Преди 98 години в нощта срещу 9 юни 1923 г.

...
Преди 98 години в нощта срещу 9 юни 1923 г.
Коментари Харесай

Преди 98 г. с преврат свалят Стамболийски

Преди 98 години в нощта против 9 юни 1923 година в Царство България е осъществен държавен прелом от армейски елементи под управлението на Военния съюз. Начело на метежа са две основните фигури - о.з. ген.-майор Иван Русев и полк. Иван Вълков. С помощта и на Народния сговор е отстранено държавното управление на Българския аграрни национален съюз отпред с Александър Стамболийски. В новия кабинет с министър председател проф. Александър Цанков, изтъкнат икономист и правист, влизат представители на всички опозиционни партии, без комунистите. В преврата интензивно вземат участие и автономистите от Вътрешна македонска революционна организация.

В 3 часа на 9 юни, събота, генералите Лазаров и Дамян Велчев повеждат метежниците от Военното учебно заведение и гарнизона на София и завземат всички стратегически точки на града. В 4 часа Лазаров рапортува, че всичко е минало съгласно проекта. „ Да живее!”, викат съзаклятниците. Министрите от земеделския кабинет бързо са задържани. Делегация на заговорниците идва в 7 часа в двореца " Врана ". Царят утвърждава преврата, само че търси комфортно опрощение пред Запада.

В Пловдив превратът на 9 юни се посреща с облекчение, имало е даже национално забавление с хора. Тук има основано въодушевление против земеделците дружбаши, които протягат ръка на земите на огромните земевладелци в интерес на безимотните селяни. От Пловдив са изпратени шпицкоманди в Пазарджишко, където са очаквали отпор на Оранжевата армия.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР