Преди 8 години Изабел душ Сатнуш стана най-богатата жена в

...
Преди 8 години Изабел душ Сатнуш стана най-богатата жена в
Коментари Харесай

Как доскорошната най-богата жена в Африка остана без нищо?

Преди 8 години Изабел душ Сатнуш стана най-богатата жена в Африка с чисто положение, изчислявано на 3,5 милиарда $. Дъщерята на дългогодишния президент на Ангола съумя бързо да натрупа активи, като фамилията ѝ се възползва оптимално от властта на татко ѝ.

Днес той към този момент не е държавен глава на африканската страна, а империята на Изабел душ Сантуш към този момент е в предишното, откакто тя беше упрекната в корупционни схеми, ощетили Ангола, а притежаваните от нея активи бяха замразени вследствие на правосъдни каузи, водени в три разнообразни страни.

От Forbes описват, че откакто преди 8 години я афишират за най-заможната дама на Черния континент, през днешния ден откакто тя няма достъп до своите активи и е малко евентуално това да се промени, душ Сантуш към този момент не е възприемана като милиардер.

Животът за дъщерята на анголския президент се трансформира фрапантно за по-малко от десетилетие. Някога наричаната африканска принцеса е притежател на частен остров в Дубай, на скъпо жилище в Лондон, както и на първокласна яхта за 35 милиона $.

Според това, което се знае за нея сега, е че тя прекарва времето си, като пътува сред двете дестинации. През октомври в Дубай нейният брачен партньор Синдика Доколо почина в автомобилна злополука, а по-късно беше заровен в британската столица.
 Снимка 329336
Източник:

Как обаче Изабел душ Сантуш стигна до върха и по-късно се насочи стремително надолу?

Изабел душ Сантуш е най-голямата щерка на анголския президент Хосе Едуардо душ Сантуш, управлявал страната сред 1979 и 2017 година. Докато той е отпред на богатата на нефт африканска страна, щерка му съумява да придобие обилни дялове в компании от основни за Ангола промишлености - от банковия бранш, през добива на диаманти до телекомуникациите.

Половината от тези активи на душ Сантуш са в португалски сдружения, като се има поради, че страната е някогашна колония на Португалия, която става самостоятелна през 1975 година. Постепенно тя се трансформира в най-влиятелното име в бизнеса в родината си, а през 2013 година Forbes я афишират за милиардер.

Няколко години по-късно дейните вложения на Изабел душ Сантуш точно в Португалия стартират да будят подозрения. Там тя придобива дялове в няколко банки, в медийни компании, както и в инженерна компания. По думите на Ана Гомеш, която е някогашен член Европейския парламент и част от португалската Социалистическа партия, разширението на портфолиото на душ Сантуш в страната повдига въпроса за източника на парите, с които прави тези покупки.

" Когато купуваше банки в Португалия, продължавах да се запитвам от кое място идват парите ѝ. Питах се " Защо ѝ разрешаваме да пере пари през нашата система? ", споделя тя. Реакция от страна на португалските управляващи обаче липсва.
 Снимка 238931
Източник:

Началото на края

Всичко за Изабел душ Сантуш стартира да се трансформира през 2017 година, когато татко ѝ слиза от президентския пост и на негово място идва Жоао Лоуренсу. Той дава обещание, че ще се бори с корупцията в Ангола и единствено 2 месеца след встъпването му в служба душ Сантуш е освободена от управителния пост в държавната петролна компания Sonangol.

По-тежкият удар идва в края на 2019 година, когато поради почнало следствие за корупция и пране на пари анголският съд замразява активите в страната на душ Сантуш и на брачна половинка ѝ.

През януари 2020 година фамилията е упрекнато в заграбване на активи и пране на пари. Заедно с това те са упрекнати за това, че са предизвикали загуби за страната в размер на най-малко 1,1 милиарда $. Месец по-късно Изабел душ Сантуш става обвинена и в Португалия, като нейните активи там също са замразени. Следва следствие и във Англия, обвързвано с компанията ѝ Unitel.

След тези дейности от предходната година, редица медии излязоха с информация, че Ангола ще издаде интернационална заповед за ареста на Изабел душ Сантуш. Но до момента сходни дейности липсват, а самата тя има право свободно да пътува сред Дубай и Англия.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР