЦ „ Козлодуй “ бе 5-6 ст./квч , когато преди години започнахме проучването. Твърди се, че през днешния ден се е покачила на 10 ст./квч. В изискванията на пазарна стопанска система, а и от 3 март 2011г., след като е в действие Третият енергиен пакет на Европейски Съюз, всеки битов консуматор би трябвало да може да избира от кое място да купува тока си. Може ли да купувате тока си непосредствено от производителя АЕЦ „ Козлодуй “? Не, не можете, тъй като властта отхвърля да ви обезпечи достъп до най-евтиния ток от АЕЦ. Иначе казано, 12-та година властта саботира императивна пазарна наредба на Европейски Съюз.

Това не е всичко. Какво виждаме още във фактурата? „ Цени “ на услуги за „ достъп до разпределителната мрежа “, „ достъп до електропреносната мрежа “, „ транспорт през разпределителната мрежа “, „ транспорт през електропреносната мрежа “. Да сте поискали тези „ услуги “? Не сте. Следователно, без ваше познание и единодушие доставчикът ви фактурира с изключение на най-неблагоприятна „ цена “ за ток, а също – „ цена “ за непоискани „ услуги “.

Природен газ

България няма промишлени източници на газ, по тази причина го внася. Цената му е функционалност от интернационалната пазарна обстановка. Доставчикът на газа за битови услуги самичък дефинира цената. Дотук добре. Какво виждаме още във фактурата: цена за „ доставяне с природен газ “ и цена за „ доставка на природен газ “.

Чакай, незабавно реагира разумно мислещият жител: думите „ доставяне “ и „ доставка “ не са ли смислово еднопосочни? Не са ли синоними? Справочните издания дефинират снабдяването като „ снабдявам, набирам, обезпечавам нещо належащо “; а доставката – като „ физическо пренасяне на стока от една точка до друга, да вземем за пример от склада до клиента/потребителя. “ Комай ни лъжат тия синковци. Защо два пъти ни желаят пари за доставка?

Това не е всичко. Във фактурата са вписани още „ цени “ на услуги за „ достъп до газопреносната мрежа “, „ транспорт през газопреносната мрежа “, „ систематизиране на природен газ “. Да сте поискали тези „ услуги “? Не сте. Следователно, като се изключи че два пъти лъжливо ви начисляват пари за доставка, без ваше познание и единодушие ви фактурират и куп непоискани „ услуги “.

Парно и топла вода

Какво да кажем за „ Топлофикация-София “ , да вземем за пример? Под графата „ Наименование на стоката/услугата “ ни фактурира: „ топлинна сила за затопляне на вода “, „ топлинна сила за отопление на парцел “, „ дялово систематизиране на топлинна сила “ (в сградна инсталация). Чакай, още веднъж пита здравомислещият жител: от кое място идва тази „ топлинна сила “? Отговорът е безспорен: идва от Топлоелектрическа централа!

Но ТЕЦ-ът ( Т опло Е лектрическа Ц ентрала) е фабрика за произвеждане на електрическа енергия, не на топлинна сила! Така е. Измамно наричаната от топлофикациите „ топлинна сила “ не съществува, тя е отпаден артикул от производството на ток . Това го знае всеки конструктор на Топлоелектрическа централа, всеки специалист по топлотехника. Тръбопроводната мрежа и радиаторите в обществените, частните здания и прилежащите им терени са част от софтуерната инфраструктура на ТЕЦ-а, през нея минава отпадният артикул – гореща вода под 100ºС. Ако отпадната втечнена пара не минава през гражданската мрежа, ТЕЦ-овете би трябвало да изградят охладители, каквито има в някои страни (като Франция). Но това би оскъпило творби ток, стопански би било неизгодно. При построяването на Топлоелектрическа централа у нас е въображаемо държавнически: отпадъкът от производството на ел.енергия да служи на жителите и обществото, да се употребява в обществените здания и жилищата, и за икономически потребности. Така, успеваемостта на ТЕЦ-а се покачва, индустриалната цена на тока понижава. Известно е на всеки образован топлотехник като принцип на Карно или Δtº (делта-те).

Всички разноски по по този начин описания индустриален цикъл са калкулирани в цената на творби ток. Не са включени само разноските за наем, които ТЕЦ-овете са длъжни да заплащат на притежателите за това, че водят през частни тръбопроводи своя отпаден артикул . Така би трябвало да бъде в случай че към момента желаеме Република България да е правова страна, а Конституцията да е Върховен закон и да има директно деяние. Защото частната благосъстоятелност е неприкосновена и се подсигурява и пази от закона (чл.17, алинея 3 на Конституцията).

Втечнената пара, затова, не е нито стока, нито услуга, а индустриален боклук. “Топлофикация ” няма присъединяване нито в производството, нито в преноса на този боклук, тъй като ТЕЦ-овете са свързани непосредствено с гражданската мрежа, без която не биха могли да действат. В софтуерния мир няма особено създадена за жителите „ топлинна сила “ . А отпадният артикул – гореща вода под 100ºС, няма потребност от особено затопляне , с цел да стигне до домовете на хората, в случай че топлофикациите прецизно съблюдават отговорностите си да поддържат в редовност мрежата по този начин, че да води до понижаване софтуерните загуби по преноса, които обективно съществуват .

След 1999г. обаче, ИванКостовото болшинство приема Закон за енергетиката и енергийната успеваемост (ДВ, бр.64/1999)– първият от общо 7 енергийни закони-убийци. Заченато е едно от най-зловещите проявления на проведената престъпност – енергийната мафия , за която сигнализира Илия Божинов, тогава член на ИБ на Българска социалистическа партия. Чрез свои принадлежности в Народно събрание и изпълнителната власт енергийната мафия „ законово “ съумя да трансферира върху жителите обективните загуби по преноса. Иначе казано, жителите със личните си пари субсидират мафията! Също „ законово “, мафията съумя да нарои и компании за фиктивни действия – топлопреносни, топлинни счетоводители и други, които нито придвижват нещо, което не съществува, нито могат да осчетоводяват отпаден артикул, който няма цена.

За енергийната сигурност на страната това са извънредно нездравословни, даже пагубни дейности , тъй като прехвърляйки върху потребителя обективните загуби по преноса, топлофикациите нямат интерес да рехабилитират мрежата с ново потомство тръби, с съвсем нулево топлоотделяне . Такива има от десетилетия, само че енергийната мафия отхвърля да ги инсталира. По създание, това е бойкот на наредбите за енергийна успеваемост на Третия енергиен пакет на Европейския парламент и на Съвета, задължаващ страните-членки да го вкарат в националните си законодателства не по-късно от 3 март 2011г.!

А решение от дълго време е открито. Благодарение на участието си в Австрийската стопанска камара в София, австрийският снабдител на тръбите и българският му сътрудник съумяха да се спогодят през 2015г. с австрийското сдружение EVN – лицензент на Пловдивската топлофикация и издигнатата през 1975г. постройка с 28 жилището на ул. „ Хан Кубрат “ №8 бе преустроена с хоризонтална апаратура с тръби с съвсем нулево топлоотделяне. Т.нар. „ дялово систематизиране “ се оказва незначително.1 А живущите заплащат 8 пъти по-малко! Може да се види в приложения видеоклип.2

До през днешния ден не е известно различен обект да е реконструиран с сходен вид тръби; потребителите да бъдат облекчени от фиктивната, само че узаконена от енергийната мафия „ сградна апаратура “. Очевидно, енергийната мафия продължава да саботира Европейски Съюз разпореждания за енергийна успеваемост , продължава корумпиращо да господства над парламент, държавното управление, правосъдната власт, над всички български институции (както сочи вдоклад още през 2005 година Джеймс Пардю, дипломат на Съединени американски щати в София).3

Изводите

Първо да уточним: законът дефинира газа и електрическата енергия като стока . В правния мир законово определение за водата и за отпадъка от производството на ток НЯМА. Водата не е стока, а подарък Божи; лъжливо наричаната „ топлинна сила “ пък не е особено създадена, с цел да е стока, а е софтуерен боклук.

Водата, токът, газът и топлото са екзистенциални, без тях е немислимо поддържане живота на хората. Задължение на властта е да ги обезпечава, с цел да се поддържа и животът на страната. Без тези богатства жителите се обричат на преждевременна гибел, страната също умира.

У нас обаче властта отхвърля на жителите тези екзистенциални богатства на пазарен принцип, трансферира доставката им на медиатори . На лица, които не създават това, което ни продават. На всичко от горната страна са и монополисти . Така жителите се оказват в ситуацията на крепостни. Дори да не желаят да купуват, са длъжни да заплащат. А властта съучастнически абдикира от конституционните си отговорности да подсигурява на всички идентични правни условия, като предотвратява злоупотребата с монополизма и пази потребителя (чл. 19, ал.2 на КРБ).

А че е налице корист – освен това хищническа и грабителска, свидетелстват случайно фактурираните „ цени “ за доставка на ток, вода, газ и топло, които не са обективирани от съответната мярка на стойност . В допълнение, без наше познание и единодушие – още веднъж лъжливо като „ цени “ – ни фактурират непоискани услуги за „ отклоняване “, „ филтриране “, „ достъп “, „ транспорт “, „ систематизиране “.

Нека дебело подчертаем: безусловно неприемливо е доставката на дадена стока или услуга да бъде разпарчетосвана на обособените ѝ съставни елементи, за всяка от които да се търси обособена „ цена “ . Когато купуваме царевица на пазара, не ни желаят в допълнение цена за оран, сеитба, наторяване, поливане, бране, подбиране, превозване и така нататък, нали? Но за водата, тока, газа, топлото „ стандартът “ е различен , дефинира се от така наречен законодатели, посредством така наречен регулатор; в действителност – от енергийната мафия .

Впрочем, какво има за чудене: в 43-то Народно събрание са „ определени “ 140 депутати с ползи в енергийния бизнес, съгласно ръководителя на КТ „ Подкрепа “ доктор К. Тренчев; в 44-то Народно събрание те са 114, сочи доцент Г. Чанков от УНСС. От което следва, че множеството „ депутати “ са подвластни или са част от енергийната мафия , те основават закони за себе си в нарушаване на клетвата по чл.76, ал.2 на Конституцията. Това е въпрос, които изисква настрана следствие: дали клетвопрестъпници изобщо имат право да законодателстват; и дали актовете им могат да имат правопораждащо деяние?

Но да се върнем към „ услугите “. Дори в случай че би трябвало да ги плащаме, здравомислещият жител незабавно ще попита: каква е мярката на цената им, която да обективира цената, която да платя? Как се мери „ преносът “, „ достъпът “, „ разпределението “? В килограми, метри, литри? Защото в случай че няма мярка, не може да има и цена!

Цена фактически няма. В правовите страни за сходни комунални действия се откриват такси , избрани със закон. У нас същата норма е написана в чл.60, ал.1 на Конституция на Република България: „ Гражданите са длъжни да заплащат налози и такси, открити със закон, съгласно техните приходи и имущество. “ Тази конституционна наредба има императивен, безвъзвратен темперамент. До през днешния ден обаче няма процедура, която да е съобразена с тази императивна конституционна норма. А Конституция на Република България има директно деяние! Иначе казано, откакто няма Закон , определящ размера на таксите съгласно прихода и имуществото на обособения човек, няма и правно съображение за заплащане на „ систематизиране “, „ транспорт “, „ достъп “ и така нататък

Има още едно правно съображение за какво сме длъжни да не плащаме : въпросните такси, лъжливо наричани „ цени “, случайно се постановат от неконституционен орган – също по този начин лъжливо именуван „ регулатор “, който в реалност е инструмент на енергийната мафия . „ Цените “ на КЕВР не могат да задължават жителите , тъй като съгласно чл.86, ал.2 на Конституция на Република България само „ Законите и решенията на Народното събрание са наложителни за всички държавни органи, организациите и жителите “ . Тази Конституционна наредба също има императивен темперамент и нарушаването ѝ всъщност е закононарушение против държавността. Така стигаме до екзистенциалния въпрос:

Какво да се прави?

Ами същото, което жителите в другите страни на Европейски Съюз вършат: не би трябвало да плащаме! С тази разлика, че в българския случай Конституцията ни задължава да не плащаме, откакто няма закон! Защото в случай че плащаме противоконституционните, случайно налагани „ цени “ за вода, газ, ток и парно, ставаме съучастници на енергийната мафия (чл. 20 от НК). Затова всички цивилен дейности – под каквато и форма да се подхващат, следва да бъдат единствено и само под лозунга: „ НЕ на мафията, ДА на Конституцията ! “

Това е действително изпълнимо, в случай че стотиците хиляди жители, които се гърчим под ботуша на монополизма, осъзнаем потребността дружно – без значение от разликите ни, да се надигнем в обединен фронт против мафията, да излезем в отбрана на Конституцията . Да се включим в общоевропейското придвижване против употребата, похищенията и безнаказаността на проведената престъпност.

Народът към този момент демонстрира съществени признаци на събуждане, сериозната точка е премината: над 60% (по публични данни), а действително – над 75% от имащите право на глас отхвърлят да вземат участие в спектакъла „ парламентарни избори “, гласоподават против системата, отхвърлят да легитимират парламент, състоящ се от назначенци на мафията.

Ето за какво дълг на всеки разумен жител е да коментира наредбите на Конституция на Република България на съседи и другари, на хората във всички квартали, селища, градове, да се активизират за интензивно присъединяване в всеобщи дейности, които да доведат до ефикасни решения. Защото поотделно никой няма да ни чуе. Само единни може да отстояваме правата си, да пазиме Конституцията от похищенията на енергийната мафия. И да не позволяваме присъединяване на партии ! Видяхме ги на последните четири абортирани парламентарни избори: всяка се съставлява от „ един файтон хора “.

България е на прага на клинична гибел

Прогнозата на Организация на обединените нации за 2022г. сочи, че България е изгубила 2 166 696 души, или сривът на популацията ни е 27%, сравнен с данните от последното действително броене преди настъпването на „ прехода “ (8 948 649 през 1985г.)!4 Т.е., за три десетилетия 27% от българското население „ се е изпарило ”, пратено е в отвъдното! Най-многобройни са жертвите на „ енергийната мафия “, доколкото последствията от социално-екстерминистките ѝ действия доближават до всеки български дом. Това още повече постанова единодействието на всички обикновено мислещи жители – единодушие за оцеляване!

България е в положение на изключително състояние

От години мафията води война против българската нация. Единственото лице в страната, върху който лежи отговорността за нейното оцеляване е президентът – в качеството му на главнокомандващ. При всеобщия разпад на така наречен институции, дискредитирани партии, нелегитимен парламент, служебни държавни управления, продължаващо геноцидно принуждение на енергийната мафия и така нататък, президентът Радев е задължен да даде отпор, да оглави процесите за възобновяване на държавността като се опре на способени цивилен експерти и правници, които са отвън 33-годишните корумпирани властови структури и институции, отвън външната грантова мрежа за клиентелистко влияние. Да възвърне суверенитетът на страната в бранша „ енергетика “, който е пиедестал на националната сигурност; дейно да приложи обезпечената от чл.19, ал.2 на Конституция на Република България отбрана против злоупотребата с монополизма – нужна за оцеляване на жителите, на дребния и междинния бизнес, а и на страната.

Защото надали е допустимо оцеляване на страната, преди да се основат законни институции и преди всичко – ефикасна правосъдна власт, която да е в положение да спре източваните от монополистите и проведената престъпност милиарди национални пари. Отнетите милиарди да се насочат към реиндустриализация и стабилно развиване, което ще генерира народен приход и запас за възобновление на образованието, науката, обществените действия.

И мечтаното от всички патриоти възобновление на Отечеството!

в. „ Нова зора “, бр.5/2023

1https://trud.bg/article-5293731/https://www.evn.bg/Home/Heating/FenixBuild.aspxhttps://www.emi-bg.com/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B5%D0%BA%D1%82-%D1%84%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D1%81-%D0%BD%D0%B0-evn-%D1%82%D0%BE%D0%BF%D0%BB%D0%BE%D1%84%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F/

2

3 Българската проведена престъпност. Пълен текст на грама 05SOFIA1207 от Wikileaks, в началото оповестена в редактирана версия на уеб страницата на британския в. „ Гардиън ”, в: „ Биволъ ”, https://bivol.bg/05sofia1207 02.05.2011 [10.10.2016]; Безлов, Тихомир, Безнаказаната мафия ще е злополука за идващите държавни управления, в. „ 24 часа ” 21.03.2011 http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=825803

4 Eurostat: Bulgaria Set for Sharpest Population Decline in EU, 09.06.2021;

https://www.novinite.com/articles/129103/Eurostat%3A+Bulgaria+Set+for+Sharpest+Population+Decline+in+EU
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР