Преди 80 години Южна Добруджа беше върната за вечни времена

...
Преди 80 години Южна Добруджа беше върната за вечни времена
Коментари Харесай

Обединени патриоти отбелязаха 80 години от връщането на Южна Добруджа на България

Преди 80 години Южна Добруджа беше върната за безконечни времена на Майка България. Това означи в декларация от името на ПГ на " Обединени патриоти " Йордан Йорданов от трибуната на Народното събрание.



" На днешната дата тъкмо преди 80 години жителите на Добрич тържествено посрещат частите на българската войска, показани от челния отряд на лейбгвардейския конен полк на Негово Величество ", уточни той.

" На 25 септември 1940 година още от сутринта хилядно голям брой е изпълнило улиците и площадите на града. Сградите са обкичени с българския трикольор. Издигната е триумфална арка от цветя. Настроението е приповдигнато, само че има и доста сълзи. Сълзи от наслада бликат от очите на млади и остарели добруджанци, дочакали по този начин жадуваната независимост, този път вечно ", напомни още Йорданов.

Депутатът от " Обединени патриоти " означи, че тази независимост е извоювана не на бойното поле, а в дебрите на дипломацията.

" С подписването на контракта от Крайова при започване на септември България трайно получава последната си териториална облага ", уточни той.

И означи, че възвръщането на Южна Добруджа е измежду най-значимите събития в историята ни - за първи път териториален въпрос на Балканите е решен по кротичък път и по този начин се обрисуват актуалните граници на страната ни.

По думите му това е неоспорим триумф на от време на време подценяваната българска дипломация.
 Снимка: Българска телеграфна агенция
" Много добруджанци с волски коли и каруци дни наред нощуват край пътя, с цел да посрещнат първи българските войски и служители. А когато елементи на българската войска и администрация тържествено влизат в Добрич, сутринта на 25-ти, възторгът е неизразим ", уточни Йорданов.

Депутатът сподели, че със средства, събрани от Женското сдружение " Майчина грижа " е поръчано изработването на 5000 копринени кърпички с лика на Стефан Караджа и надпис " На освободителното войнство от признателната добруджанка, 25 септември 1940 година ".

В паметния ден с тези кърпички са закичвани всички български бойци, офицери и публични посетители на града.

" Подобен екстаз измежду локалните българи има и напролет на идната година при посрещането на българските войски в Македония, само че за жал историческите събития нямат щастливата развръзка на добруджанския въпрос ", разяснява депутатът от " Обединени патриоти ".

" С връщането на Южна Добруджа една историческа неправда е поправена, въпреки и отчасти, тъй като по силата на този контракт 67 хиляди севернодобруджански българи са принудени да изоставен бащините си огнища, като част от размяната на население сред България и Румъния ", уточни Йорданов.

По думите му, поуката е, че ще успеем, когато всички си подадем ръка в името на България.
 Снимка: Българска телеграфна агенция
Със Заупокойна панихида в памет на починалите за Освобождението на Добруджа и България в Първата Световна война, общоградско поклонение, военни почести и поднасяне на венци и цветя на паметната им плоча, в Добрич започнаха тържествата във връзка 80 годишнината от възвръщането на Южна Добруджа към рамките на страната ни и празника на града.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР