Преди близо един век за първи път се ражда идеята

...
Преди близо един век за първи път се ражда идеята
Коментари Харесай

Обещание на един век: Защо почти 100 години по-късно Белград още няма метро?

Преди близо един век за първи път се ражда концепцията в Белград да бъде построено метро. Към днешна дата сръбската столица, в която живеят 1,3 милиона души, е най-големият в Европа, който към момента няма подземна железница.

От години Белград се бори с тежки тапи, многочислени коли по пътищата и претрупан градски превоз. А напредването на едвам няколко километра в града може да отнеме повече от 40 минути.

Досега историята с белградското метро може да се опише като " непрестанен неуспех ", съгласно уеб страницата Emerging Europe. През последните години доста от управниците на столицата са обещавали да слагат началото на построяването на метро-мрежата в столицата, само че това по този начин и не е станало факт до момента.

Първото разискване на тази концепция идва през 1923 година. Създаването на съответен проект по какъв начин системата на подземната железница в Белград би трябвало да бъде построена лишава време и първото съответно предложение идва в края на 30-те години. В него се планува построяването на три линии.
 Работата по първото метро в Белград би трябвало да стартира до 2022-а
Работата по първото метро в Белград би трябвало да стартира до 2022-а

Сърбия подписа съглашение за партньорство с френска компания по плана

Мащабният план остава на назад във времето след експлоадирането на Втората международна война.

След нея пък напъните и средствата са ориентирани към възобновяване на града, който е тежко обиден, както и за основаването на така наречен Нови Белград. Там стартира построяването на десетки хиляди жилища за прииждащите служащи от всички елементи на тогавашна Югославия.

Години по-късно или в средата на 70-те години Белград е може би най-близо до реализирането на концепцията за метро. Тогава кмет на града е Бранко Пешич.

По негово време се основава специфична дирекция, която да се занимава с амбициозния план, а сръбски специалисти посещават Мюнхен, който към този миг разполага с най-модерната метро мрежа в Европа. Ако градежът е бил стартират по-късно, съгласно прогнозите последната права от общо 74-километровото метро е трябвало да бъде приключена през 2021 година.
 Сърбия строи метрото на Белград с заем от 580 милиона евро
Сърбия строи метрото на Белград с заем от 580 милиона евро

Откъде ще вземе заема западната ни съседка?

В началото на 80-те години планът за метро е зарязан още веднъж. Този път повода е, че той е " прекомерно безценен ".

Идеята за белградското метро е възродена още веднъж преди няколко години. Първоначално се счита, че строителството му може да стартира през 2016 година. После това е отсрочено за 2020 година, а в този момент - за края на актуалната година.

Според последния проект в столицата би трябвало да бъдат построени две линии. Сърбия към този момент има подписан контракт с френската Alstom за обезпечаването на съоръжение, а проектите са построяването на приключи за 5 години.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР