Преди 5000 години един селянин в Китай случайно ударил крака

...
Преди 5000 години един селянин в Китай случайно ударил крака
Коментари Харесай

Вълшебните точки за подобряване на здравето. Точков масаж (рефлексотерапия)

Преди 5000 години един селяндур в Китай инцидентно блъснал крайници си с мотика. Като непряк резултат от случая – той моментално се избавил от главоболието, което го мъчело с години. Узнавайки за този феномен, императорските лекари се задълбочили в инцидентното изобретение и скоро основали цяла карта на особените точки по човешкото тяло, чието пресиране води до лекуването на доста от познатите болести.

Така наречените биологически дейни точки в действителност са налични и лечението върху тях не допуска особено образование. Практически всеки от нас посредством масаж и оказване на напън е кадърен да се избави от болки и премеждия и да въздейства на душeвността си, което е мощен способ за привличане на обич, пари и други мечтани богатства. Единственото, което ни е потребно, е да научим къде се намират тези точки.

Точки за положително самочувствие

Точка за активиране на силата (1): Вдигнете пред себе си едната ръка и съберете в една точка окончанията на всички пръсти. В ямката, която се образува в центъра на дланта, се намира точката, от която се задейства персоналната мощ. Поставете палеца на свободната ръка в тази хлътналост, а с останалите пръсти подкрепете откъм гърба, с цел да имате опора. Приложете лек, деликатен масаж в границите на минута или до момента в който интуицията ви подскаже, че би трябвало да спрете.

Точка на топлината (2): Намира се в средата на възглавничката на междинния пръст. Ще я познаете по това, че натискът върху нея е мъчителен. Препоръчително е да се масажира с палеца на другата ръка, а не с този на същата, тъй като с него натискът не е задоволително мощен и акуратен.

Въздействието върху тази точка ни оказва помощ да се стоплим, подтиква обмена на веществата, понижава тревогата. Може да я масажирате, когато усещате, че се безпокоите за нещо или когато очаквате събитие, което ви прави неспокойни. Елегантна и дискретна процедура за утешение по време на изпит или значима среща.

Същата точка се употребява при отмалялост и безсилие. В днешно време я ползват военните, когато е належащо неотложно да се обезпечи прилив на сили. Пристискането на точката води до нормализиране на кръвното налягане, без значение дали то е било ниско или високо. Съзнанието се прояснява, погледът – също. Подобряват се всички сетива, в това число слухът. Умората изчезва и индивидът усеща прилив на сила. В същото време се релаксират краката и кръстът, в случай че напрежението е било насъбрано в тях.

Точка на сексуалността (3): това е едвам забележима хлътналост отгоре на безименния пръст. Сгънете го и с палеца докоснете мястото, където стартира нокътната плочка – кожичката, която се отстранява при маникюр. Леко плъзнете палеца нагоре почти три милиметра и той естествено ще хлътне в тази другояче невидима ямка. Тук се оказва напън ако е изгубен ползата към противоположния пол и е намаляло половото предпочитание. Масажът в тази точка разблокира свободното минаване на енергийния поток, който тече през меридиана на безименния пръст.

Точка на сърцето (4): Намира се на възглавничката на кутрето. Масажът върху тази точка оказва помощ при сърцетуптене.

Точка за унищожаване на гнева (5): среща се върху стъпалата, от горната им страна. Поставете пръст в ямката сред палеца и втория пръст – там, където се опират ограничителите на джапанките, и теглете 4-сантиметрова въображаема линия нагоре към глезена.

Пръстът попада във хлътналост сред двете сухожилия и по-късно и на мъчителна точка. Масажирането й отстранява насъбрани отрицателни усеща и страсти, изключително яд, завист, злоба, предпочитание за възмездие. Пресирането на точката продължава не повече от минута.

Точка за дълголетието Цзу Сан Ли (6)

Положете длан на коляното. В това състояние безименният пръст автоматизирано попада в една хлътналост сред костите. Тя е ясно забележима и единствена в тази зона, тъй че няма по какъв начин да се сгреши. Това е точката на дълголетието, която търсим. Трябва да я загреем. Единият метод е със сешоар за 2-3 минути, до момента в който се появи лекичко зачервяване. Много внимавайте, допустимо е да се изгорите. Точките и на двете колена би трябвало да се загряват в първите седем дни след новолуние. Другият метод е масажът, който обаче изисква по-дълга дълготрайност – към 10 минути общо. Удобно е точката да се масажира с трети и четвърти пръст, с кръгови придвижвания общо 10 минути.

Изпълняват се 9 кръгови придвижвания на едното коляно, след това 9 кръгчета на другото, следват 9 кръгчета на първото, 9 на второто и по този начин се редуват общо 10 минути.

Ако масажът се извършва преди обед и в посоката на часовниковите стрелки, той има стимулиращо деяние. В резултат от пресурата се укрепва имунитетът и индивидът се преобразява в здрав и витален.

Ако масажът се извършва след обед и в посока, противоположна на часовниковите стрелки, той има успокояващо деяние. Човек придобива чувството за лекост. Като спомагателна екстра се явява отпущането на мъчителните чувства в челото и предните области на на главата, в плещите и краката – местата, на които се натрупва стрес.

Масаж на ушите за общ тонус и активизиране на вътрешните сили (7)

Запознатите са на ясно, че ушите не са единствено орган на слуха, само че и индикатор за здравето. Ушната мида демонстрира кой от органите в тялото е болен или смутен, и назад – посредством влияние върху биологично дейните точки се усъвършенства положението. Масажът на ушите се прави освен за изцеление, само че и за освежаване, за наслаждение и за профилактика.

Ушната раковина по форма се асоциира с ембриона на индивида в майчината вътрешност. Меката част – обичката, която виси изпод, е главата на бебето. Изхождайки от тази асоциация се дефинира и разположението на органите и съответстващите им точки. Така масажирането на меката част усъвършенства положението на главата и на мозъка, нагоре се разгъват гърдите, сърцето.

Ако вътрешните органи не са наред, върху ушната мида се появяват петънца, ръбчета, грапавини, мастни формирания, черни точки, гнойни пъпки и други разнообразни по мощ белези. Самите точки са ситуирани неравномерно и много компактно. Върху относително мъничкото ухо има повече от 110 точки. Затова за третирането на точките на ушите по-често се употребяват игли, до момента в който пръстите са прекомерно едри и груби, с цел да се улучи точното място. Въпреки това единствено поглаждането и общият масаж на ушната мида основава чувството на жизненост и запопляне. Енергичните придвижвания оказват помощ при бодърствуване. Активният масаж покачва общия тонус на нервната система, активизира вътрешните запаси и сили на организма, смъква умората.

Как се масажират ушите – общи правила

  1. Масажират се и двете уши по едно и също време.
  2. Използват се авансово затоплени ръце.
  3. Масажът се прави не „ пътьом “, а в спокойна конюнктура. Сядате комфортно, отпускате се и изцяло се концентрирате върху това, което вършиме.
  4. Визуализация и самовнушение. Докато прилагате рефлексотерапия, мислете какъв брой позитивно се отразяват придвижванията ви върху всички органи в тялото ви. Представяйте си по какъв начин те се преобразяват в в действителност здрави и витални органи, по какъв начин се усмихват и са щастливи и удовлетворени (техника от Дао)
  5. За събаряне на умората отделете внимание на мекичките елементи, както и на хрущялните израстъци тъкмо над тях. Те дават отговор за мозъчната интензивност.
  6. Масажирайте всяка част най-малко една минута.
  7. Активно пресирайте всяка определена част в течение на най-малко 5 секунди. Отпуснете и повторете общо 7 пъти. Когато масажирате с пръсти – по десетина пъти.
  8. Масажът не би трябвало да предизвиква болежка, а да влияе по мек метод. Така той по натурален път подтиква органите и възстановява работоспособността.
  9. Редувайте отмора и напън на тези точки, които реагират с болежка. Използвайте разнообразни по дължина шпации – къси и дълги, неравномерни.

Лечебно-профилактичен масаж

Най-напред да отбележим, че в случай че не сте намерили вярната точка, то масажът ще донесе малко изгоди, само че сигурно няма да навреди. Първоначално започнете с мек общ масаж на цялата ушна мида. Той се прави с топли ръце, с присъединяване и на петте пръста. Препоръчва се да се стартира изпод, от меките елементи, и да се приключи с върховете и крайните сектори на ушите, които са най-твърди. Редувайте въртеливи придвижвания, размачкване, разтриване, напън, поглаждане и подръпване на ушния хрущял.

За прилив на сила и жизненост: масажът се прави в посока дясно.

Приоритетно – в утринните часове, когато към момента не сме изтощени и имаме сили. Рефлексотерапията има способността да приведе действието на органите в норма, да повдигне тонуса. Ако имате хронични заболявания, потърсете някой експерт, с чиято помощ да определите точните точки, с цел да има по-ясен и добре изразен резултат от процедурите.

За усмиряване на нервната система: масаж в следобедните часове, наляво.

Точка за обезболяване (8): в ушната мида е ситуирана точка, чието масажиране оказва помощ за отшумяването на всяка болежка в тялото, без значение от нейния генезис. Да забележим по какъв начин да я открием. Процедурата е извънредно лесна: сгънете ушната мида на две по вертикала, все едно желаете да запушите входа към ушния канал. В най-горната си част ухото се сгъва най-плътно, събирайки се в ясно изразена точка – точката, която търсим. Хванете я с два пръста – изпод и от горната страна на хрущяла, и масажирайте леко и пламенно.

За естетика и обща профилактика: Разтривайте цялата повърхност на ушната мида. Направете 30 придвижвания по часовниковата стрелка и 30 в противоположна посока.
При болки и отоци в краката: в случай че вечер чувствате тежест в краката и при събуване на обувките усещате по какъв начин кожата е подпухнала и отекла, то на идната заран отделете време за масаж на горните краища на ушите.

Масаж на централната вдлъбната част на ушната мида: усъвършенства функционалностите на черния дроб, сърцето, бъбреците, стомаха, белите дробове. Използвайте показалеца и междинния пръст, те тъкмо хлътват във вдлъбнатината и покриват всички точки, ситуирани в тази част.

При болки в очите: хванете с палец и показалец меката обичка на ухото (9) и намерете точката в центъра й. Оказвайте фина преса като леко потърквате двата пръста. На това място кожата е по този начин тънка, че не се изисква мощен напън, а единствено сензитивно чувство на двата пръста през кожата на ухото.
Масаж на ушите от страната на лицето(10): точките в тази част влияят върху венците и зъбите и масажирането им може да обезпечи отшумяването на зъбобол.

Точка на ухото срещу стрес (11)

Точката се намира във връхната част на ушната мида. Това в действителност е най-издаденият корав хрущял, който безусловно приключва с остра форма. Лесно ще го намерите, в случай че вкарате пръст в крайния канал на ухото, най-дълбокият, който стартира от страна на лицето. След това придвижете пръста нагоре, следвайки извивката. Пръстът естествено ще спре там, където приключва хрущялът.

Тази точка се масажира деликатно и нежно, като през това се извършва изключително дишане. То е следното: обръщаме главата си наляво (символизира миналото), вдишаме надълбоко и обръщаме главата си надясно (символизира бъдещето) и издишаме.

По този прийом се влияе на подсъзнанието да се отпусне и да освободи новонатрупаният стрес, който по-късно ще се прояви в организма по някакъв метод, даже и под формата на разнообразни болести.

Точки на ухото за бърз надзор върху кръвното налягане

Масаж при ниско кръвно налягане: хванете ухото в тази му част, която е залепена за лицето. С лек масаж започнете да циркулиране по края – изкачвате се към върха, след което се спускате към меката обичка най-отдолу. Ето по този начин се задейства и хармонизира кръвообращението в цялото тяло.

Масаж при високо кръвно налягане: тъкмо противоположната посока от описаната нагоре. Започва се от меката част на ухото нагоре и се приключва в частта до лицето (12).

Вълшебни точки на небцето(13)

Съществуват няколко характерни точки, които влияят върху носоглътката. Три от тях се намират на небцето и за активирането им се употребява изключително състояние на езика, при което се включват избрани енергоканали (мудра). Поставете езика сред първите два зъба от горната челюст там, където граничат с небцето. Леко го плъзнете по небцето във вътрешността.

По този метод езикът минава поредно и през трите точки:

  1. Вайю (въздух) набхи-мудра — това е точката, където стартира твърдото небце.
  2. Агни (огън) набхи-мудра — това е точката на прехода сред твърдото и мекото небце.
  3. Джала (вода) набхи-мудра — краят на езика допира мекото небце в глътката.

13. Точките, ситуирани на небцето, правят чудеса!

Първата точка е неутрална, безвредно и разрешено е да се подтиква и от неподготвени хора. Втората и третата се употребяват за увеличение на огнените и водните стихии в организма и тяхното отнасяне изисква известна осведоменост, те не са за всеки. В случая по-важното е, че при „ набхи-мудра “ се затварят енергийните канали, което автоматизирано покачва устойчивостта на тялото към заболявания.

За какво ни е да вършим рефлексотерапия на носоглътката? Много постоянно, когато човек се упражнява и постоянно работи върху себе си, той в един миг се натъква на опозиция, с други думи не му доближава персоналната мощ.

Обяснението е следното: смяната в 3D действителността, съзнанието и подсъзнанието са свързани, а в по този начин нареченото „ надълбоко несъзнавано “ се крият модели и стратегии, които са предопределили качеството на живота ни, и те се съпротивляват на смяната му. В същото време тялото се пробва да си върне контрола върху изразходването на сила. Така неумишлено човек стартира самичък да си пречи или тялото се изправя против съзнателното предпочитание.

Точка на въздуха (ваю-набхи-мудра) задейства детайла въздух в човешкото тяло. Докоснете с езика над горните зъби и задръжте в това състояние. Докато пресирате, се усилва концентрацията, усилва се циркулацията на сила, отстраняват се застойните феномени в носоглътката, оказва помощ се за лекуването на болести на органите на дишането и за оздравяването на черния дроб. Подобрява се действието на най-важните системи и органи от централната нервна и имунната система. Помага да се преодолее мързелът, инертността, депресията.

Точка на огъня (агни-набхи-мудра) задейства детайла огън в човешкото тяло. Докоснете с върха на езика свода на небцето и задръжте в това състояние. Мудрата има затоплящо деяние, усъвършенства зрението, способства за хармонизиране на храносмилането, възстановяване на паметта. Почиства и овлажнява всички тъкани в организма.

Точка на водата (джала или апас набхи мудра). Докоснете с език самото начало на мекото небце и задръжте. Така се усъвършенства храносмилането, положението на гърлото и зъбите, усъвършенства се вътрешното зрение. Пресира се при сърдечно-съдови и ендокринни болести, контузии, нарушавания в обмяната на веществата, хипертония, диабет.

Има и други точки, които се масажират за тонизиране на гърлото и за надзор на вътрешното положение на организма.

Точка на ефира (кхечари или акаша мудра). Продължете с език линията на трите точки, разказана нагоре, до момента в който той съвсем влезе в гърлото, до последна допустима точка. Задръжте по този начин 15-30 секунди, като дишате през носа. Накрая отпуснете гърлото и езика. Тази мудра оздравява гърлото и носоглътката, избавя от стрес и вътрешно напрежение, развива изясненост и позитивност на мисленето, унищожава деструктивните стратегии в подсъзнанието. Развива интуицията, способства за детоксикацията на организма, контролира клетъчния метаболизъм, оказва помощ да се преодолее синдрома на хроничната отмалялост.

Точка на земята (притхиви-мудра). Силно притиснете края на езика към основата на долните зъби отвътре. Задръжте в това състояние към 25-30 секунди, по-късно отпуснете. Дишайте през носа. Тази мудра оздравява носоглътката, успокоява, дава чувството за вътрешна опора, заземява. Развива мощ и устойчивост, поддържа организма да се оправи със болести като остеопороза, артрити, разнообразни увреждания по кожата, на зъбите, косата, ноктите и ставите. Помага да се преодолее апатията и унинието, усъвършенства настроението.

Тимусът – точката на щастието и младостта (14)

В тялото ни има орган, за който малко се приказва и знае, само че той е същинската точка на нашето благополучие. Тимусът е ситуиран в горната половина на гръдната празнина, тъкмо в основата на гръдната кост. Намирането й е не комплицирана задача: просто сложете два пръста под вдлъбнатината на ключицата и те ще посочат точното място на тимуса – в центъра на гърдите, над сърцето и под гръдната кост.

Здравият тимус има формата на вилка или „ ядец “, а развалената жлеза наподобява повече на пеперуда или пък става безформена. От гръцки „ тимус “ значи витална мощ. Едва преди половин век индивидът е схванал, че тази жлеза има отношение към имунната система, освен това централна роля.

От розовия тимус зависи качеството на живота на дадения човек, и изключително животът на малчуганите, които не са навършили пет години. Работата е там, че това е школа за ускорено образование на клетките от имунната система (лимфоцитите), формиращи се от стволовите кафези на костния мозък. Попадайки в тимуса, новородените бойци на имунната система се преобразуват в Т-лимфоцити, способни да се борят с вируси, инфекции и автоимунни болести. След това – към този момент в цялостна бойна подготвеност, попадат в кръвта.

Най-интензивното образование е през първите пет години от живота. Към 30-тата година функционалностите на жлезата затихват, а към 40-те от тях не остава и диря. Угасването на тимуса лекарите назовават инволюция или назад развиване. Обаче тимусът старее друго при другите хора и за какво при някои е по-рано, в сравнение с при други – това към този момент никой не е открил. Може би генетика, може би метод на живот, никой не може да каже. И въпреки всичко тимусната жлеза е биологическият часовник на организма, който забавя или забързва стареенето.

Как да подтикваме тимуса?

Тимусът може да се задейства по доста елементарен способ и безусловно за секунди. Методът се заключава в нежното разтриване с ръка на зоната, в която е ситуирана жлезата. Необходими са 10-20 поглаждания, които да се извършат с крайчеца на пръстите или с леко сгънат пестник, като се избира прелестен темп и не доста мощен напън. По този прийом тялото може да се стабилизира за секунди и да се извърши с живителна сила. Потриването на това място работи успокояващо и релаксиращо. Отделно – може да положите ръка върху тимуса и просто да оставите да тече силата.

Вечерна процедура: вечерта, когато си легнете, разтрийте пламенно дланите една в друга, с цел да потече сила. След това поставете едната ръка – която ви е комфортна, върху тимуса, и успокойте дишането. Представете си, че от дланта ви излиза светлина и облива тимусната жлеза. Тя става все по-розова и блестяща и излъчва благополучие, наслада и здраве. Заспете по този начин.

Утринна процедура: всяка заран, щом се разсъните, активирайте тимуса си с ръка по гореописания метод. Повтаряйте същото още няколко пъти денем, когато се сетите. След известно време ще усетите, че се чувствате доста по-силни и витални.

Подходящо е да се прибави резултатът на утвържденията, като придвижването с ръцете съчетаете с фрази като „ Аз съм млад, здрав и хубав “ или нещо друго, което по-добре резонира с вътрешните ви потребности.

Когато тимусът се задейства, индивидът усеща физически това, като бива налегнат от наслада и благополучие. Ако стимулирате тимуса си постоянно, чувството за благополучие ще стане неотменна част от всекидневието ви и ще притегли още щастливи моменти и събития.

При припадък на неспокойствие, суматоха, стрес: поставете ръка върху тимуса и започнете да го поглаждате, като си казвате, че той ви връща виталния баланс.

Точки за женска хубост и здраве

Има една малко известна в Европа китайска максима, че хубостта на ж ената извира от позитивното въодушевление, дейното придвижване, простата храна, достатъчния сън и… минимум десетминутен всекидневен масаж в точката Сан Ин Цзяо на всеки от двата крайници (15). Казват, че рефлексотерапията на тези точки се опълчва на стареенето и по-дълго съхранява младостта. И в случай че масажът на тези точки се съвместява със стимулирането на други, които са способни да подобрят функционалностите на яйчниците, то резултатът е повече от видим.

Къде се намира Сан Ин Цзяо? Погледнете крайници си отвътре. Отправна точка е изпъкналото кокалче на глезена. Слепете един до различен четирите си пръста без палеца и поставете кутрето тъкмо върху кокалчето. Краят на показалеца ще сочи тъкмо равнището, на което се намира Сан Ин Цзяо. Тази точка се масажира поредно на двата крайници, а може и по едно и също време с двете ръце. Какво се реализира:

1. Регулира месечния цикъл, отстранява петна, акне и бръчки. Защо? Тази точка е пресечна на четири енергийни канала – на бъбреците, черния дроб и далака. Далакът дава отговор за придвижването на кръвта и силата ци. Черният дроб – за качеството на кръвта, а бъбреците дават изначална сила. Тайната се състои във обстоятелството, че в случай че в тялото на дамата циркулира задоволително количество кръв и сила ци, тогава отсъстват застойни феномени, т.е. месечният цикъл идва регулярно. А когато месечният цикъл е прецизен, тогава се повлияват и петната, появяването на пъпчици и бръчки. Ако всеки ден във вечерно време вършиме масаж на Сан Ин Цзяо, то менструацията ще се контролира, настъпването на менопаузата ще се забави, а кожата ще придобие доста по-добър тип. Единственото значимо нещо е, че един сеанс няма да помогне за забележими преобразувания. Необходимо е да се организира всекидневно, като след към месец ще бъдат видяни първите резултати. Тази терапия поддържа здравината на бъбреците и тяхната прелестна работа.

2. Отстранява отпуснатия тип на кожата и укрепва мускулите на лицето. Китайските медици са уверени, че тези две неща се дължат на далака и колкото е по-добро неговото положение, толкоз по-еластични са мускулите. Ако органът е подложен на офанзиви или заболяване, то това неотложно ще се отрази на кожата по цялото тяло, а освен на лицето. Ако дамите, откакто са достигнали 40 години, имат откровеното предпочитание да не позволяват да им се провиснал мускулите на гърдите, корема и лицето, то е належащо всекидневно – още веднъж вечер, да масажират точката Сан Ин Цзяо, несъмнено без да не помнят да балансират храненето си.

3. Подобрява работата на матката и яйчниците. Главният орган, който дава отговор за младостта при дамите, това са двойката яйчници. Абсолютно наложително е да съблюдаваме тяхното здраве и да ги подтикваме, като това се реализира посредством рефлексотерапия и на други специфични точки, които са ситуирани в ниската част на корема. Те са Гуан Юан, Ци Хай, Шен Цю (24).

Ако те се масажират всекидневно, ще се подтиква активността на яйчниците, ще се удържи тяхната жизненост и естествена работа и по този начин ще бъде съхранена младостта за по-дълго време.

Но да се върнем на точката Сан Ин Цзяо. Как да се организира масажът? Най-ефективно е с палеца, тъй като той има най-голяма мощ измежду пръстите на ръцете. Да се натиска прекомерно не е нужно, има заплаха да се образува и синина. Самият напън върху точката води до мъчителни чувства, по тази причина би трябвало да се ползва рационална мощ. Други изгоди от масажа на тази точка:

  1. Подобрява работата на половата система.
  2. Действа успокояващо на нервите.
  3. Действа общо обезболяващо.
  4. Прилага се при мъка в корема и в половите органи.
  5. При мъчителен менструален цикъл.
  6. При маточни кръвотечения и други.
  7. При проблеми с потенцията.
  8. При отоци.
  9. При недоразвитост на мускулите
  10. При нарушени двигателни функционалности, парализа
  11. Главоболие, бодърствуване, световъртеж.

На тази точка се придава огромно значение като хармонизираща точка, когато има дисбаланс сред работата на разнообразни органи и системи. Тя мощно въздейства върху общото положение безусловно като координиращ център. При това по никакъв начин не е от голяма важност каква е била повода за този дисбаланс – дали дефицита или остатъка на сила.

Тай Си за енергийна инжекция (15,16)

Тай Си се намира на вътрешната страна на глезена, във вдлъбната над костта на петата. Много хора не изпитват никакви чувства при стимулирането на Тай Си, изключително в случай че не са в положително здраве. Обаче при напън върху нея остава ясна ямка. Необходимо е да се ползва преса до момента в който не се появи болежка. След това масажът продължава, до момента в който точката престане да бъде ненужно сензитивна. Така ние принуждаваме кръвта и ци да се върнат в източника – точката юн цюан.

Тай Си е способна да пробуди и засилва изначалната сила на организма и да я насочи към източника. Това укрепва организма като цяло и се явява пиедестал на здравето. По тази причина на изток поучават тази точка да се масажира непрекъснато. Като добавка се предлага ежедневното стоене на един крайник, масажиране на стъпалата и слагане на краката в гореща вода. Всички тези начини връщат силата ци нагоре към нейния източник.

Ако оживим Тай Си, свежата кръв пробива по всички запушени канали и извежда токсините. Защо при първичния напън настава болежка? Защото има застой по каналите. Те са непроходими и кръвта напира да мине и провокира болежка.

При продължителното стимулиране, каналите се отварят, кръвта стартира да минава умерено и болката отминава. Тай Си отстранява всички застойни феномени в тялото. Други изгоди от Тай Си:

  1. Премахва сухотата в гърлото и устата, породени от неприятна работа на слюнчените жлези.
  2. Изпълва бъбреците с сила.
  3. Премахва мъчителната менструация.
  4. Носи облекчение при подагра, като се бори с корените на тази болест – остатъкът от пикочна киселина.
  5. Помага при лекуването на вродени тикове.
  6. При увреждания на основния мозък.
  7. Помага в случаите на непреодолима горест, когато след трагична загуба хората не съумяват да спрат да плачат и да тъгуват, или при извънредно неприятни събития, които не могат да не помнят.
  8. Лекува анорексия.
  9. Лекува гръдни заболявания, бронхит, астма.
  10. Действа при старческо малоумие.

Точки против главоболие и мигрена

Главоболието нормално поражда в резултат на напрягането на мускулите на главата, в следствие от което кръвоносните съдове се притискат и понижава постъплението на О2 до нервните кафези на мозъка. Де факто главоболието предизвестява, че мозъкът не се зарежда с задоволително О2. Съвременният човек обаче е привикнал да подценява тези сигнали, посягайки неотложно към обезболяващото хапче. А верният метод е да се подхващат някакви дейности, които снижават напрежението, отпускат мускулите и релаксират главата.

Мигрената е непоносима болежка, постоянно съпроводена с гадене и помътняване на зрението. Това е сериозна болест и обезателно е нужна лекарска помощ. Обаче благодарение на точковия масаж е изцяло постижимо да се овладее припадък на мигрена.

Има няколко значими аргументи за главоболието. Според тях се дефинират и разнообразни биоактивни точки на тялото, върху които би трябвало да се приложи интензивно деяние.

1.Изкривяване на гръбнака. Той води до погрешно състояние на шийните прешлени. Те на собствен ред провокират напрежение в мускулите на шията и главата. Ако повода за болките е такава, то тогава се масажира точка Тян Чжу (17).

Как да я намерим? Теглете въображаема линия от крайчеца на меката част на ухото обратно. На три пръста разстояние ще намерите хлътналост. Казват, че това е портата към подсъзнанието. Във всеки случай въздействието върху това място в продължение на три минути плюс надълбоко дишане ще смъкна неотложно болката. След масажирането пуснете умерено ръце около тялото, затворете очи и полежете по този начин отпуснато минимум пет минути.

2.Застой в червата. Обикновено това провокира главоболие в челната зона на главата. Тогава се масажира точката Хе Гу (18). Тя е ситуирана във вдлъбнатата и най-тънка зона на дланта, сред палеца и показалеца. Натискът с леко размачкване в тази област, изпълнен в течение на две минути за всяка ръка, отстранява главоболието.

Също оказва помощ и масаж на корема към пъпа. Тук не е нужно да се търсят точки, просто масажирайте към пъпа, на разстояние от към 7.5 см. Движете се в кръг, в дясна посока.

3.Болка в синусите. Когато в синусите се е събрал секрет, той може да провокира главоболие. За да се овладее болката, само че също по този начин да се почистят и самите синуси, се употребяват Цуан Чжу, по-късно Цзю Ляо и най-после Жен Чжун (19).

4.Точката Бай Хуей (19). Тя се намира на върха на главата, там, където се събират мислените линии, пуснати от върха на всяко ухо нагоре. Може да я намерите елементарно, в случай че сложите китките на ръцете там, където свършват ушите, а междинните пръсти ще се съберат в Бай Хуей. Тези точка се масажира с по-широка повърхнина, може с длан – по девет пъти наляво и надясно, като от самото начало се диша отчетливо.

Въздействието върху Бай Хуей лекува заболявания на нервната система, сърдечно-съдови проблеми, болести на очите, ушите, носа, кръвоносните съдове на основния мозък, усъвършенства паметта, опълчва се на несъразмерното потене. Хармонизиращото влияние в тази точка в продължение на 10-15 минути оказва помощ при бодърствуване.

Активни точки против главоболие

1.Точка Фен Фу на тила, там където стартира косата (20). Масажира се с четирите пръста по едно и също време, леко, с въртеливи придвижвания. Действие: понижава болката в очите, ушите, носа и гърлото, оказва помощ при нервно разстройство, световъртеж, напрежение в шията.

2.Точка Фен Чи в основата на черепа (21). Ще я намерите във вдлъбнатините сред огромните отвесни мускули на врата. Помага при артрит, главоболие, мигрена, световъртеж, напрежение в шията, нарушавания на координацията, напрежение в очите, нараснала нервност.

Пет точки за намаляване (22)

Върху тялото на индивида се намират пет дейни точки, натискът върху които въздейства върху обмена на веществата и понижава апетита. По този метод сложно ще повлияем на телесното тегло и в последна сметка ще отслабнем – единствено с рефлексотерапия, а не с изтощителни диети и извършения.

Точковият масаж е остаряла китайска процедура, през днешния ден налична освен за експерти. Буквално всеки от нас е кадърен да го употребява, с цел да пребори непотребните килограми по този прийом.

  1. Копчето на апетита Дуй Дуан. Това е главната точка, която въздейства на глада за храна. Ще я намерим във вдлъбнатината сред горната джука и началото на носа. Масажира се към минута, изключително в случай че възникне предпочитание за храна късно или под въздействие на стрес.
  2. Копче за апетита на ухото. Намира се в частта до лицето, по средата на издатъка, който покрива ушния канал. Въпросното копче се притиска колкото е допустимо по-често.
  3. Точка Цюй Чи. Свийте ръката в лакътя. Погледнете вътрешната страна, точката е на пръст и половина от сгъвката в посока китката. Стимулирайте всекидневно тази точка, с цел да подобрите функционалностите на червата.
  4. Точка на дълголетието Цзу Сан Ли. Ще я намерим на четири пръста под капачката на коляното. Установено е, че масажът на това място оказва помощ да се изхвърлят към половин кг мазнини дневно.
  5. Точка Лоу Гу. Ще я открием върху вътрешната част на крайници над глезена, на към 5 см над издаденото кокалче. Помага да се избавим от непотребното тегло. Освен за намаляване, тя има и друга функционалност. Чрез нея се преодолява вдървеност в ръцете и краката и се обезболяват неприятни чувства в сърдечната област.

При масажирането на точките за намаляване не се увличайте. Достатъчна е и една минута. По-важното е сеансът да се организира всеки ден, без пропуски. Ако инцидентно се проявят някакви неприятни чувства, е добре натискът да се приключи неотложно и да се ревизира дали точката е била открита вярно. След корекцията пробвайте още веднъж.

Усилване на изобилието и притока на пари

Точките, които притеглят парите, са ситуирани върху нашите носове (23). Обяснението е изцяло научно – посредством прилепяне на избрани места се трансформира придвижването на силата в нашето тяло, както и съприкосновението й с силата във Вселената. За да се задейства този поток от сила е задоволително да се отделят два пъти по 70 секунди дневно. Да! Само толкоз.

На носа има седем точки, които се притискат по 10 секунди – общо 70 секунди, двукратно всеки ден. Направете го като обред – заран и вечер в леглото, когато е безшумно и умерено, тъй като пристискането е съпроводено и с визуализация. През цялото време на масажа си представяйте какво желаете, колкото може по-цветно, блестящо и същинско. Не се срамувайте да си представяте купчина пари, даже в случай че изпитвате позор, ще би трябвало да поработите и над това. Но в този момент да забележим по какъв начин става пресурата върху точките.

Седемте точки са ситуирани единствено върху носа.
  1. В ямката сред веждите. Поставете пръст сред веждите и спуснете надолу, до момента в който той хлътне във хлътналост. Това е първата точка, която леко се притиска за 10 секунди.
  2. Гърбицата на носа. Спуснете пръста надолу по носа, до момента в който стигнете най-издадената му част. При някои хора гърбицата е по-ясно изразена, при други просто се напипва, че това е върха на костта.
  3. Върха на носа. Продължаваме да движим пръста надолу, до момента в който стигнем върха на носа, най-издадената част. Там натискът е по-труден, тъй като хрущялът поддава и е леко мъчително.
  4. Върха на лявата ноздра. Това е най-вдлъбната част, където ноздрата опира в основата на лицето.
  5. Върха на дясната ноздра. Същото място, само че от дясната страна.
  6. Основата на лявата ноздра. Това е най-широката точка на носа, където ноздрата се извива, с цел да се съберат двете дъги над устната.
  7. Основата на дясната ноздра. Същото място, само че от дясно.

Рефлексотерапия и точков масаж – що е то?

Върху ръцете, краката и ушите съществуват безусловно „ карти “ на човешкия организъм. Всяка част от тялото, в това число вътрешните органи, се отпечатват върху избрана рефлекторна точка. Оказвайки напън върху тези точки, се подтикват нервни импулси, които доближават до съответния орган.

Тези импулси провокират положение на релакс. Когато мускулите се провиснал, а кръвоносните съдове се отворят, то кръвообращението се усъвършенства и се усилва доста количеството на хранителни субстанции и О2, които се доставят до съответната част на тялото.

Как се прави сходна стимулация?
  1. Върху точките на дланите и ръцете се оказва доста по-слаба преса, в сравнение с върху стъпалата и краката. Като цяло използвайте обмислен напън, защото самите точки са нежни.
  2. Седнете в комфортна поза, да вземем за пример в меко кресло, затъмнете помещението, релаксирайте и се насочете към прелестни картини и леки, ненатоварващи мисли.
  3. Нанесете на ръката малко лосион или крем. Той ще спомага за по-лекото придвижване на пръстите, както и против протриване на кожата.
  4. Масажирайте в течение на няколко минути или колкото е указано за всяка съответна точка. Лосионът също е маркер – той би трябвало да се втрие до дъно в кожата.
  5. Затворете очи и се концентрирайте на тази част от тялото, където изпитвате дискомфорт или болежка. Просто се потопете във вътрешността си, усещайки коя част от тялото има потребност от контролиране.
  6. Предварително изучете мястото на точките, върху които ще работите и изпробвайте тяхното напипване, тъй че когато започнете да работите, да ги обхождате с лекост и без да се разсейвате с разглеждането на схеми.
  7. Първоначално натискайте леко, а последователно увеличавайте пресата. Следете за сигнали за болежка. В случай на дискомфорт, отслабет
Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР