Преди 9 месеца ротацията изглеждаше като технически детайл, при който

...
Преди 9 месеца ротацията изглеждаше като технически детайл, при който
Коментари Харесай

Безгранична и вечна власт. Защо МВР и прокуратурата са важни за ГЕРБ и ДПС

Преди 9 месеца ротацията изглеждаше като механически подробност, при който двама души просто да си разменят постовете в ръководството на страната. „ Отговорно държание “ в името на „ огромните цели “. Моментът на ротацията пристигна и тя се оказа не рутинна детайлност, а инструмент за изнудване.

" Продължаваме промяната – Демократична България " (ПП-ДБ), само че с министър председател от ГЕРБ-СДС. От партията на Бойко Борисов отхвърлиха това предложение.

То пристигна във вторник малко откакто Народното събрание одобри, че първият мандат, връчен на ГЕРБ преди седмица, с министър председател Мария Габриел е завършил несполучливо. Тя отдръпна кандидатурата си. Делян Пеевски още веднъж застана до ГЕРБ и сподели, че Движение за права и свободи няма да поддържа държавно управление нито с втория, нито с третия мандат.

Така обстановката наподобява сякаш новите избори са неизбежни, само че пък позициите на партиите се сменят непрекъснато и всичко наподобява, че е предпоследно.

В Студио България на Свободна Европа разговаряхме с публицистите журналистите Полина Паунова от Капитал и Миролюба Бенатова за това какво докара до неуспеха на съдружното ръководство сред ПП-ДБ и ГЕРБ.
Най-важното от изявлението
Полина Паунова : „ Тези хора вечер си лягат с едно мнение. Сутрин стават с друго. Преди това го правеше единствено Бойко Борисов. Сега виждаме, че очевидно това е някакво заразно заболяване “.

Миролюба Бенатова : „ От „ Демократична България “ в никакъв случай не са отричали, че търсят Движение за права и свободи. Да не забравяме кой беше първи, който влезе в стаята на Движение за права и свободи “.

Полина Паунова : „ Събитията демонстрират, че ГЕРБ лично мнение нямат. Те не действат като обособена партия. Ориентираме се за техните настройки от прессъобщенията на Движение за права и свободи “.

Миролюба Бенатова: „ Борисов доста ясно споделя, че за него най-важно е Министерство на вътрешните работи и службите “.

Полина Паунова: „ Конституционните промени, без приемане на Закон за правосъдната власт, не са никакви промени “.

Миролюба Бенатова : „ Това, което „ Продължаваме промяната “ мъчно ще изясни, е по какъв начин са влезнали във властта с разказите против Бойко Борисов, против Делян Пеевски, против превзетата страна и модела ГЕРБ и в идващия миг се пробват да „ поправят “ модела ГЕРБ с ГЕРБ и Движение за права и свободи “.

Полина Паунова : „ В момента, в който се посегне към Закона за правосъдната власт и към службите, държавните управления ще падат “.

Миролюба Бенатова : „ Едно продължаващо ръководство би имало смисъл, с концепция да се създадат промени, в случай че има някаква гаранция, че няма да се употребяват плаващи болшинства, с цел да се избират представителите на ГЕРБ и Движение за права и свободи, а Демократична България и Политическа партия да са във все по-жалката роля на някакъв смокинов лист “.
Общото сред ГЕРБ и Движение за права и свободи
„ Събитията демонстрират, че ГЕРБ лично мнение нямат. Те не действат като обособена партия. Ориентираме се за техните настройки от прессъобщенията на Движение за права и свободи “, сподели Полина Паунова . Коментарът ѝ е във връзка единомислието, което показват двете политически обединения по основни решения за страната.

ГЕРБ и ПП-ДБ управляваха през последните 9 месеца с поддръжката на Движение за права и свободи. Движението все по-категорично заема страната на ГЕРБ. Един от образците е откакто Мария Габриел сподели, че за министър председател с първия мандат, връчен на ГЕРБ. От ГЕРБ споделиха, че ще желаят нови избори за парламент, а съпредседателят на Движение за права и свободи Делян Пеевски незабавно поддържа тази позиция.

Според Миролюба Бенатова в хода на договарянията към ротацията „ изкуствено се сътвориха доста проблеми, в които ПП-ДБ падаха непрестанно в тия клопки. Влизаха в пояснителен режим “.

По думите й „ ПП-ДБ са посочили, че: а) са неприятни играчи на покер и б) да излязат от тази обстановка хората с чувство, че [те] са едни търгаши на постове. Те бяха вкарани в този разказ и не можаха да излязат читави “.
Кой желае промени
Един от причините на ПП-ДБ за влизане в общо ръководство с ГЕРБ и търсенето на поддръжка от Движение за права и свободи бяха измененията в конституцията. „ Конституционните промени без приемане на Закон за правосъдната власт, не са никакви промени “, сподели Полина Паунова.

По думите ѝ „ в случай че няма смяна в Закона за правосъдната власт, тези хора са съумели. [ГЕРБ и ДПС] знаят, че фактическото обезсилване на тяхното въздействие, е точно с тези промени и по тази причина сега си измислят какви ли не панделки, с цел да не се случи “.

„ Борисов доста ясно споделя, че за него най-важно е Министерство на вътрешните работи и службите “, сподели Миролюба Бенатова . По думите ѝ „ едно продължаващо ръководство би имало смисъл, с концепция да се създадат промени, в случай че има някаква гаранция, че няма да се употребяват плаващи болшинства, с цел да се избират представителите на ГЕРБ и Движение за права и свободи, а Демократична България и Политическа партия да са във все по-жалката роля на някакъв смокинов лист “.

Според Полина Паунова „ преодоляването на службите и държането на прокуратурата и част от съдиите подсигурява безгранична и безконечна власт “. По думите ѝ поради това „ ГЕРБ и Движение за права и свободи в никакъв случай няма да пуснат артериите на властта “.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР