Преди броени дни Украйна обяви, че всички жени, деца и

...
Преди броени дни Украйна обяви, че всички жени, деца и
Коментари Харесай

Боец от Азов: Половината ми телефонен указател е като колективен некролог |

Преди броени дни Украйна разгласи, че всички дами, деца и възрастни са били евакуирани от индустриалния комплекс " Азовстал " в Мариупол. Представители на локалните управляващи обаче позволяват, че към 100 цивилни към момента може да са в подземията му, пишат Ройтерс и Ал Джазира.

В " Азовстал " се намират и стотици бойци от батальона " Азов ". Точният им брой е неразбираем. Според украинската вицепремиерка Ирина Верещук, става дума за 1000 бойци. Но полицейският началник в Мариупол Микхайло Вершинин опроверга тези данни. 

" Ние станахме очевидци на съветски военни закононарушения "

Един от бойците на " Азов " - лейтенант Иля Самойленко, споделя в изявление за английската телевизия " Скай нюз ", че съветските елементи организират постоянни офанзиви над индустриалните уреди. Той е бригаден офицер и също се намира в подземията на " Азовстал ". В диалога с журналиста от " Скай нюз " той позволява, че е допустимо в завода да има и цивилни жители, затрупани след детонациите в комплекса.

" Руснаците нямат интерес да ни оставят живи ", твърди Самойленко.

Една от аргументите за това е, че бойците от полка са станали очевидци на военни закононарушения, осъществени от съветската войска в Мариупол. " Половината от телефонния ми справочник е един групов некролог ", споделя той.

Ще има ли евакуация на бойците на " Азов "?

Лейтенантът от " Азов " упорства евакуация да има и за ранените военни в завода. " Всеки един ден може да се окаже нашият финален. Разполагаме с извънредно лимитирани запаси, които са на изчерпване ", споделя той и прибавя, че в случай че не бъдат избавени, те ще умрат - било то в " Азовстал ", или в случай че бъдат хванати от съперника.

Думите на поддръжка няма да спрат бомбите, които могат да разрушат укритието ни в идващите минути, идващия час или на следващия ден, споделя още Самойленко пред водещия на " Скай нюз ".

" Много е комплицирано да желаеме помощ от нашата войска. Ние не желаем поддръжка от държавното управление. Оставяме на тях сами да решат по какъв начин да ни оказват помощ ", добави той.

На въпрос дали би се съгласил да се съобщи, в случай че руснаците му подсигуряват безвредно излизане, боецът споделя:

" Проблемът е, че моят отряд е приет за терористична организация от Русия. Няма да има безвредно излизане... Не можем да се предадем, тъй като не сме получавали заповед за това. И няма да нарушим предходната заповед. "

По-нататък добавя:

" Проблем е и това, че станахме очевидци на военните закононарушения на Русия тук в Мариупол. "

" Хората безусловно умират от болежка "

Семействата на бойците в " Азовстал " молят за интернационална помощ. Ситуацията там е трагична, споделят съпругите, майките, сестрите и дъщерите на бойците. Марина (името е променено) е една от тях. " Мъжът ми е в армията, въпреки че не беше боец. Сега е заклещен дружно с другите в " Азовстал ". Бил е ранен преди две седмици. Излезли са единствено да вземат вода и тогава са почнали да стрелят по тях ", споделя дамата. " Бомбардират ги. Ситуацията е сериозна. Нямат вода, храна, лекарства. Нямат нищо. "

Според отряда " Азов ", в бомбоубежищата на " Азовстал " има към 600 ранени.

" Хората умират от болките си, от разнообразни инфекции, от сепсис ", споделя Марина, която получава телефонни известия от бойците. " А това там не е болница. Те нямат нищо. Нищо не е стерилно. Ще е доста мъчно, тъй като в подземията има доста ранени. Нямат упойки, нямат болкоуспокояващи медикаменти. Хората изпитват ужасяващи болки - всички са с отворени рани. Това е цялостен смут ", споделя Марина.

Украинското държавно управление и персонално президентът Володимир Зеленски твърдят, че ежедневно поставят старания за намирането на решение, с цел да се помогне на ранените и на бойците, които към момента са заклещени в " Азовстал ". В четвъртък сутринта интернационалните организации осведомиха, че Киев предлага на Русия замяна: съветските военни да пуснат бойците от " Азовстал ", а в подмяна Украйна да върне съветски военнопленници. Засега обаче няма развиване по въпроса.

Самите бойци и техните близки упорстват за така наречен способ екстракция - да бъдат изведени на несъмнено място с хеликоптери или с транспортен съд от трета страна и по неутрална земя. " Вече се обърнахме за помощ към президентите на Турция и Израел, писахме и на Швеция ", споделя Марина. " Стартирахме и петиция за метода екстракция. Защото не виждаме различен излаз. "

Над 20 000 убити цивилни в Мариупол?

Киев твърди, че в пристанищния град съветските елементи са умъртвили над 20 000 цивилни жители. Тази информация не е доказана от самостоятелни наблюдаващи или интернационалните организации, а сраженията не престават. Русия отхвърля каквото и да е било присъединяване във военни закононарушения.

Путин разгласи през април, че Мариупол е дефинитивно високомерен. Същевременно, той анулира заповед за щурмуването на завода " Азовстал " и подреди вместо това той да бъде блокиран.

Украинският полк " Азов " заяви при започване на седмицата в Telegram, че за едно денонощие 34 съветски самолета, в това число бомбардировачи, са прелетели над завода. Те настояват, че са били обстрелвани с артилерийски огън, ракети, по въздуха, от съветския флот, както и от танкове.

Б. ред. - Статията е от

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР